STROJNISTVO.com • Poglej temo - CATIA - inštrukcije

CATIA - inštrukcije

CAD/CAM/CAE integrirani programski paket, ki uporabniku nudi rešitve za celotni proizvodni proces, od konstrukcije do analize in proizvodnje.

Moderator: -M-

Re: CATIA - inštrukcije

OdgovorNapisal/-a Edinho » 24.9.2019 7:13

pozdravljeni,

najlepša hvala fikus. to mi bo zelo v pomoč. Če pa še najdeš v hrvaščini se priporočam.

Lp
Edinho
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 28.6.2020 16:52

Imam eno vprašanje.

Če bi hotel naredit eno pripravo za en random kos ali se da modelirati v sestavu kot pri proe ali solidworksu. (assembly) - insert - new part - sketch Da pobereš reference s sestava.

Sedaj sem prišel najbližje z insert body in prenesel featurje v tale dodaten body.

In za risbo se gre potem

Drawing - Front view object - modify links - (whole body - poklikaš potrebne bodyje)- OK

Kaj je kakšen bolj eleganten način, da bi bilo bolj podobno solidworksu. To je za kake priprave za vrtanje lukenj idealno, itd....Pa da bi imel več partov.

Sedaj bi moral kos razmnožiti, zamrzniti določene body-je, in spet sestaviti v sestavu.
Priponke
irlracu.png
irlracu.png (20.42 KiB) Videno 37202 krat
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 28.6.2020 17:45

Če te prav razumem, bi se rad referenciral na drug kos v sketchu, med zmes ko si v assembly.

Mislim da se nekje v nastavitvah da izklopit da se je možno refencirat na druge kose, drugače pa je možno tudi s publication:

part design kosa s katerega bi se rad referenciral- tools- publication- poklikaš robove, srednice, točke, ... pač katerikoli element potrebuješ za referenco. Za luknjo si je mogoče celo fajn generirat os. Nato lahko v katerem koli partu znotraj sestava se referenciraš na te poklikane elemente

Je pa problem tega postopka, če boš slučajno premikal kos v prostoru, bo ti referenca ostala na osnovnem kosu- Torej je možno da boš izvrtine premaknil izven kosa. Enako je tudi plus, če popravljaš prvi feature, se ti bo popravil tudi na drugem kosu.

Če pa imaš kdaj bolj kompliciran postopek, npr. komponente ki se referencirajo na površine prostih mer, je pa boljše da vse v enem partu narediš z bodyiji in nato v končnem sestavu premakneš te body-e v posamezne parte.
Priponke
Zajeta slika.PNG
Zajeta slika.PNG (92.22 KiB) Videno 37197 krat
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 28.6.2020 18:10

Hvala, mi je uspelo. (sem na hitro 2 prazna parta vstavil v asembly , pa potem bodije potegnil v ta prazna drevesa). Če bi šlo zares, bi ravnine poravnal prej itd itd....

Nisem vedu, kakšen je najboljši postopek za take zadeve.

In sedaj imam tudi 2 nova parta. Bom sedaj se poigral s prvotnim multi-body partom, da ga bom malo spreminjal. Pomoje se bosta tudi ostale 2 prilagajala.

Slika

Edit: Sem dobil še od kolega indijca tutorial za publification. Se, če veš kaj iskat potem že gre. Sam se pa loviš lahko cel dan za take zadeve. https://www.youtube.com/watch?v=So6tSlKUuS4
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 29.6.2020 7:21

Catia ima malo drugsačno "logiko" kot ProE/Creo, SW ne poznam.

V nastavitvah si nastavi, da ko odpreš nov part, ti avtomatsko v devesno strukturo vstavi Geometrical Set, ali ga pa vstaviš preko Insert. Tu noter zlagaš dodatne ravnine in drugo pomožno geometrijo.

Če imaš "polno verzijo Catie s travnika", potem imaš modul Generative Shape Design. odpreš omstoječ part, greš v modul Generative Shape Design in z ukazom Extract ali Multiple Extract pobereš površine, ki jih rabiš za delo naprej. Aktiven mora biti Geometrical set v partu, da jih zloži tam noter. Te površine potem kopiraš s Copy-Paste (označene zadeve v drevesni strukturi in desna tipka na miški) v nov part v Geometrical set. Prilepiš lahko direktrno s Paste (aktivna povezava do prvotnega parta), ali pa Paste Special, kjer ti ponudi Brake link (brez povezave).
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 29.6.2020 7:47

fikus_ napisal/-a:Catia ima malo drugsačno "logiko" kot ProE/Creo, SW ne poznam.

V nastavitvah si nastavi, da ko odpreš nov part, ti avtomatsko v devesno strukturo vstavi Geometrical Set, ali ga pa vstaviš preko Insert. Tu noter zlagaš dodatne ravnine in drugo pomožno geometrijo.

Če imaš "polno verzijo Catie s travnika", potem imaš modul Generative Shape Design. odpreš omstoječ part, greš v modul Generative Shape Design in z ukazom Extract ali Multiple Extract pobereš površine, ki jih rabiš za delo naprej. Aktiven mora biti Geometrical set v partu, da jih zloži tam noter. Te površine potem kopiraš s Copy-Paste (označene zadeve v drevesni strukturi in desna tipka na miški) v nov part v Geometrical set. Prilepiš lahko direktrno s Paste (aktivna povezava do prvotnega parta), ali pa Paste Special, kjer ti ponudi Brake link (brez povezave).

drži, vendar to pomeni če rabiš eno geometrijo v večih partih, boš v vsak part mogel to geometrijo lepit. Publication pa je potrebno le enkrat označit in ti deluje za vse parte v sestavu.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 29.6.2020 9:51

S tem publication še nisem delal, moram preveriti.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 29.6.2020 13:43

Catia je vse super fajn, samo pazljivo z raznimi copy paste produkti, ker ti zna kmalu kakšne reference pomeštrati.

Sem kar nekaj let delal z njo pa sem sedaj presedlal na CREO (stari pro/E, wildfire) pa moram rečt da mi je super ker ne dopušča napak. Res da včasih ne moreš kaj narediti po svoje, vendar vsaj nimaš problemov kasneje hhh.

Drugače če bo kdo rabil kakšno informacijo glede CATIE pa da lahko pomagam noben problem sem vedno na voljo.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 29.6.2020 15:45

Težava s temi copy/paste bližnjicami je, da moraš paziti z mešetarjenjem z mapami oz. povezavami (linki). Zato je za na začetku postavit mapo, v kateri se dela in ne premikati več.
Za pravilno shranjevanje je najbolje uporabljati Save Management. Če pa shranjujemo v drugo mapo, pa v
Save Management glavni produkt shraniš v ustrezno mapo in s Propagate Directory vse pripadajoče Parte in Producte na isto mesto.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 18.7.2020 15:05

Zanima me, če obstaja kak tutorial za končne elemente v catiji?

Na YT sem dobil manj kot 10 filmčkov uporabnih.
npr. https://www.youtube.com/channel/UCdRE6d ... LYg/videos

Tole je luštno....
https://grabcad.com/tutorials/how-to-do ... n-catia-v5

Samo, bi rabil čim več primerov.... tudi za kakšen manjši sestav.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 31.8.2020 17:21

Eno zelo neumno vprašanje, Tole mi nikakor ne gre.

Naredil sem lok, na oba konca tangencialno ravnino.... na ravnini dve skici.
Sedaj poskušam narediti telo in ne gre. Brez guide line naredi telo.

Če bi pa lok hotel uporabiti za guide, pa tole napiše.

Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 1.9.2020 12:58

ktm2002 napisal/-a:Eno zelo neumno vprašanje, Tole mi nikakor ne gre.

Naredil sem lok, na oba konca tangencialno ravnino.... na ravnini dve skici.
Sedaj poskušam narediti telo in ne gre. Brez guide line naredi telo.

Če bi pa lok hotel uporabiti za guide, pa tole napiše.

Slika

Kaj pa če lok uporabiš kot spine ?, opcija drugi zavihek ?
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 1.9.2020 14:01

Pa je res delovalo.... mi lahko še poveš razliko med guide in spine?
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 2.9.2020 13:31

ktm2002 napisal/-a:Pa je res delovalo.... mi lahko še poveš razliko med guide in spine?

če ti po pravici povem neke knjižne razlage za to nevem, vem pa da kadar imaš zasukano vodilno črto vedno uporabiš spine, za ravne oz 2D krivine je dovolj guide.

Še najbolj vidiš kaj kako deluje eno ali drugo če izrišeš reducir iz kvadrata ali pravokotnika na okroglo. :D
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 5.12.2021 1:30

resil
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Catia

Kdo je na strani