STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomično merilo (šubler)

Pomično merilo (šubler)

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Pomično merilo (šubler)

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2022 19:02

cad:
ja sem bil v BREGANI v zavodih, se pa teh glajzov "naših knpovških" res ne spomnim, pa tudi šermana nisem videl pri njih, saj je šerman , smo pa imeli tri ali štiri "šermanove samohodke" "u kasarni v našicah kao protivtenkovski divizion " , dobro lahko, da so bili kje skriti je šlo za logerje za t 55???, če se spomnim, ah si me dvignil s "samoborčanom" cugom, ja glajz je pa bil in mislim, da imajo ta PON še zdaj, nevem zakaj bi ga menjali, če je pa LEGENDA...,
ampak šubler, če se vrnem, en kitajc iz interdiskonta, mi pa dela u nulo, tu pa krasno SNEŽI...
Zadnjič spremenil vili, dne 11.1.2022 10:56, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spidi64 » 9.1.2022 19:56

Hvala za vaše odgovore.
Bom upošteval vaše komentarje.
Lp.
spidi64
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2022 20:45

pajk:
oprosti, če nas je stare drejarje, čisto majčke zaneslo, saj nisi hud...[code][/code]
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a javr2 » 11.1.2022 9:50

ne vem kaj kupiti, vem pa kaj ne kupiti:
- plastični, neznane firme: neuporabno, ko ga malo bolj stisneš se zvije -> odpadek;
- kovinski Kreator: razen tega da se skala obupno slabo vidi, tudi razštelan - ima preveč lufta.
Tisti izpred 30+ let pa so še danes brez pripomb.

Slika
___
javr2
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 11.1.2022 10:22

Glede mehanskih, za 35eur kupiš mitutoyo ki ima samo metrično skalo (razen če rabiš cole) in je mir. Berljivo tudi pri luninem siju.
Digitalc je 100; če rabiš vaserdiht je nekaj dražji in tudi skoraj neuničljiv, a hitro postane grd.
Plastični so pa včasih priročni v bližini močnih magnetov, če seveda od plastike ne pričakuješ preveč.

Seveda so tudi druge firme, npr. Mahr ima tudi trpežne, a mi vizualno niso tako všeč :oops:
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 11.1.2022 12:25

Zaenkrat se mi še najbolj dopade Helios...

Slika
Slika
Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 11.1.2022 12:56

Ne vem kakšne imaš cene....
Preveri še Mitutoyo 500-706-11, oziroma kot gledam je tale obsolete, novejši 500-706-20.
IP67, avtomatski vklop in izklop.

Edino kar me moti sem že omenil, plastika je pofarbana v sivo in se hitro zdrsa, drugače pa jih imam ene 10 v proizvodnji že pol večnosti in še noben ni šel v odpis brez "zunanjega vpliva" (fizična poškodba šlampastega delavca, ampak na to ni imuno nobeno merilo).
Ok, pa zero tipke nima, če res rabiš relativno nulo.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 12.1.2022 7:18

pri nas imamo mešanico, mitutoyo, garant(od hofmana, mislim da jih dela Mahr) in insize (zelen kitajc)

Če potrebuješ pocen šubler, pa ne bi imel kitajca za 10€ ti priporočam insize, jih imamo nekaj tudi pregledane v ravnah v merilnici pa so čist primerljivi z japonci in nemci.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 13.1.2022 9:46

Pozdravljeni
Zanimiva razprava se je razvila, podprta s praktičnimi primeri.
Kot pravilno ugotavljamo, s pomičnim merilom merimo v območju natančnosti desetinke milimetra.
Za natančnejše meritve ima pa druga merilna sredstva.
V domači delavnici imam 4 dolžinska merila, kljunasta merila in globinomer Insize. Po približno 12 letih uporabe vsi delajo zelo v redu. Sem jih nesel v kontrolo v laboratorij, so še vedno vsi v redu. Gre seveda za domačo uporabo, "hobi".
Oglašam se zato ker se eno pomično merilo samo ugasne če ga ne premikaš. To je zelo v redu.
Ostala pa ostanejo vključena, potem pa se seveda baterija izprazni. Doma jih ne rabimo ravno vsak dan. Izključimo, jih pa tudi ne, beri pozabimo.
Tako da pri nakupu najdite tako merilo, da se samo izključi, oziroma se da to nastaviti.
Lepa razprava.
L.p.
Ivo
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a 33test » 14.1.2022 8:00

Če znaš meriti s šublerjem, potem lahko na 0,02 mm brez problema izmeriš.
Kar se pa znamk tiče... Kakor kdo, zame je Mitutoyo edini omembe vreden. Vse ostalo v roki nekako ne sede. Poudarjam, meni.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 14.1.2022 12:48

Mahr pa Helios izgledata iz istega gnezda...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.1.2022 21:01

Če znaš meriti s šublerjem, potem lahko na 0,02 mm brez problema izmeriš...

ma ne no, nisem vedel...., haha...
glej sem premeril marsikaj, od bolcenčkov fi 5, pa do logerjev premera 2.5 m, ma ja ja saj, če je za "šrotmaln" , je hebiga, pa ja s šulberjem, lepo te prosim no..., se zvija kot kača..., haha, pa ozobja preko zob pa z valčki, pa s šublerji, pa z merilnimi palicami, pa še čim..., luknje s trirogli..., dobro to je bilo pred desetletji, so prišli kontrolorji, ki se niso zajebavali, zadeve z maso 5 ton, recimo so šle pa na japonsko..., je kar pekla glava..., ne ti meni šubler..., pa, če znaš merit, haha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 15.1.2022 7:25

Vili - tole je komentar na zgornjo trditev uporabnika, ki trdi da lahko meriš znotraj centelna.
Glede meritev, verjamem, da si delal zanimive in velike stvari, prosim ne se pa kurčit... Pri malih orodjih za brizganje plastike, lahko in tudi izmerim znotraj stote/dveh. Seveda če hočeš izmeriti, je za to mikrometer. Samo ena pomembna zadeva je pri šublerjih - ne smejo jih uporabljati kovači, ki stisnejo, da kri pogleda na nohtih ven... Z glavo Vili, z glavo. Pa če gre z zgornjo.

Je pa tako v današnjih časih, dostikrat boljšo meritev naredi orodjar s starim šublerjem, kot zelenec na CMM-u.

vili napisal/-a:Če znaš meriti s šublerjem, potem lahko na 0,02 mm brez problema izmeriš...

ma ne no, nisem vedel...., haha...
glej sem premeril marsikaj, od bolcenčkov fi 5, pa do logerjev premera 2.5 m, ma ja ja saj, če je za "šrotmaln" , je hebiga, pa ja s šulberjem, lepo te prosim no..., se zvija kot kača..., haha, pa ozobja preko zob pa z valčki, pa s šublerji, pa z merilnimi palicami, pa še čim..., luknje s trirogli..., dobro to je bilo pred desetletji, so prišli kontrolorji, ki se niso zajebavali, zadeve z maso 5 ton, recimo so šle pa na japonsko..., je kar pekla glava..., ne ti meni šubler..., pa, če znaš merit, haha...
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.1.2022 9:10

haha, omenil si "kovača", pa o tem govorim, nič se ne "kurčim", te meritve so zelo subjektivne, potem pa reci čigava meritev je "relevantna", ja ..., trije bodo merili nek bolcn z istim orodjem - šublerjem, pa bo vsak dobil drugo mero...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 15.1.2022 9:13

Vili, saj... To se popolnoma strinjam. Če ti je interes, da izmeriš mero, ki jo želiš, jo s šublerjem tudi boš. Če ti je pa interes, da je zadeva narejena v nulo (Kar če delaš neko zadevo, ki paše skupaj in je plačilo odvisno od rezultata na koncu, se boš pa potrudil in izmeril prav).

vili napisal/-a:haha, omenil si "kovača", pa o tem govorim, nič se ne "kurčim", te meritve so zelo subjektivne, potem pa reci čigava meritev je "relevantna", ja ..., trije bodo merili nek bolcn z istim orodjem - šublerjem, pa bo vsak dobil drugo mero...
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov