STROJNISTVO.com • Poglej temo - elastična sklopka za enkoder servomotorja

elastična sklopka za enkoder servomotorja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

elastična sklopka za enkoder servomotorja

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 12.11.2021 19:42

Ali se komu sanja, kje bi lahko nabavil sklopko za povezavo enkoderja na os servomotorja (enosmerni servomotor CNC rezkalnega centra HURCO). Na kake uradne servise nimam kaj računati. Ležaj ob enkoderju je dobil veliko zračnost zato je os motorja vibrirala in sklopko polomila. Ležaje sem dobil in zamenjal, sedaj rabim še sklopko. Če je ne dobim, jo bom pač izdelal sam.
Je pa nekaj podobnega temu:
https://maedlernorthamerica.com/partsho ... -60272000/
Ker je motor ameriški je res veliko čudo: na enem koncu je metrični ležaj, na drugem colski, sklopka pa tudi colska-izvrtina 1/4" (6,35mm), dolžina in zunanji premer 3/4" (19,05 mm). Tudi če bi dobil metrično - fi 6, jo lahko na žični eroziji predelam.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: elastična sklopka za enkoder servomotorja

OdgovorNapisal/-a RUros » 12.11.2021 20:16

Vsi poceni kitajski cnc-ji majhnega formata imajo take sklopke, kot tudi vecina 3d printerjev.
Recimo tu dobis: https://www.3dsvet.eu/izdelek/sklopke-alu-razlicne/
Imam tudi jaz doma, ne taksne spiralne ampak tiste s plastiko vmes.
RUros
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a xmaggot » 12.11.2021 21:43

Si že sam našel izdelek 8) Zastopnik za maedler pri nas je Strojna Maribor.
Spodaj imaš stran s takimi sklopkami:
https://www.maedler.de/product/1643/kup ... ungswellen

Lahko ti dajo na hitro pošto(2 delovna dneva in cca 40€).
Luknjo pa postružiš tako, da v režo vtakneš ploščico enake debeline, sklopko zatisneš in postružiš.
Ima pa BTS tudi povrtala v colskih merah... Zvrtaš luknjo in povrtaš-na stružnici (z vstavljeno ploščico in zatisnjeno)

Tista parkljasta s plastiko vmes pa za enkoder ni ravno primerna (elastičnost).
xmaggot
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2021 7:45

tehimpex v vipavi....
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.11.2021 8:25

Hvala za odgovore. Tehimpeks nima, enako Flex v N. Gorici, sicer lahko naroči... Tudi jaz, potem pa čakam, čakam..... Rabim...včeraj :evil:
Tista moja, polomljena, ni spiralna, temveč samo globoke zareze od strani, pod koti 120 st. Problem spirale je, da se verjetno lahko malo torzijsko zavrti, torej bo signal na enkoderju zamaknjen za ta torzijski zasuk. Večina ponuja sklopke za prenos nekega konkretnega momenta, tukaj pa je potrebni moment praktično nič. Montirana je zaradi kompenzacije soosnosti in kota osi motorja in enkoderja, zelo "nežna" tanke lamelice aluminija. Kolikor sem iskal po netu izgleda da tak tip v glavnem delajo Američani, nekaj sem dobil še v Indiji, Europa pa nič.
Bom poskusil čez vikend sam nekaj naredit (žična erozija, material Ergal), če ne bo dobro pa naslednji teden kaj več iskat okrog. Žalostno je da serviserji nimajo nič, vsi bi ti kar cel motor za par tisoč $ zamenjali, niti razstaviti in zamenjati ležaje si ne upajo, kaj šele tak drobiž od sklopke (20 do 40 Eur).
Tisti ki pa znajo (znate) in to berete, vas na žalost ne poznam in se vam opravičujem.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.11.2021 8:42

magnum44 napisal/-a: Problem spirale je, da se verjetno lahko malo torzijsko zavrti,
Ta spirala je ploščatega preseka = razlika premerov je dosti več kot debelina. Taka sklopka omogoča nesoosnost (kot) gredi, ne daje pa skoraj nobene torzijske deformacije.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2021 9:52

nekje se mi valja en razstavljen "enkoder", v njem se vrti samo steklena gravirana plošča, res je nikjer ni "skoraj" nobenega momenta, ja nam je pa "crknila" kuplunga med motorjem in dajalnikom na stružnici je letel suport z "ajlgangom" v amerikaner, so letele pakne iz amerikanarja..., "dizaster" :evil: :evil: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.11.2021 9:54

Ja, sem pravkar pričel modelirat, pobirati mere in oblike iz originala. Ugotavljam da je res spirala, vendar so to tri spirale, kot trostopenjski navoj, vendar vsaka navojnica približno 3/4 kroga. In res, zato se ne more torzijsko deformirat, je pa zelo gibka - lamelice-stene med zarezami so cca 0,5 mm debele, zareza 0.3mm. Gotovo delajo z žično erozijo z dodatno osjo - izdelek rotirajo med 4-osnim pomikom žice. Zame neizvedljivo ker imam samo klasično 4 osno erozijo. Lahko bi delal samo neke poševne reze, vmes ročno zarotiral kos. Verjetno bi nekaj uporabnega prišlo ven, vendar zelo zamudno.
Prilagam fotografije, če ima kdo kaj podobnega, ali nekaj kar bi se dalo predelati, prosim naj se mi javi, lahko na zasebna sporočila.
Priponke
1636792959961 (2).jpg
1636792959961 (2).jpg (597.88 KiB) Videno 2083 krat
1636792795936 (2).jpg
1636792795936 (2).jpg (328 KiB) Videno 2083 krat
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.11.2021 10:04

vili napisal/-a:nekje se mi valja en razstavljen "enkoder", v njem se vrti samo steklena gravirana plošča, res je nikjer ni "skoraj" nobenega momenta, ja nam je pa "crknila" kuplunga med motorjem in dajalnikom na stružnici je letel suport z "ajlgangom" v amerikaner, so letele pakne iz amerikanarja..., "dizaster" :evil: :evil: :evil:

V mojem primeru je to "z" os. Na srečo nobenega drugega loma. Pri pomiku navzdol sem opazil trzanje (pri avtomatskem izvajanju programa, ali ročnem pomiku), pri dvigu osi je teklo mirno. V eno smer so se polomljene lamelice zataknile in prenašale enkoderju pozicijo, v drugo smer so se odmikale, vendar s trenjem še vedno prenašale inpulze, z zamikom, tako je motor poskakoval po korakih.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2021 10:11

ja hvala bogu, tiste vijačnice so kot "fedri", na naši stružnici je bila harmonika, kaj pa tole:

https://www.optibelt.com/fileadmin/pdf/ ... ochure.pdf
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.11.2021 10:18

RUros napisal/-a:Vsi poceni kitajski cnc-ji majhnega formata imajo take sklopke, kot tudi vecina 3d printerjev.
Recimo tu dobis: https://www.3dsvet.eu/izdelek/sklopke-alu-razlicne/
Imam tudi jaz doma, ne taksne spiralne ampak tiste s plastiko vmes.

Tudi tega na 3d svet sem dobil in bom popoldne skočil do njega. Ima te sklopke za hobi program in bom verjetno kar eno predelal. Hvala za zelo koristno informacijo.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.11.2021 10:27

magnum44 napisal/-a:J lamelice-stene med zarezami so cca 0,5 mm debele, zareza 0.3mm. Gotovo delajo z žično erozijo z dodatno osjo -.
Lahko delaš zareze pravokotno na os, izmenjaje na 90°. Najprej delaš zareze z ene strani 0,3 in pustiš 1,3 mesa; in enako iz nasprotne smeri, da ostane med nasprotnima zarezama 0,5 mm mesa. Nato delaš zareze pri zasuku 90%. Zarezo 0,3 delaš v sredini mesa 1,3 mm. Taka sklopka bo bolj toga od spiralne v vseh pogledih. Če je preveč toga za nesoosnost gredi pa naredi nekaj lamel več.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.11.2021 13:24

Lahko delaš zareze pravokotno na os, izmenjaje na 90°. Najprej delaš zareze z ene strani 0,3 in pustiš 1,3 mesa; in enako iz nasprotne smeri, da ostane med nasprotnima zarezama 0,5 mm mesa. Nato delaš zareze pri zasuku 90%. Zarezo 0,3 delaš v sredini mesa 1,3 mm. Taka sklopka bo bolj toga od spiralne v vseh pogledih. Če je preveč toga za nesoosnost gredi pa naredi nekaj lamel več.

Tako sem tudi sam razmišljal. Bom videl kaj dobim standardnega za par eur, če se mi bo zdelo pretogo, se bom sam malo poigral
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 13.11.2021 16:07

Imam take sklopke za colske nisem prepričan 6mm pa zagotovo.
Lokacija Žiri

Smo pa to reševali že tudi s kosom cevi ko ni bilo drugega.
L.p.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.11.2021 18:18

Hvala vsem za pomoč. Sem pravkar dobil celo dva kosa na Vrhniki (s pomočjo enega od zgoraj pripetih linkov), samo še luknjo povečam in montiram.

Sem uredil, deluje vse brezhibno. Do penzije (in še malo potem) bo zagotovo vzdržalo (še 5 mesecev)
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov