STROJNISTVO.com • Poglej temo - Optični delilnik?

Optični delilnik?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Optični delilnik?

OdgovorNapisal/-a vili » 13.9.2021 19:09

bum:
nori GERETTTTT, lepo, da se še kje leži in se nanj nabira prah, dobro ta je bil izdelan v DDR v jenaoptik v jeni sem se vozil mimo, KARL ZEISS je bil pa v BRD, osnova je pa ista, zdaj so pa spet skupaj, vsaj mislim.., no ta - podoben merilnik nam je učitelj pokazal v MERILNICI biti smo pa morali obutu v copate in imeti na rokah rokavice, dobro v merilnici ni bil samo ta, ampak še kup drugih naprav,strojev, tudi trgalni Amslerjev stroj, pa še kaj, kdor je z aškerčeve ve o kom in čem pišem...

bi ga res dal z "BOHLONAJ"???, pridem ponj, bi se malo igral z njim...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.9.2021 19:14

ja bum

koordinatni meriniki danes res počnejo čuda, smo imeli v mojem času v litostroju, se mi zdi dva meterskega, je pa zadaj tudi kar huda zgodba z DEMAG - om, ko je bilo v igri nekaj dest ali celo sto tisoč ojrof, kdaj drugič o tem...
Zadnjič spremenil vili, dne 13.9.2021 19:55, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.9.2021 19:32

Bum napisal/-a:Da še malo izkoristim temo...
Sodobni nadomestek bi bil nekaj takega:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cylindrical_coordinate_measuring_machine
Je tako Deutz?

Ko hodim po raznih halah, kar redko vidim dobro opremljeno merilnico...

Tako nekako in kot Vili pravi : v merilnico edino v copatah in belih rokavicah :D .pa ni za hec :wink:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.9.2021 20:03

ja majstore dojz: en absolutni merilnik dolžin smo v merilnici lahko gledali samo od daleč na dva metra, a ti veš kje je "zakopan" "prameter" v parizu in kdo sme do njega, malo heca..., meter si je izmislil pa kar en NAPOLEON... :-? :-?
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pocar » 8.10.2021 12:58

Zdravo!

Sicer ne rabim, imam pa navodila (francoska) za Decklovo delilno glavo (najbrš je Carl Zeiss); bi znalo bit zelo podobno. Prevod te latovščine je pa v delu skupaj z declom fp2.

Sicer pa; to je dragocenost, obdrži, čez sedem let lahko vse prav pride. Za klasične stroje je lahko zelo uporabna, če se igraš s kakšnimi finimi in natančnimi zadevami. Prav bi prišel tudi sinusni kvadrant, lahko bi bil v kompletu.

Prilimaj sliko čez okular, če ti uspe, da vidim skalo.
pocar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 8.10.2021 13:35

pocar:
Sicer pa; to je dragocenost, obdrži, čez sedem let lahko vse prav pride

ja res je, če imaš to nekje lepo postavljeno, je to za "umetniški vtis"..., ni vsakdanje..., pa neka se "buda... divi ili čudi"..., nebi želel nikogar žalilti...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bum » 15.10.2021 6:44

pocar napisal/-a:Zdravo!

Sicer ne rabim, imam pa navodila (francoska) za Decklovo delilno glavo (najbrš je Carl Zeiss); bi znalo bit zelo podobno. Prevod te latovščine je pa v delu skupaj z declom fp2.

Sicer pa; to je dragocenost, obdrži, čez sedem let lahko vse prav pride. Za klasične stroje je lahko zelo uporabna, če se igraš s kakšnimi finimi in natančnimi zadevami. Prav bi prišel tudi sinusni kvadrant, lahko bi bil v kompletu.

Zdravo,
Bi prosil navodila, če jih lahko pošlješ, me zanima kako se meri.
Sinusni kvadrant? Google mi ne pokaže nič uporabnega...

Sem probal kaj videt čez okular, pa se žal ne vidi nič. Žarnica je žal fuč (nek čuden tip Narva 6V 15W), sem poskusil posvetit z ročno led svetilko, pa tudi nič pametnega skozi okular, vsaj ne kaj približno temu podobnega:

Slika
Bum
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Bum » 15.10.2021 6:44

pocar napisal/-a:Zdravo!

Zdravo,
Bi prosil navodila, če jih lahko pošlješ, me zanima kako se meri.
Sinusni kvadrant? Google mi ne pokaže nič uporabnega...

Sem probal kaj videt čez okular, pa se žal ne vidi nič. Žarnica je žal fuč (nek čuden tip Narva 6V 15W), sem poskusil posvetit z ročno led svetilko, pa tudi nič pametnega skozi okular, vsaj ne kaj približno temu podobnega:

Slika
Bum
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Bum » 3.11.2021 16:15

Končno dobil pravo žarnico, se je posvetilo :D
V okularju pa tole

Slika
Bum
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pocar » 4.11.2021 16:59

Zdravo!

Meritve na optičnem delilniku; natančnost je na 1 sekundo
Čisto spodnja skala na sliki je stopinjska; pri tebi 26°; zgornja skala čisto levo so minute; pri tebi 42´; po sredini imaš sekundno skalo, pri tebi slabo umerjeno na 10˝. Točno 10˝bi bilo, če bi bila indeksna črta med obema črticama za 10˝.
Mislim, da lahko po poravnavi na stroju nastaviš optično skalo nastaviš na poljubno vrednost, na podoben način, kot bi lahko stopinjsko skalo za direktno delitev na navadnem delilniku.
Navodila, ki jih imam so slab prevod iz francoščine, vsebujejo pa predvsem poravnavo na stroju; tako kot vsako drugo orodje z merilno urico in kontrolnim trnom na vsaj 0,01 mm natančno; dolžina je pa predvsem odvisna od uporabne obdelovalne dolžine.
Sinusni kvadrant služi (ali pa je služil, vendar tudi CNC mora nekdo umeriti, da ve kje je; pa smo spet tam nekje pri klasiki) za natančno nastavitev nagiba obdelovalne mize predvsem na orodjarskih strojih (rezkalni in brusilni stroji). Obdelovalni stroji imajo sicer skalo za nastavitev nagiba obdelovalne mize, ampak kdo ti jamči, da je tista skala res umerjena.
Slike nimam, sem pa na spletu našel dokument Andreja Lebarja "Meritve v proizvodnji", tam je med drugim slika bolj preprostega sinusnega kvadranta, sinusna palica in prikaz meritev s kontrolnimi kladicami, bolj proti koncu tudi elektronska zadeva inklinometer imenovana, po mojem mnenju, naprava za kravžlanje živcev uporabnika (link).
http://lab.fs.uni-lj.si/lat/uploads/met ... 7_koti.pdf

Upam, da sem vsaj malo razjasnil način merjenja.
pocar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Bum » 12.11.2021 7:33

Najlepše hvala za napotke. Bom čez vikend malo testiral in javim.

LP
Bum
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov