STROJNISTVO.com • Poglej temo - prodaja CNC rezkalnega centra

prodaja CNC rezkalnega centra

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: prodaja CNC rezkalnega centra

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.12.2021 6:23

Ampak on ni več davčni zavezanec, če je pa zaprl firmo.
Da jo je lahko zaprl, je moral zadostiti precej pogojem, torej je sedaj do dolžnikov in fursa "čist". Stroj je tako njegova osebna last in ga lahko proda z običajno kupoprodajno pogodbo na roke napisano, tako kot star avto. DDV-ja ni, ker - ni dodane vrednosti. Ostane samo dobiček v prihodkih konec leta, ko je treba oddati davčno napoved. Tako kot če greš prodati kilo pleha na Dinos.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kojot » 23.12.2021 12:52

Dobička ob prodaji ne bo, če so obveznosti do države ob zaprtju s.p. pravilno poknjižene in poravnane, ker kot smo že ugotovili je potem stroj v njegovi osebni lasti - tudi za osebni avto, ki ga prodaš (če seveda to ni večkrat v krajšem obdobju, ker to potem davčna obravnava kot obdavčljivo dejavnost) ne plačaš konec leta nobene dohodnine.
kojot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 23.12.2021 19:06

Bom imel prihodnje leto podobne probleme in nekaj študiram okrog tega.
Če prodaš osnovno sredstvo, amortizirano, pred zaprtjem s.p. boš izdal račun z DDV (če si davčni zavezanec), DDV normalno poračunaš, kupnina gre v prihodke in normalno obračunaš dohodnino kot od drugih dohodkov. Sam sebi ga lahko prodaš - prenos med podjetjem in gospodinjstvom po "tržni ceni" (cenitev...- to je transakcija med povezanimi osebami - tudi če prodaš bližnjim sorodnikom) in spet poračunaš DDV in davek na dohodke kot v prvem primeru.
Če pa zapreš dejavnost, stroj ti pa ostane, potem to ni več transakcija med povezanimi osebami, moraš pa povečati prihodek prav tako za "tržno ceno". Če si stroj nabavil pred registracijo dejavnosti in ga prenesel v podjetje, ga lahko tudi po zaprtju dejavnosti preneseš v gospodinjstvo, davčno nevtralno -Zdoh, 51.člen. Če je pa stroj nabavljen med opravljanjem dejavnost, se pa neki dohodnini ne moreš izogniti. Stroj pa mora biti vsaj 5 let pri tebi, da je je 100% amortiziran.
Nekaj odgovorov na to temo dobiš na racunovodja.com v forumih.
Če najdeš kaj pametnega, se priporočam za informacije (na zasebna sporočila).
Zadnjič spremenil magnum44, dne 26.12.2021 13:10, skupaj popravljeno 1 krat.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.12.2021 20:13

fantje, včasih so rekli, kar je božjega je božjega, kar je cesarjevega je pa cesarjevega, nič,
boste plačali, od kot bo pa moj penzion!!!??? :D :D :D , pizd..., vam materi..., haha :D :D :D , nimamo več topčidera, da bi štancal ničvredne dinarje..., haha... :evil: :evil:

a ste slišali ono zgodbo o MARKI , Valuti, koliko vredi, isto u berlinu i u beogradu a dinar u beogradu ništa a u berlinu isto NIŠTA..., luštna... :D :D :D , malo heca..., to je štos iz let ko so imeli triljontno inflacijo..., to je bilo noro...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 24.12.2021 14:26

Ja saj tudi jaz bom dobil takrat penzijo (če doživim). In vse življenje sem plačeval davke (ne kot po Vizjakovo) :lol: :lol: . Vendar zakone je treba poznati dovolj dobro, da plačaš natanko toliko, kot si dolžan, ne manj ne več. Stroje sem pa SAM kupil, mi jih nihče ni šenkal, sedaj ko so iztrošeni, ko komaj še "dihajo" bi jih pa skoraj moral še enkrat kupiti :evil: :evil: :evil: Zato moraš točno vedeti vnaprej, kako boš te stvari računovodsko pravilno rešil, in zaprl firmo.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 24.12.2021 18:36

vili napisal/-a:fantje, včasih so rekli, kar je božjega je božjega, kar je cesarjevega je pa cesarjevega, ...

Sem pred leti enega strica vprašal, če se bi dalo kaj tako po domače, mimo države dogovoriti... in me je podučil... Kar je božjega, Bogu, kar je cesarjevega Cesarju.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PEME » 26.12.2021 8:48

stelingcnc napisal/-a:Hvala vam za vse odgovore. Sedaj se bom lažje znašel.
Do konec leta še imam s.p., ampak ne verjamem, da ga bom prodal.

Lp

Ja potem pa se z računovodstvom, če še imaš s.p., posvetuj. Oni ti bodo najbolj točno vedli povedat kako in kaj je na stvari. Je zadeva amortizirana ali ne in na kak način je to najbolje prodati.
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 4 gostov