STROJNISTVO.com • Poglej temo - Katalog podajalnih hitrosti in obodnih hitrosti

Katalog podajalnih hitrosti in obodnih hitrosti

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Katalog podajalnih hitrosti in obodnih hitrosti

OdgovorNapisal/-a Gost » 8.2.2006 10:18

Zdravo,

dostikrat potrebujemo tehnoloske parametre za rezkalne/struzenje/...

Ideja: Kaj, ko bi v temo nalepili linke do katalogov proizvajalcev? Vse na enem mestu - manj iskanja?

No za zacetek:

http://www.karnasch.de
Gost

OdgovorNapisal/-a jaka23 » 8.2.2006 13:47

mau prakse ti manjka kot kaze. to se ne uporablja vec.
parametre nastavlja operater stroja ker glede na obrabo orodij in razlicnih dolzin/globin odrezavanja podatek iz tabele ne drzi...

lep pozdrav:
Jaka
jaka23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 8.2.2006 14:33

Parametre nastavlja operater. V redu, se pravi, ko nekomu posljes NC kodo, naj ta sam rocno vpisuje podatke?
Torej trdis, da ob uporabi CAM programa kot konstrukter ne potrebujes nicesar podati?
Mislim, da se motis.
Gost

OdgovorNapisal/-a damjan » 9.2.2006 18:27

Po moje ima jaka23 kar prav. Bistveno bolj elegantno je, da izvoziš program v parametrični obliki, nato pa operater na stroju samo nastavi parametre za določeno orodje.

Če imamo dva enaka rezkarja in različno izpetje, je potrebno temu primerno prilagoditi parametre in le-te lahko spremenimo med samim delom stroja...
lp

damjan
damjan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damjan » 9.2.2006 18:29

lp

damjan
damjan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heri » 10.2.2006 8:11

Kolkr vem je dobro, da programer določi okvirne parametre pomikov in vrtljajev. Na stroju pa tako lahko operater te parametre koregira +/- 50%.
nap. ploščice imajo nekje 200m/min hss 20m/min, navojni svedri 7m/min itd.
heri
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Gost » 10.2.2006 10:01

Zdravo,

no razmisljal sem nekako tako kot heri. Na cnc-ju imamo jog(potenciometer), kateremu lahko nastavljamo (ponavadi) od 50% do 150% od konstrukterja dolocenih hitrosti.
Mislim ok, nastavljene vrednosti ne bom toliko zgresil, da izpadem iz tega obmocja, vendar s konstantnimi izboljsavami na podrocju rezilnih ploscic, termicnih obdelav, nanosov tankih slojev, novih materialov, ... se parametri odrezavanja spreminjajo.
Menim, da ce zamenjamo orodja katera smo uporabljali vcasih, bi morali biti delezni dolocenih popravkov tudi staroslovanski parametri obdelave.
Zakaj ne bi za denar, katerega smo vlozili v nakup novih rezalnih ploscic, dobili najvec kar lahko?

p.s. Jaka, nism totalni teoretik, katerega nos se se ni pokazal izza knjig. In nisem spraseval koliko podajalne hitrosti naj nastavim za dolocen rezkar. Dal sem samo idejo, da bi bilo za nas vse koristno, ce bi bili linki (parametrov, testov, priporocil, ...) zbrani na enem mestu
Gost

OdgovorNapisal/-a jaka23 » 11.2.2006 11:06

glej konstrukter, ti podas pomik in obrate v kakrsni koli varjanti. operater na stroju lahko te parametre spremeni v programu in jih poleg tega se regolira od 50-150%

primer: ti spises program uporabljal naj bi orodje cilinder 2. v program podas obrate 2500.

operaterju se zdi to bcutno premalo in popravi obrate na recimo 12000. poleg tega jih se lahko regolira. ravno tako je z pomiki.

lep pozdrav:
Jaka
jaka23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 13.2.2006 8:13

Ja seveda, konec koncev lahko tudi program napise rocno. Mi pa v jok pa na drevo.
Prav imas, da se popravljati, veliko stvari lahko postori dober operater. Vendar se mi vseeno zdi, da bi parametri morali biti podani v obmocju(-50 - 150%).
Gost

OdgovorNapisal/-a franca » 13.2.2006 17:53

Kaj ti pomagajo podatki, če stroj nima dovolj obratov. Še vedno je bolje podati neko približno vrednost obratov in pomika, potem pa operater dokončno sfinišira.
Linki od katalogov tukaj ne pomagajo veliko, saj večina firm uporablja orodja od max. 3. dobaviteljev, pa tudi podatki v katalogih so podani za zelo kratko življensko dobo rezkarja (20 ali 30 min).

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jaka23 » 13.2.2006 22:34

lej konstrukter zdej si ze mau nesramen ratal. Mi ti hocemo pomagat ti pa noces sodelovati. Ce hoces uspeti v strojnistvu se nauci timskega dela!!!!

pa nocem bit nevljuden.

Ce hoces me lahko poklices na mobitel pa ti razlozim stvari glede tabel ce ti bo potem kej bol jasno.
031-31-76-35 Jaka

P.S. ne bit trmast!!!

lep pozdrav:
Jaka
jaka23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.2.2006 9:52

Franca: kodo, katero delas delas za tocno dolocen stroj in pametno se je pozanimati kam gre tvoja koda. Torej ves podatke.

Jaka: Ne vem kdo je tukaj trmast. Glej nicesar ne trdim, pravim le to, da bi bilo lepo, da parametre nastavimo cim bolj natanco. Seveda bo moral operater popravljati podatke. Vendar zakaj bi moral nekdo namesto nas delati stvari, katere se nam ni ljubilo vpisati. Dobronamerno.

Kar se tice timskega dela. Verjemi da vec casa prezivim v pogovoru z operaterji in orodjarji kot mnogi drugi.

p.s. tema se lahko kar se mene tice zaklene, ni in ne bo dosegla zeljenega ucinka

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a franca » 17.2.2006 15:09

konstrukter1 napisal/-a:Franca: kodo, katero delas delas za tocno dolocen stroj in pametno se je pozanimati kam gre tvoja koda. Torej ves podatke.

Nisi me razumel! V katalogu so podatki recimo za fi 2 kuglo 38000 vrtljajev na minuro plus ostali parametri.
Kaj ti pomaga podatek, če potem stroj ne omogoča takšnih režimov.

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.2.2006 19:03

Aha, to imas pa prav.
Res je, velikokrat imajo proizvajalci neke nezemeljske podatke. Kjer vsak lastnik tezko kupljenega stroja pobledi.

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a eorodja » 24.2.2006 21:13

Pri vzdržljivosti rezkarja je bolj važen odvzem na zop kot pa sami obrati in to je važno da zna programer zračunat. Operater pa mora skrbet da mašina ne teče v prazno zaradi popravljanja parametrov.Popolnoma se strinjam z konstrukterjem1 in taki podatki bi bili dobrodošli.
lp:Tony
eorodja
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov