STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cena krogličnih ležajev

Cena krogličnih ležajev

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Cena krogličnih ležajev

OdgovorNapisal/-a grega09 » 29.10.2021 12:47

Ima kdo podatek, kateri kroglični ležaji so izdelani in prodajani v največjih serijah? Zanima me zaradi tega, ker se mogoče lahko tako približam nižji ceni, če sem že blizu le-tega, ki ima nizko ceno. Seveda ob upoštevanju drugih pogojev, ki jim mora ležaj zadostiti.

Sprašujem pa tudi zato, ker sem enkrat zasledil primer, npr. ležaj 608 je izdelan in prodan v visokih številkah zaradi tega ker se uporablja v rolerjih. Lahko kdo to potrdi in poda še kakšen primer pri drugih premerih notranjega obroča?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Cena krogličnih ležajev

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 29.10.2021 13:02

Težko tako na pamet pisat.

Tukaj imaš cene pri enem ponudniku:
žhttps://mm-eshop.si/strojni-elementi/lezajna-tehnika/kotalni-lezaji?gclid=EAIaIQobChMIqZae4Nrr5gIVjYeyCh2Dww-VEAMYASAAEgLq3vD_BwE
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.11.2021 11:34

Se razume. Sam včasih pogledam v Tinex-ovo spletno trgovino, npr.:
https://www.tinex.si/shop&q=6207.

Tu potem malo pregledam zalogo in cene. Če je zaloga visoka, potem se raje odločim za ležaj. Kot rečeno, če zadosti drugim pogojem.

Bolj sem spraševal zato, če ima kdo kaj izkušenj in lahko iz rokava strese znanje, tale pa tale ležaj je bolj standarden in zato cenejši. Včasih se jih kje veliko namnoži in v nekaterih primerih niso zelo občutljivi na kakšna odstopanja v dimenzijah med konstruiranjem, zato se naknandno odločam po ceni, ter tako pomagam stranki...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 1.11.2021 17:29

Cena ležaja je zelo odvisna od želenega "tolerančne razreda" ležaja: Razred N, Razred 6, Razred 5, Razred 4, Razred 2 (manjša je številka bolj je precizen v teku in dimenzijah), ali po ameriško: ABEC 1, ABEC 5, ABEC 7, ABEC 9 (najbolj precizen). Poleg tega lahko izbiramo še radialno zračnost ležaja: C2(najmanjša), N, C3, C4, C5(največja zračnost omogoča pri krogličnih ležajih največjo aksialno nosilnost). Lahko še izbiramo material kotalnih elementov, mazivo, material kletke, material in konstrukcijo tesnilnih obročev...
Vse je opisano v katalogih.
Sem bil leta1988 v INA tovarni ležajev v Herzogenaurach-u. Ležaje delajo glede na naročila.
Slavna tovarna Barden (glavni konstruktor nam je držal predavanje v naši firmi) je začela leta 1947 proizvodnjo preciznih ležajev s poliranjem standardnih ležajev FAG , zdaj vidim jih je prevzel FAG.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.11.2021 9:43

Seveda, tudi to je jasno. Tu govorim o neki splošni strojegradnji, kjer večinoma vgrajujemo normalni tolerančni razred. Specialnosti so že razred zase in tam cena spet ne igra toliko vloge. Razen pri serijah, seveda.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.11.2021 10:00

kakšna pa je struktura vrednosti ležajev glede na celo vrednost v ne vem kakšnem??? tvojem projektu..., dobro če "skuriš" 10.000 ležajev letno in, če prišparaš recimo 1 euro ja je to 10.000 €, ni malo...,
smo delali 500+ tovornih prikolic letno, na vsako so šli vsaj štirje ležaji, so si prodajniki logerjev SKF, FAG, FKL...,podajali kljuko... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.11.2021 10:57

Lahko ti povem, da imam na enem stroju, ki je srce linije, cca. 15.000 kosov ležajev tipa 608 (tesnjenih). Sicer je ležaj majhen, ampak se nabere. Sicer ta ležaj trenutno ni stvar debate, pa vseeno dajem kot primer. Tako, da malo raziskujem, ni neke posebne nuje, je drugje dela dovolj. V prihodnosti tudi ni za izvzeti, da vse skupaj spremenimo in poenostavimo, samo ne gre vse naenkrat...

Imam pa tudi dva mase cca. 130 kg (vsak). Pri teh dveh so pa drugi pogoji, seveda na koncu tudi cena.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.11.2021 11:11

kje vidiš problem, dobaviteljem pošlji povpraševanje..., se bodo strgali..., to ni malo, je nekaj tisoč € :D :D, pa še pri velikih boš imel popust...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 2.11.2021 12:04

za take količine se meni kr direkt z firmami, brezveze še slovenskemu hendlerju jahtoi plačevat :lol:
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.11.2021 12:26

no no direkt ne boš dobil, ker so ti handlerji prodali tudi manjše količine 1...100, imeti mora pa skladišče..., to ni zastonj..., tudi nebi bilo poslovno, če boš recimo poslal SKF u povpraševanje, te bo poslal k handlerju... :D :D, kar je prav..., ja čudna so gospodova pota...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 2.11.2021 13:36

količina marsikoga premami, redko kdo še ima exkluzivno pogodbo. SKF ima na svoj strani 20 ponudnikov v sloveniji, ni vrag, da ne bi prodali 15000 komadov iste dimenzije končnemu kupcu. Dandanes se prodajalci borijo za vsakega, vedno več firm želi delat čimbolj direkt.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.11.2021 13:50

boris:
ja imaš prav, samo, če boš šel k skf-u, fag-u..., pa še komu, te bo poslal k zastopni-ku - om, neposredno ne sme porodajat, če bo je to "balkansko", imam tudi to zgodbo..., je bilo kar malo štale...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.11.2021 16:39

Pogajanja za ceno so seveda pri takšnih količinah prisotna. Jaz kot inženir pa med snovanjem nimam vedno časa za to, ker potem nikamor ne pridem. Pomagajo pa že osnovne cene, ki jih lahko med snovanjem primerjam in že v startu pomagam stranki. Vsi rabati na to so potem še samo plus...

Je pa res, da nekateri že te osnovne cene skrivajo kot mačka mlade, kar mi ponavadi povzroča probleme.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.11.2021 17:31

tudi v jeseniški železarni, ravne, štore, pri tisnu, pa še kom..., ne boš dobil pleha, cevi, profilolov, palic... neposredno pri njih, morda kake odlitke, odkovke (unior, vitanje)..., pa kake topovske cevi ali tankovske kupole... (ĐĐ za m84)..., ja rabati - popusti bodo pa funkcija količin... in "resnosti" poslov...

tudi ti (vi) ne prodaš kosa, sistem... po lastni ceni, prodajna je vedno še neka nadgradnja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 3.11.2021 10:13

Sem bil zdraven pri razvoju laserkih artikuliranih rok za prenos laserskega žarka od laserja do ročnika, ki ga drži zdravnik v roki. Nabavniki so nam preskrbeli poceni kitajske miniaturne ležaje, iz katerih se je cedila mast, najhuje pa je bilo, da si hitro začutil kroglice ležajev, ko si jih vgrajene v paru prednapel za odpravo zračnosti (majhna statična trdost). Potem so nam Nemci našli japonske EZO, po štirikratni ceni, pa je bil mir. Čez čas nam jih je ponudil Tinex malo ceneje, in smo dobili v razvoj v zahvalo njihovo veliko brisačo...
Ko sem bil v INI sem jih vprašal, če kontrolirajo trdoto ležajev. Arhivirali so samo posnetke temperatur med kaljenjem in popuščanjem, ker bi drugače pri odstopkih trdote takoj zamenjali dobavitelja materiala.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov