STROJNISTVO.com • Poglej temo - optimizacija peči

optimizacija peči

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: optimizacija peči

OdgovorNapisal/-a javr2 » 11.2.2022 9:05

clovek napisal/-a:Na stari peči, kot je na linku, je termostat nastavljen večinoma tako da so pri 60°C vratca zaprta.
Včasih po potrebi spreminjamo ... nekdo z vrtenjem termostata, drugi s pretikanjem ketnice.
Kako se pravilno nastavi termostat oziroma ali je linearen?
če deluje preveč "linearno", je pokvarjen. Primer: če je nastavljen na 80 ko zakuriš, nekje do 70 zelo po malem priprira, potem do 80 pa vedno bolj. Če deluje "linearno", je verjetno za zamenjat. Je pa razlika med "Samson" in npr. "Calefi".

Občasno zakurim v peč na drva in takrat imam termostat za vratca nastavljen na 85, vklop črpalke pa preko elektronskega termostata na 70 - to pomeni da črpalka vklopi pri 71 in izklopi pri 70. Najboljši približek varovanju kotla, če nimaš mešalnega ventila. Elektronski termostati se dobijo na Ebay za nekje 10-15€. Diferenca je nastavljiva; jaz sem jo pač nastavil na 1.

Vijak na vratcih da nikoli niso povsem zaprta - jaz se s tem ne bi igral. Če se črpalka zaradi česarkoli ustavi, si močno želiš da vratca nimajo nobene možnosti ostati vsaj milimeter odprta.
___
javr2
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a clovek » 15.2.2022 14:34

Imam Samson 2065 5D. Kaj pomenita rdeča in bela skala oziroma katero se nastavlja?

Mislil sem da se za optimalno kurjenje sproti nalaga drva ampak sem iz prebranega v temi razbral da je optimalno če se kuri v "valovih" - v peč vržeš drva in pustiš dokler popolnoma ne izgorijo in se ohlaja žerjavica.
Če povzamem napisano v tej temi je optimalno kurjenje drv sledeče:
Da podaljšamo življensko dobo peči bi se naj črpalka vklopila pri čim višji temperaturi - 60 do 80 stopinj. V mojem primeru bom nastavil vklop pri 60°C.
Ker drva na začetku zaradi tvorjenja kislin kvarno vplivajo na kovino, žerjavka pa ne, bi moral regulator zapirat dovod zraka šele ko so drva povsem izsušena (ko izgori polovico polena?)
Ob ohlajanju žerjavice začne regulator odpirat zrak kar se mi ne zdi varčno saj peč po nepotrebnem ohlajamo. Zaprt dovod zraka bi podaljšal čas žerjavice in nova drva v peči bi se hitreje prijela. Kakšen je razlog da regulacija kljub temu odpira dovod zraka? Nepraktičnost, ker bi moral kurjač ob vsakem polnjenju peči "resetirat" regulator?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 15.2.2022 16:27

Če peč nima prigrajenega zalogovnika, potem je bolje malo po malo nalagati v peč. Če ima zalogovnik, potem pa se peč naloži skoraj polna, potem se zakuri na vrhu teh drv z nekaj bolj drobnimi, ter pusti da vse pogori. Ko je tudi zalogovnik prazen se spet ponovno zakuri.
Za samson mislim, da je prava rdeča temperaturna skala, oziroma je odvisno kako je sam samson montiran.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 15.2.2022 17:13

clovek napisal/-a:Imam Samson 2065 5D. Kaj pomenita rdeča in bela skala oziroma katero se nastavlja?

Termo ventil Samson se lahko vgradi vertikalno ali pa horizontalno. Za vertikalno montažo velja rdeča skala.
Če nimaš zalogovnika kuriš po potrebi in sproti dokladaš drva v kotel glede na potrebe po toploti. Termo ventil ima funkcijo (zapriranja zraka) dušenja ognja v kotlu ob nastavljeni zgornji temperaturi navdno na 80°C. Ko se voda v kotlu ohlaja se vratca zraka na kotlu začnejo odpirati in kotel ponovno zagri s polno močjo. Drva enkrat tudi zgorijo, ker jih nismo pravočasno naložili, takrat temperatura v kotlu začne padat in kotel se ohlaja, Termo ventil tedaj močno odpre vratca zraka. Žerjavica dogori...
Za ohranitev žerjavice na drugi dan za zagon brez nič podkurjenja, spustiš ketnice in zapreš vratca zraka kotla. Drugi dan razgrebeš žerjavico, naložiš drva in daš ketenco spet na vzvod termo ventila in kuriš naprej.
V kotlu mora biti vedno vzpostavljena delovna temperatura nad 60°C
Biti to kar smo in postati to, kar smo zmožni postati, to je edini cilj življenja.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.2.2022 22:29

sem na "pruftišu" v firmi testiral ko smo delali rekonstrukcijo teh "jajc" na drva, na trdna goriva, ma ja na "roke" ne gre, ko sem na polnolno naložil (kaloro), so bili pa bukovi odpadki iz sodenje lesrske firme , je gorelo kot norc, dimnik mi je žarel na cca 500, sem potegnil sondo ven , da mi je nebo sežgalo..., ročno kurjenje to je kap, prevelika nihanja, ampak tako gre, imam iz svojih izkušenj glede peči, še kako zgodbo..., ko vidiš pri načinu kurjenja kaj se ti dogaja pa bodi pameten, boš zapiral loputo v dimniku, boš zapiral samsona, boš več ali manj nalagal, ma kotli niso "ajnfoh", vsaj zame niso bili...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a javr2 » 16.2.2022 6:38

clovek napisal/-a:Mislil sem da se za optimalno kurjenje sproti nalaga drva ampak sem iz prebranega v temi razbral da je optimalno če se kuri v "valovih" - v peč vržeš drva in pustiš dokler popolnoma ne izgorijo in se ohlaja žerjavica.

kolikor mi je znano v grobih obrisih, se pravo kurjenje šele začne z žerjavico, segreto na 600°C:

- ko daš polena na žerjavico, začne iz lesa izhajati plin;
- plin se vžge s pomočjo sekundarnega zraka;
- sekundarni zrak je tisti, ki piha nad rešetko in zaradi njega gori lesni plin ki izhaja iz drv;
- primarni zrak je tisti, ki piha pod rešetko in razpihuje žerjavico.

Situacija, ko so prostori dovolj ogreti, regulator vratca zapre, ti pa nadevaš polno peč drv:

- v peči je polno lesnega plina, ki pa zaradi premalo kisika v kurišču (vratca zaprta) ne more goreti;
- vsakih nekaj minut pride do zamolkle eksplozije, ki skozi vratca izpihne dim, pepel in žerjavico.

To je najbrž namen vijaka ki preprečuje da bi se vratca popolnoma zaprla. Torej imaš na izbiro dve slabi možnosti:

- vijak odstraniš, vratca se pri dovolj segreti peči skoraj popolnoma zaprejo, ti nadevaš še več drv, vratca se čisto zaprejo, eksplozije plina v peči ti v prostor izpihujejo dim, pepel in žerjavico;
- vijak pustiš, vratca se pri dovolj segreti peči skoraj popolnoma zaprejo, ti nadevaš še več drv, vratca se zaradi vijaka ne morejo do konca zapreti, peč zakuha.
___
javr2
Pripravnik
Pripravnik

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov