STROJNISTVO.com • Poglej temo - Usposobljenost za delo s strojem - kaj to pomeni?

Usposobljenost za delo s strojem - kaj to pomeni?

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Usposobljenost za delo s strojem - kaj to pomeni?

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 21.7.2021 11:32

Pri mojem delodajalcu tipično nastopajo varnostna tveganja, kot npr. nepravilno sedenje za računalnikom, udar električnega toka, ... Nameravamo pa v manjši strojni delavnici spraviti v pogon nekaj strojev (stružnica, frezar, stebrni vrtalni stroj, namizni brusilnik, peskalna komora, strojna žaga, strojne škarje za pločevino, ročna preša), kjer bo občasno kdo naredil kak rekvizit. Stroji so bili varnostno pregledani in imajo dovoljenje za obratovanje. Pogodbenik za varnost pri delu bo organiziral tečaj varnosti pri delu, ki bo prilagojen novim varnostnim tveganjem pri delu. Kolikor sem seznanjen, mora biti vsak, ki bo na teh strojih kaj delal, tudi usposobljen za delo na teh strojih.

Kaj to v praksi pomeni ob dejstvu, da nihče razen mene nima formalne izobrazbe strojne smeri? Kaj torej moram od delavca zahtevati oz. kako zadostim pogoju o usposobljenosti za delo s strojem, preden nekoga spustim za stroj?

PS: Jaz verjetno sem usposobljen, glede na to, da sem nekoč zaključil srednjo strojno šolo. Ali ima ta izobrazba formalno kak rok trajanja in 'poteče', v kolikor se s tem nisem ukvarjal dalj časa (~20 let)?
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Usposobljenost za delo s strojem - kaj to pomeni?

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 21.7.2021 13:06

Opravljen tečaj , seznanjen ostza navodili za varno delo v firmi (splošna osebna varovalna oprema, posebna varovalna oprema, . . . ), seznanjenost z navodili za varno delo s strojem. In mislim, da se tu birokratsko konča.
Za uspešno in varno delo potem še manjka kilometrina in zdrava pamet ter upoštevanje varnosti pri delu.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 21.7.2021 13:38

fikus_ napisal/-a:... seznanjenost z navodili za varno delo s strojem.

Torej je pri tej točki formalno dovolj, da delavca seznanim z vsebino tega dokumenta, preden ga spustim na stružnico? Se mi zdi, da bi moral nek gimnazijski maturant ali pa doktor znanosti dobiti kaj več usposabljanja, preden gre prvič za stružnico. Bi pričakoval, da je takemu človeku potrebno razložiti osnove struženja, opozoriti na nevarnosti in tudi praktično pokazati kako poteka struženje. Ali je to samo stvar zdrave pameti in ni zakonsko zahtevano (ter kaznovano v primeru nezgode in odsotnosti takega usposabljanja)?
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a merjavec » 21.7.2021 15:25

Menim da ni dovolj seznanitev z navodili za varno delo. Tu imaš naprimer "formalno" še cel fascikel navodil proizvajalca za uporabo stružnice, ki jih morda lahko preskočiš če imaš dobrega mojstra ki te uči.
Otroku tudi ne poveš, da mora pogledati predno prečka cesto in ga pošlješ v šolo na drugi konec mesta ampak ga neštetokrat spremljaš in mu to dopoveduješ dokler nisi prepričan da zna.
Pri strojih gre za isto reč. Dokler nisi prepričan, da bo sam skrbel za varnost stojiš zraven in opozarjaš. Vsak vajenec pride kdaj na idejo kako bi kaj pospešil z malo manj varnosti in si tam kjer ni treba biti.
Tudi formalna izobrazba strojne smeri ti po 20 letih v praksi ne pomaga dosti. Tisto kar sem sam stružil in rezkal pred dobrimi 20 leti v šoli je bilo bolj za praktični prikaz. Naučiš se nato samo z delom in če že dolgo nisi delal s takimi stroji...kot po 20 letih bočno parkirat...nekaterim po nekaj dneh ne rata več :) so pa izjeme.

Nočem uničevat želje po delu vendar vsak ni za delo s takimi stroji in predlagam malo zadržanosti pri uvajanju kandidatov.
merjavec
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a 33test » 21.7.2021 16:19

No pa tudi kiturg ni vsak, ki prebere evakuacijski načrt na steni, spisek kirurškega orodja in ima opravljen plesni tečaj.... Tako tudi orodjar ne more biti ravno vsak. Pravno gledano lahko verjetno delavcu pomoliš bel list papirja, da podpiše in si krit v vsakem primeru. Če je pa to prava pot.... Mislim, da ne. Zaposliš nekoga, ki zna. Lahko nauči še koga. Ali pa delaš sam.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.7.2021 8:08

Glede varnosti je tisti dokument verjetno dovolj (ne bom trdil, nisem v tej stroki). V tvojem primeru je bolj težava, da želiš za stroj postavit človeka, ki ne zna delati s tem strojem. Lahko da bo nekdo zadovoljivo opravil delo, nekdo ti bo pa naredil škodo (zlomil orodje, poškodoval stroj ali celo sebe,, . . . ).

Eno je znanje na papirju, drugo je praktično znanje, ki ga uporabiš pri delu. Poleg upoštevanja predpisov, navodil, . . . iz naslova varstva pri delu, je pomembno tudi praktično znanje za delo na določenem stroju.

Delam v strojegradnji in se že v fazi snovanja stroja oz. linije strojev, robotov, . . . dela ocena tveganja ter ukrepi za zmanjšanje nevarnosti. In če to prodaš Nemcu, moraš biti presneto dosleden in brez bljižnic pri varnosti stroja. Turek je precej manj zahteven, Kitajc se pa zadovolji oz. zahteva samo napis "ne posegaj v delovno območje stroja med obratovanjem".

Dokler se ne zgodi kaj, gre marsikaj skoz, ko je pa kaj narobe, se pa pogleda najprej papirologija, če ustreza, na koncu šele morebitna krivda delavca. Zato da lahko spiš, morajo biti stroji "kindrzihr".
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 22.7.2021 8:40

Hvala za mnenja. Mogoče manjše pojasnilo: mene ne za nimajo formalne zahteve zato, ker bi se tu moja skrb končala, ampak zato, da vem kaj so "minimalni standardi". Seveda nameravam poskrbeti, da je delavec seznanjen s tem kako se dela in da se bom hotel prepričati, če tudi v praksi dela prav.

Kar se tiče škode in poškodb: valjda me najbolj skrbi, da bi poškodoval sebe, potem za stroj. Za orodje me skrbi precej manj, čeprav se zavedam, da je tudi tu lahko škoda precejšnja. Za kvaliteto narejenega me pa pravzaprav ne skrbi, ker bo vsak delal za svoj projekt in na njem je, da se potrudi in naredi dovolj dobro. In v večini primerov (z nekaj izjemami) ne bo šlo za zadeve, kjer bi bile hude zahteve glede natančnosti, niti ne gre za kompleksne kose.

Torej če prav razumem, bi bilo OK, če se delavec seznani s tehnologijo, za katero je namenjen določen stroj (npr. preštudira relevantno poglavje v knjigi Tehnologija obrelave od Jereba), seznani z navodili za delo na dotičnem stroju, se mu praktično pokaže kako se dela, potem pa mora on demonstrirati kako bo delal.
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.7.2021 13:25

Zgoraj si pisal, da so bili stroji varnostno pregledali. Obrni se na firmo, ki ti je pregledala stroje, oni obvladajo te zadeve okrog varnosti in ti bodo znali kaj več in bolj prav svetovat.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 22.7.2021 13:40

fikus_ napisal/-a:Zgoraj si pisal, da so bili stroji varnostno pregledali. Obrni se na firmo, ki ti je pregledala stroje, oni obvladajo te zadeve okrog varnosti in ti bodo znali kaj več in bolj prav svetovat.

Njih sem najprej vprašal, a iz odgovorov sem dobil vtis, da stvari niso črno-bele. Zato sem hotel še kakšno mnenje.
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 22.7.2021 18:09

"fikus" je kar dobro napisal pa bom še malo dodal:

Zakonodaja zahteva, da je delavec teoetično in praktično usposobljen za varno opravljanje dela in da je delovna oprema pregledana s strani podjetja z dovoljenjem za delo.

Delovno opremo mora pred delom pregledati in preizkusiti tudi delavec vendar v obsegu, kot ga predpisuje navodilo za uporabo stroja. Zaposleni mora imeti na razpolago in prebrati navodilo za uporabo stroja (to ni morebitna nalepka na stroju ampak navodilo proizvajalca!).

Delodajlec mora seveda tudi sprejeti izjavo o varnosti z oceno tveganja za delovna mesta na katerih zaposleni opravljajo delo pri čemer je v oceni tveganja potrebno ovrednotiti vse možne nevarnosti pri delu in predvideti potrebne ukrepe za preprečevanje tveganj.

Strokovne podlage za izjavo o varnosti z oceno tveganja izdela podjetje z dovoljenjem za delo.

Torej mora podjetje z dovoljenjem za delo izdano s strani ministrstva za delo, izvesti teoretično in praktično usposabljanje in preverjanje znanja zaposlenih.

Glede teoretičnega usposabljanja ponavadi ni težav, glede praktičnega usposabljanja pa mora izvajalec usposabljanja vključiti v usposabljanje in preverjanje znanja poleg varnostnega inženirja (ki pripravi program in sodeluje pri postopku in izdela zapisnik) še strokovnjake - mentorje, ki obvladajo delo na posameznem stroju in/ali obvladajo delovni postopek.
Zelo pomembno je tudi, da se praktično usposabljanje in preverjanje praktične usposobljenosti ustrezno zabeleži (zapisnik, program ... ).

Pri vsem je treba uspoštevati, da tisti zaposleni, ki nimajo ustrezne strojne izobrazbe v primeru dela s stroji za obdelavo kovin ne bodo nikoli mogli v popolnosti obladovati vseh vidikov uporabe teh strojev ampak se bodo šteli za usposobljene (priučene) za izvajanje posameznih delovnih postopkov na stroju.

V postopkih ugotavljanja odgovornosti v primeru poškodbe se ugotavlja ali je bil zaposleni ustrezno usposobljen ravno za tisto delo in tiste postopke pri katerih se je poškodoval (ne za nekaj drugega).

Prav tako se ob nezgodi ugotavlja ali je morda k poškodbi - nezgodi prispeval svoj delež zaposleni z nepravilnim delom, delom v nasprotju s predpisi, ali v nasprotju z navodilom za uporabo stroja (ki ga mora izdelati proizvajalec stroja).

Vodja delavca mora seveda tudi nadzirati delo (občasno, po potrebi...) in skrbeti, da se pri delu ne krši zahtev varnega dela.

Torej je nekaj na tem, da zadeve niso vedno črne ali bele, v posameznem primeru se lahko ugotovi, da je vsaka stran nekaj doprinesla k nezgodi in se odgovornost deli.

Če je delo nevarno (delo z obdelovalnimi stroji je že tako) je pametno, da ima delodajalec tudi dodatno zavarovano odgovornost za take primere.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 22.7.2021 20:14

Hvala za izčrpno razlago; sedaj mi stvari postajajo jasne.
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.7.2021 17:38

moja izkušnja ispred skoraj pet destletij, bil sem "lerpob" na "drepankih", kaki dve leti v sami produkciji, pa mi ni bilo kaj dosti jasno, dokler nisem dobil svoje mašine, še manualko, potem smo pa imeli sedem cnc - jev, pomembna so zaščitna očala, neohlapna oblačila in pa med vrtenjem stroja imeti gole dlani brez rokavic, rokavice so pokop, jaz jih nisem imel nikoli, samo za menjavo kosov..., so rokavice trgale prste, ohlapna obleka je pa "drejarja" potegnila med žagastim valjem - (tekstilna fabrika) in posteljo in ga je vrglo z glavo naprej ob steno..., je imel dovoj "trdo", da ni bilo hudega, ga je pa porezalo po hrbtu, to je bilo vse na manualkah...

sem bil tudi pooblaščenec za varno delo v "abtajlungu", pa je kolega "mipax" vse napisal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.7.2021 6:59

no dodam še to, da boš pa "drjarja", še manj pa "frezalca" (bolj zajebano) navadil na nek stroj nevem kakšen v enem tednu ali v enem mesecu, da bo delal u "nulo", pa pozabi, lahko pa ti pridem malo pomagat glede tehnologije, če želiš..., da bo en "maturant" to obvladal pozabi, sem vozil kot vodja tehnologije produkcijo s tridestimi stroji tako manualnimi kot "CNC" ji..., pa čisto malo vem kako se tem rečem streže...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CatiaMojster » 20.10.2021 13:40

Jaz sem delal v eni izmed slovensih podjetij, ki proizvajajo pohištvo. Na razgovoru za službo mi je pokazala tehnično risbo in sem moral pokazati naris, tloris, stranski ris ter kaj posamezne oznake pomenijo na načrtu. In ja v prvem tednu mi je uspelo uničiti pino ter popolno novi rezka, CNC je bil na dopstu potem še nekaj dni:) Če res nisi "biser" lahko po nekaj mesecih napišeš, da si usposobljen za delo s strojem:) Drugače pa takoj vidiš, kdo je tisti, ki razume in se hitro uči. Ostali pa gredo delati na poliranje, barvanje in druga preprosta dela.
CatiaMojster
Novinec
Novinec

Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a vili » 20.10.2021 15:41

catiamajstore:

voziti obdelovane stroje ni "šala" , ki se je naučiš v enem tednu, ja tisto kličevo G kodo, to ja, kje so pa poznavanja orodij pa materialov, že želozovih zlitin imaš, da peče glava, potem pa še en kup neželeznih, dobro nisem bil nikoli na "lejsu", dovolj je bilo že "želejzu", pa še kaj, samo tako mimogrede...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost