epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
vili napisal/-a:kaj ti pa vodo dvigne na to višino 10 m, se mi zdi, da zunanji nadtlak, oziroma razlika tlakov, sila na bat je samo razlika tlakov krat površina bata ne glede na količino vode v sistemu...

vili napisal/-a:kaj ti pa vodo dvigne na to višino 10 m, se mi zdi, da zunanji nadtlak, oziroma razlika tlakov, sila na bat je samo razlika tlakov krat površina bata ne glede na količino vode v sistemu...

vili napisal/-a:..., koliko časa boš pa rabil, da ti bo skozi kapilaro priteklo dovolj vode, da ti bo napolnilo tvoj kesel???,

Pozabi na kapilare, kje boš dobil 10 m dolgo?barka2402 napisal/-a: voda je že v cevi, zanima me samo kako lahko pride do različnih tlakov na površini bata, seveda če je to sploh mogoče (recimo z kaipalrno cevjo)

Žerjavar napisal/-a:Pozabi na kapilare, kje boš dobil 10 m dolgo?barka2402 napisal/-a: voda je že v cevi, zanima me samo kako lahko pride do različnih tlakov na površini bata, seveda če je to sploh mogoče (recimo z kaipalrno cevjo)
Pritisk 10 m pod površino vode je 1 bar, bilo v morju, jezeru, vodnjaku ali v 1 cm visoki cevi.
V tej temi je zračni pritisk na spodnjo površino vode 1 bar in je v ravnotežju s pritiskom vode v zgornji posodi. Pomeni, da na površino vode gornje posode ne deluje noben pritisk. Na pokrov posode deluje zgoraj zračni pritisk 1 bar, od spodnje strani pa nič, to razliko pritiskov mora nositi tehtnica.

Žerjavar napisal/-a:Pozabi na kapilare, kje boš dobil 10 m dolgo?barka2402 napisal/-a: voda je že v cevi, zanima me samo kako lahko pride do različnih tlakov na površini bata, seveda če je to sploh mogoče (recimo z kaipalrno cevjo)
Pritisk 10 m pod površino vode je 1 bar, bilo v morju, jezeru, vodnjaku ali v 1 cm visoki cevi.
V tej temi je zračni pritisk na spodnjo površino vode 1 bar in je v ravnotežju s pritiskom vode v zgornji posodi. Pomeni, da na površino vode gornje posode ne deluje noben pritisk. Na pokrov posode deluje zgoraj zračni pritisk 1 bar, od spodnje strani pa nič, to razliko pritiskov mora nositi tehtnica.

vili napisal/-a:to ni 10 T, ampak cca 100,000 N![]()
, haha eno je masa drugo sila, malo zafrkancije
![]()
, zakaj pa ne, ja po "domače" 10 T (z besedo ton)..., nisi pa še povedal, kaj bi s tem sploh želel
![]()
![]()
je to samo malo "kaučanja", nič narobe...
![]()

vili napisal/-a:se mi zdi, nisem pa prepričan, da so se s "tahtom" mazale stere dobre TES - ke... in dobre stare ADA letniki tam od okoli 50...60 let...

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost