STROJNISTVO.com • Poglej temo - Veliki pirh

Veliki pirh

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Veliki pirh

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.4.2021 7:53

Fotka okrog 8 m visokega pirha v hribih nad Laškim, me je vzpodbudila k razmišljanju o poceni nosilni konstrukciji v ta namen. Morda je to izziv za še koga na forumu?
DSC_9231.jpg
DSC_9231.jpg (424.21 KiB) Videno 9364 krat

Sem nekaj naumil, za višino 4 m, vendar peš ne morem (preveč časa) priti do uporabnega približnega izračuna nosilnosti. Konstrukcija bi bila iz okroglih cevi, velika večina elementov kot lok (predalke niso ravne).
Pirh 1.jpg
Pirh 1.jpg (24.19 KiB) Videno 9364 krat

Če je komu izziv stvar modelirati in potem poračunati trdnost, bom podal vse razpoložljive podatke.
Obliko in izmere sem povečal iz običajnega kurjega jajca - mere niso ravno okrogle, vendar jih ni težko malce prilagoditi.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Veliki pirh

OdgovorNapisal/-a 33test » 16.4.2021 10:24

Žerjavar.... saj to da je Velika noč mimo, veš? :D
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.4.2021 11:25

Ni bistven verski praznik. Bistven je izziv, kako oblikovati poceni izvedbo oblikovno neobičajne gradbene konstrukcije. Da mi boš bolj verjel, prilagam fotko konstrukcije vrtne ute izpred kakih 15 let - moj projekt, izračun in izdelava.
Bistvena razlika: površina ute je sestavljena iz mnogih ravnih ploskev trikotne oblike, jajce pa bi moralo biti lepo zaobljene površine = kot ritka.
Priponke
uta22.jpg
uta22.jpg (83.36 KiB) Videno 9299 krat
Zadnjič spremenil Žerjavar, dne 16.4.2021 11:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 16.4.2021 11:28

... če bi se tega lotil, bi izdelal kalup 1/12 obsega (rezina) in v njem iz "fiberglasa" (cca 5mm debeline) naredil 12 enakih kosov sa sestavit.. ne bo potrebno nobene dodatne nosilne konštrukcije, ne obloge. Pa tudi vrata in okna bi naredil, notri pa eno posteljo postavil.... :D :D :P
Ne vem pa zakaj bi pirh moral biti pokonci (bo več prostora znotraj (tudi za plesanje)če bo leže... :D
Zadnjič spremenil Deutz, dne 17.4.2021 4:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.4.2021 11:37

Deutz napisal/-a: bi izdelal kalup 1/12 obsega (rezina) in v njem iz "fiberglasa" (cca 5mm debeline) naredil 12 enakih kosov sa sestavit..
Ne vem pa zakaj bi pirh moral biti pokonci
Tudi pri na ta način izdelani konstrukciji je potrebno preračunati potrebno debelino fiberglasa. Morda bi namesto tvojih 5 mm zadoščalo 4 mm in je takoj 20% ceneje. Morda pa bo 5 mm močnejši veter zmečkal?
Če je pirh, mora biti pokonci, ker je impresivna njegova višina. Lahko pa se ob njem igraš, kako postaviti kokošje jajce na tanjši konec, da se ne prevrne.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 16.4.2021 11:57

Žerjavar napisal/-a:....kako postaviti kokošje jajce na tanjši konec, da se ne prevrne.

Haha... to je Kolumbo že zdavnaj pokazal ... :D :D :D
Imel sem pa kot otrok eno igračo (spodaj okroglo in obteženo) ki se je vedno sama postavila v navpični položaj če si jo prevrgel....

Se pa strinjam da je za resen pristop potreben izrčun... za takšno pavšalno oceno sem imel za primerjavo kak čoln podobne velikosti ki prenaša veliko večje obremenitve...
Mislim pa da bi izdelava kalupa bila dokaj enostavna z rotiranjem profila !!
jajce_001.jpg
jajce_001.jpg (3.74 KiB) Videno 9127 krat
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.4.2021 5:45

Žerjavar napisal/-a:Sem nekaj naumil, za višino 4 m, vendar peš ne morem (preveč časa) priti do uporabnega približnega izračuna nosilnosti. Če je komu izziv stvar modelirati in potem poračunati trdnost, bom podal vse razpoložljive podatke.
Moja prošnja še vedno velja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 18.4.2021 20:47

Žerjavar napisal/-a:
Žerjavar napisal/-a:Sem nekaj naumil, za višino 4 m, vendar peš ne morem (preveč časa) priti do uporabnega približnega izračuna nosilnosti. Če je komu izziv stvar modelirati in potem poračunati trdnost, bom podal vse razpoložljive podatke.
Moja prošnja še vedno velja.

Izgleda zanimivo. Bi se lotil, vendar imam rahlo gužvo na drugih projektih. Ob priliki.
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.4.2021 5:41

Pek napisal/-a:Izgleda zanimivo. Bi se lotil, vendar imam rahlo gužvo na drugih projektih. Ob priliki.
Se priporočam. Se nič ne mudi. Tudi jaz smatram le kot zanimivost. Predvsem me zanima razlika med približki peš računa in eksaktnimi vrednostmi napetosti. V tem trenutku računam le na izdelavo kakega modela višine manj kot 1 m, da vidim tudi, kako bi izpadla moja zamišljena oplata (tekstil in purpena).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 25.4.2021 23:57

Žerjavar napisal/-a:Ni bistven verski praznik. Bistven je izziv, kako oblikovati poceni izvedbo oblikovno neobičajne gradbene konstrukcije. Da mi boš bolj verjel, prilagam fotko konstrukcije vrtne ute izpred kakih 15 let - moj projekt, izračun in izdelava.
Bistvena razlika: površina ute je sestavljena iz mnogih ravnih ploskev trikotne oblike, jajce pa bi moralo biti lepo zaobljene površine = kot ritka.

Kaj pa praviš na to lupino ?
(vir: https://www.dezeen.com/2017/09/29/renzo ... s-angeles/)
Slika

(vir: https://artscanvas.org/film-tv/film-aca ... ising-goal )
Slika

(vir: https://wwd.com/eye/lifestyle/academy-m ... 203466931/ )
Slika
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.4.2021 5:05

Deutz napisal/-a:Kaj pa praviš na to lupino ?
Lupina kot lupina. Velikost ni bistvena. Pri tej me malo presenečajo 4 kotne ploskve med nosilci. Do sedaj sem v glavnem videval take s trikotnimi. Sem zasledil tudi, de je prikazano umetnost. Sem sam to doživel, ko je moja podobna vrtna uta pristala pri znanem ustvarjalcu računalniške umetnosti. Jo je hotel imeti kot paviljon na razstavah. Kako leto pozneje sem jo videl na RTS, sedaj pa že vsaj 10 let ne.
S vprašanjem o pirhu sem se obrnil na forum, da bi mi nekdo z računalnikom kontroliral statiko in trdnost. Saj ne rečem, da ne poznam načina izračuna, le peš račun bi trajal zelo dolgo. Bi pa želel vedeti, ali približen hiter račun odstopa od dejanskega stanja manj kot 10% (še sprejemljivo) ali morda bistveno več. Pri prikazanem pirhu tudi ni vidna struktura konstrukcije in jo moram oblikovati po lastnem občutku za optimalost.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 26.4.2021 19:26

Danes me je kar fascinirala tale fensi inovativna restavracija. Sedaj še iznajdljivi gostinci povzemajo žerjavarjeve ideje in konstruirajo varne protikorona celice. Zgleda fajn, a nebi šel tule notri sedet, raje v vaško gostilno na pir.

Mehurček.jpg
Mehurček.jpg (630.28 KiB) Videno 8052 krat
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.4.2021 4:52

Ne bom ne hvalil ne grajal objavljenih raziskav. Naj le rečem, da vsi bazirajo na krogli (ali segment). Za kontrolo trdnosti vsi uporabijo računalnik s kupljenim programom. O kaki približni metodi peš izračuna pa ni omembe. Jajce pa ni krogla in se radij krivine lupine iz točke v točko spreminja, kar prav gotovo ne olajša situacije.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.4.2021 11:03

imam model 3d kupole fuzbalske žoge, je bilo kar malo zajebancije... :oops: :oops: :D :D :

kupola8.jpg
kupola8.jpg (51.31 KiB) Videno 7925 krat

jajce bi bilo pa kar zalogaj, pojma nimam... :o :o, kako bi se ga lotil...

malo sem se še hecal in kaj zdaj???
Priponke
jajc_02.jpg
jajc_02.jpg (32.98 KiB) Videno 7911 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov