STROJNISTVO.com • Poglej temo - Rabljena CNC stružnica

Rabljena CNC stružnica

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Rabljena CNC stružnica

OdgovorNapisal/-a borisk » 25.5.2021 6:14

Zdravo!

V firmi se odločamo o nakupu prve CNC stružnice. trenutno imamo dve klasike, za večje serije zunanjega izvajalca, za nekaj vmes pa bi nam prav prišla CNC stružnica. Ker smo v osnovi pleharji in in mamo zelo unikatno proizvodnjo, smo kar dobro shajali s klasiko, problem pa je ker mi kakšni enostavni deli zafilajo drejarijo, serije pa še vedno premale da bi mi jih delal zunanji izvajalec.

ker dejansko ne vem kaj in koliko bomo izkoristili CNC stružnico, pa kupili jo bomo za lastni denar, gledam da bi najprej kupili rabljeno zadevo. Starega stroja me ni strah, bi pa kupil nekaj z univerzalnim krmiljenjem se pravi z simens, fanuc krmiljem, se mi zdi da vseeno prej najdeš serviserja kot za neki obskurni CNC krmilnik na kakšnem starem japoncu.

Za začetek bi imeli nekaj z enim revolverjem, gnana orodja in C os. Y os, drugi revolver in kontra špindl je za začetek preveč.

Gledam sem kao naše evropske EMCO E65 (ali starejšo 365) ali pa kakšen Spinner TC 46 al TC 52

Ima kdo kakšne izkušnje z omenjenimi stroji? kak drugi proizvajalec kjer pri rabljenih strojih dobiš precej za malo €€?

PS, ne mi ponujat storitev
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Rabljena CNC stružnica

OdgovorNapisal/-a sop » 25.5.2021 9:22

S stroji, ki jih omenjaš nimam izkušenj, jaz bo mogoče na tvojem mestu pogledal še za kakšno Okumo LB15 ali kaj podobnega, so to zelo kvalitetne zadeve, za ugodno ceno dobiš solidno ohranjen stroj.
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cnc-123 » 25.5.2021 21:35

Nic nisi povedal kako velik stroj isces (luknja v vretenu, dolzina struzenja)
Ce je prvi stroj se bos moral glede krmilnika vsakega navadit, tako da moj predlog je fanuc.

Ce kupis rabljen starejsi stroj je zelo pomembno kaksna je podpora...

Bom na slepo udaril za gaberite masine...moj predlog je doosan lynx 220 (linearna vodila, obicajno fanuc, relativno mocan, zelo hvalezen za vzdrzevanje...)

Ps glede cene rezervnih delov NOBEN trgovec ne pozna milosti :(
cnc-123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a borisk » 26.5.2021 5:47

Kar se dolžine tiče, mel bi stroj tam nekej do 500mm, da vse skupaj ni preveliko, luknja luknja 40-65mm.

kar se krmilnika tiče, mi je jasno da se je trreba vsakega navadit, v vsakem primeru pa bi vzel takšnega da se da kaj sprogramirat na stroju (ala shopturn, fanuc guide itd).

Kar se tiče starih strojev mi je jasno, da ko prvič nekaj orng zaruži si ponavadi skuru vse kar si prej prišparal. vseeno me je bolj "strah" elektrike kot pa mehanike, sploh pri strojih, kjer imaš enega človeka v Sloveniji, ki ga lahko pokličeš.

Tista okuma od sopa je že en tak primer, zelo soliden stroj, ampak me skrbi krmilnik oz elekrika. podobno se mi zdijo kakšni strari mazaki, ogromno jih laufa 30 let starih, ampak ko crkne gre kar v prodajo za rezervne dela ali 0,15c na kilo
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PEME » 26.5.2021 6:16

Mi smo pred enim letom bili v podobni dilemi. Na koncu smo se odločili za novi stroj podjetja WANGNER Maschinen. Res je celotna zadeva narejena na Tajvanu. Je pa potem v Nemčiji predelan za zahteve evropskega trga, naložen Simensov krimilnik ali po želji. Ohišje je ulitek in ne varjeno. Cenovna razlika med novo in rabljeno je bila, ampak v tem primeru zanemarljiva. So nam jo dali celo na obroke tako da se je sama z delom odplačala.
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 26.5.2021 7:11

kateri model pa imate? kolk vas je prišlo s kakšno opremo? lahko tudi na privat če ti ni..

kar se tiče kitajce in tajvancev z njimi nimam problemov, pravzaprav sem se z njimi dogovarjal za nov stroj, ampak je logistika trenutno tako draga, da mi požere večji del stroja (30k$ za stroj in 8k$ za transport), imajo tudi težave z dobavo določenih delov, na primer za renishaw merilno roko za orodje imajo čakalno dobo cca 4mesece, pa niso zihr da jo bodo sploh dobili, stroj pa ti iz pred sestavljenih sestavnih delov zložijo v 3 tednih od naročila (delno iz zaloge, ali predelava po tvojih željah iz zaloge).

navadno dvoosno stružnico brez gnanih orodij so mi ponujali za 15000€!! z fanucom Oi, 8x hidravlični revolver, fi 350x400
približno nekaj takega:
Slika
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PEME » 26.5.2021 8:55

Stružnica je WDE500Plus ciklična z Simensom 828B-T
Lukja skozi vreteno je 81mm
Z os 1435mm
X os 280mm
Konjiček MK5
Lineta
Revolver z 4x orodjem, ni pa to klasični revolver kot pri CNC stružnici. Tak kot ga imamo mi je pri 17. sekundi. https://www.youtube.com/watch?v=ie1P7p53jBc
Imaš pa ogromno izbiro komponent kaj si lahko daš zraven
Amerikaner fi280
Cena z transportom, montaža z agonom in šolanjem je bila 45.000,00€, 20.000,00 smo dali predplačila ostalo v 5 brezobrestnih orokih.
Razklad in namestitev na lokacijo v delavnici je bil naš strošek.

LP
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 26.5.2021 9:29

cnc-123 napisal/-a:Bom na slepo udaril za gaberite masine...moj predlog je doosan lynx 220 (linearna vodila, obicajno fanuc, relativno mocan, zelo hvalezen za vzdrzevanje...)

Ps glede cene rezervnih delov NOBEN trgovec ne pozna milosti :(

Lepo si predlagal, točno nekaj takega bi mel, a tole ti prodajaš :lol:
https://www.machineseeker.si/doosan-lyn ... /i-5416677
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cnc-123 » 26.5.2021 9:44

Hahahah nene! Vem pa kdo je lastnik tega stroj..
cnc-123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a borisk » 26.5.2021 9:49

Glede na to da je kontaktna oseba g. Boh, Bi rekel da ga prodaja BTS, kdo pa je dejanski lastnik pa nimam pojma, verjetno ga BTS prodaja, ker pravi lastnik menjuje staro za novo. Je pa seznam pred kratkim zamenjanih delov precej velik, bi rekel da je bil malce zabit...
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cnc-123 » 26.5.2021 10:09

Ja mogoce res al pa je bila znucana..
Sam zato pa pravim glede na tvoje potrebe glej stroj z linearnimi vodili... ker ce pri stari masini na drsnih vodilih gredo tefloni mas sah-mat :)

Se vseeno je lazje preverit (v skrajnosti zamenjat) vodila pri linearnih....
cnc-123
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov