KrajncM napisal/-a:Kako pa to češ argumentirat na slovenskem trgu, kjer jih večina dosega glih 1500-2500 bruto?
Dobro vprašanje. Z njim se tudi sam že dolgo ukvarjam in se še bom. Če bi imel enoznačen odogovor, ne bi bilo problema.

Prvič bi lahko stroka sama poskrbela za dvig plač kot celota. To je sicer težje izvedljivo, ker večina je zadovoljnih v službi, kjer imajo svoj vrtiček za obdelovati, pa ziher prihodek, popoldne pa "sladek" denar v žep pade. Še posebej generacija, ki ima osnovne življenjske potrebe preskrbljene (stanovanje, hiša, itd.). To je tista "nimby" o kateri sem govoril. Kako boš pa ti kupil stanovanje (cca. min. 1500 €/m2) ali zgradil bajto (cena m2 novogradnje delno odvisna od tvojih sposobnosti in angažiranja, recimo nekje 1000 - 2000 €/m2), imel otroke, kakšen simpl hobi in dal kaj na stran za penzijo z 2000 bruto? Lahko čakaš, da prejšnjo generacijo pobere in ti pri 60ih v lape pade, kar je bilo prej njihovo. Če so kaj imeli. Pa še to bodo sami stroški, penzije pa ne bo. Ha ha ha.
Drugič je dobro projekte spremljati še malo iz vidika €, ne samo iz tehničnega vidika, kot smo hovdrasti inženirji navajeni. Če lahko pokažeš, da nekomu prineseš denar na kup in to redno, zakaj ne bi tega argumetiral in imel nekaj od tega. Ko boš to naredil ti bo jasno, da si, in takrat se je lažje pogajati. Je pa to težko merljivo. Ni tako enostavno kot pri tisti nabavni in prodajni golazni, ki rečejo tule je 20% prihranka pri nabavi, 5% je mojih. Če se pogovarjaš o nekaj tisoč €, potem ti je lahko hitro jasno kaj lahko dobiš. Pa velikokrat so denarji še večji.
Pa držati se je dobro stran od projektov in podjetij, ki so globoko v verigi podizvajalstva. Tam se lahko samo z glavo ob zid zaletavaš. Najboljša je čimbolj direktna pot denarja od projekta do tebe.
Tretjič je dobro malo zapakirati pretekle reference in projekte, ki si jih dobro naredil. Poglej si arhitekte, že cel faks jim vbijajo v glavo neke portfelje in predstavitve njihovega dela in vrhunske ustvarajalnosti, ki včasih niti za pogledati ni. Nam pa govorijo kako bomo srečni, če bomo samo reševali tehnične probleme in to je to. Če si kaj naredil, zapakiraj v kakšno knjigo projektov in pokaži, da si pripravljen nekaj več kot drugi storiti za dobro opravljeno delo. Moraš pa imeti nekaj referenc, da lahko o njih kaj poveš in jih daš na kup. Škoda je veliko delati in tega ne izkoristiti...
Četrtič je dobro malo pogledati bilance podjetij, kjer se boš pogajal za plačo, ker če ni osnove, potem bo bolj težko za kaj se zmeniti. To je spet malo tisto, kar sem že na začetku omenil, da pri nas ni izbire. Sicer je včasih težko oceniti bilance, če lastniki polovico na Ciper v kovčkih odnesejo in potem jokajo, kako ti nimajo nič za dati. Ampak pustimo to...
Petič... Kaj pa vem, še sigurno kaj. Ti štiri so mi na hitro padli v glavo. Bolj mehka znanost je tole...