STROJNISTVO.com • Poglej temo - Agregat z preveč obrati

Agregat z preveč obrati

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Agregat z preveč obrati

OdgovorNapisal/-a subson » 13.11.2021 13:50

Pozdravljeni.

Lastim si agregat, predvidevam da kar kitajski in sicer KCSE 2500. Agregat ima skupno mogoče 10 delovnih ur v 8 letih. Nedolgo nazaj sem agregat spet privlekel na plano da bi ga vžgal saj že dolgo ni bil zalaufan, in glej ga zlomka. Agregat se po takojšnjem odvzemu čoka zažene v polne obrate (kar seveda motor zmore). Posumil sem prvo na star bencin, umazan vplinjač, slaba svečka (kjer ponavadi pri mopedih, kosilnicah itd. tiči zajec).
Svež bencin napake ni odpravil. Zato sem očistil vplinjač, kar še vedno ni pomagalo. Nato sem naročil nov vplinjač in novo svečko. Oboje zamenjal, bencin je že bil zamenjan komplet, in vžgal. Agregat se še vedno ''uide'' v obrate.
Nato sem peljal na servis kjer so mi naredili diagnostiko katero sem plačal 15€ in mi zaupali da je zadeva nepopravljiva, in češ da če se lotijo popravljat bo to dražje kot dotični nov agregat. Na žalost mi gospa ni znala obrazloziti KATERI kos v agregatu je zanič.
Na internetu pa sem zasledil da pri kitajskih agregatih rad crkne regulator napetosti. Itak. Mogoče je le ta zanič in se agregat zato tako obnaša. Zamenjal sem tudi tega, vendar še vedno ne dela. Še vedno ima obratov kot kross motor.

Ima mogoče kdo kakšno idejo kaj bi mu lahko bilo? Ne bi ga metal v smeti če še 10 delovnih ur nima za seboj.

Lp
subson
Pripravnik
Pripravnik

Re: Agregat z preveč obrati

OdgovorNapisal/-a simon2245 » 13.11.2021 14:06

Pozdravljeni,

Koliko V pa kaž voltmeter v praznem teku? Verjetno več kot bi moral...
Lahko da ste naleteli na avr regulator ki ste ga menjali da prav tako ne deluje kot bi moral.

Sam imam kar nekaj izkušenj ko nova stvar kupljena ni delovala.
Lp
Simon
simon2245
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jerjur » 13.11.2021 16:03

Pozdravljeni,
1. Če je bilo vaše vprašanje servisu: Je popravilo mogoče? So 15€ zaslužili. Drugače ne.
2. Popravila, kjer se elementi slepo menjajo ne pelje nikamor.
3. Za nadaljevanje bo potreben en instrument električne napetosti.
4. Generator je motorju breme samo v primeru, da je uzbujan. Za to lahko skrbi vzbujalna tuljava ali pa samo en kondenzator. Če je generator kakor koli uzbujan bo dal ven neko napetost. Če te napetosti ni ni vzbujanja.
5. Če je kakršna koli napetost na generatorju potem obrati motorja določajo frekvenco napetosti. V tem primeru regulator frekvence ne deluje.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tucko » 13.11.2021 17:29

A ste preverili če se je morda snela vzmet ki je povezana na vplinjač katera skrbi za dodajanje plina (gasa). Motor nebi smel delat na polne obrate tudi če ni obremenjen, ker deluje preko variatorja.

To je ista fora kot pri vrtni kosilnici.
tucko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2021 17:43

priklopi gor en star "kohar, peglajzn" - upor, pa boš videl, vsaj približno, če nimaš nobenega instrumenta ali dela ali ne...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 13.11.2021 22:09

Moji Hondi na kosilnici in el. agregatu imata v bloku motorja centrifugalni regulator vrtilne hitrosti, ki pri kosilnici vpliva preko vzmeti na na loputo vplinjača. Poglejte kaj pri vas regulira loputo. Pri kosilnici sem moral malenkost skrajšati eno natezno vzmet, da je dobila želene vrtljaje.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pocar » 15.11.2021 13:28

OdgovorNapisal/-a tucko » 13.11.2021 17:29

A ste preverili če se je morda snela vzmet ki je povezana na vplinjač katera skrbi za dodajanje plina (gasa). Motor nebi smel delat na polne obrate tudi če ni obremenjen, ker deluje preko variatorja.

To je ista fora kot pri vrtni kosilnici.

To je najverjetneši vzrok nedelovanja regulatorja; sneta ali pa zlomljena vzmet. Drugi vzrok bi lahko bil blokiran regulator.
Poskusi pri ugasnjenem motorju premakniti vzvod, ki je povezan z uplinjačem. Premikati se MORA NA LAHKO. Regulacija generatorja nima veze z delovanjem regulatorja na motorju. Naloga regulatorja na motorju je zagotavljati stalno frekvenco vrtenja, po pa počne z odvzemanjem in dodajanjem plina. Seveda do neke meje, potem pa postane generatorju prevroče, popravilo pa potem ni več smiselno.
pocar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a subson » 15.11.2021 16:32

Vse sem preveril, vzmet katera pride na loputo pri vplinjaču je ok. Ko agregat zaženem vzmet potegne tisti del na vplinjaču (plastiko) katera odpira in zapira loputo v vplinjaču do konca. (poln plin). Če z roko držim tisti plastični del kateri je sestavni del lopute v vplinjaču motor teče normalno. Prec ko spustim ta del se zažene motor juhuhu..
Delovanje vplinjača in te stvari so mi jasne. Zanima me kaj je tisti del na agregatu kateri potegne to vzmet na vplinjaču. Je lahko tam napaka? Na kakšen princip deluje? Oz. kako se mu reče?

Preveril sem še elektriko.
Na dozah ni elektrike. Je mogoče ta regulator napetosti kateri je prišel nov res zanič? Nebi še enega kupoval saj je zadeva 25€ in bi imel potem že 3 :lol:
subson
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 15.11.2021 22:14

Verjetno je centrifugalni regulator-(najbrž Kitajci niso velik kompliciral)-to je imela večina starih motorjev-sploh znameniti traktor IMT. Neka masa se vrti na aksi, ki se vrti z motorjem-vzmeti jo držijo bliže aksi, centrifugalna sila pri večjih vrtljajih jo pa odpira. Če vrtljaji motorja padejo, naj bi bolj odprl loputo vplinjača, če se pa obremenitev zmanjša, pa vrtljaji narastejo, pa pripira loputo vplinjača, da zmanjša moč. S tem naj bi držal vrtljaje motorja v nekem normalnem območju.To se je pr IMT ju fino vidlo pri vožnji v klanec, k je sam dodajal gas. Lahk da vse skup ni dobr naštelan, lahk se je kakšna vzmet raztegnila. Verjetno ima nekje nekaj za naštelat, da prideš do pravih razmerij-povezavo med regulatorjem in vplinjačem, al pa napetost kakšne vzmeti-tud ko so zadevo nardil, so moral vse skup nekak naravnat na prave vrtljaje.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a napetost » 17.11.2021 17:53

Ugibam
Mogoče pa je potrebno agregat vzbudit. A je mogoče na kakšni shemi vzbujalno navitje narisano, ali pa če ima mogoče kje priklop za polnjenje akumulatorja. Če ma priklopi nanj 4,5V baterijo in jo pusti ene pol ure. Mogoče pa ga namagnetiš. Polaritete pa ne falit, ker je greatz vmes in ne bo nič vzbujalo.
Ker če generator ne proizvaja željene napetosti regulator misli da so premajhni vrtljaji, in tako jih posledično nabije do maksimuma.
Pa poročaj
napetost
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov