STROJNISTVO.com • Poglej temo - sestavljanje vretena - ležaji

sestavljanje vretena - ležaji

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: sestavljanje vretena - ležaji

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.2.2022 9:40

borisk napisal/-a:v seegerjevem priročniku je dejansko ta problem predstavljen, podane so tudi enačbe za preračun
Tudi to je poznavanje stroke, če veš za problem in kje najdeš rešitev.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 15.2.2022 10:26

Vreteno je postavljeno vertikalno. Stran z vskočnikom je zgoraj (vpetje rezkarja), stran z matico je spodaj (jermen). Ta skica je samo posnetek stanja, to ni predlog konstrukcije. Šlo je za razumevanje.

Ampak še vedno ne razumem funkcije vzmeti, če je ujem med ležajem in ohišjem tesen. S tem mislim, da sem ležaj moral ven zbit.

Zdej mislim, da sem našel še manjkajoč podatek glede montaže ležaja - motilo me je, ker nisem vedel, da lahko montiraš ležaj tudi s sočasnim pritiskanjem na notranji in zunanji obroč, kot prikazuje slika spodaj.
Priponke
montaža.png
montaža.png (22.79 KiB) Videno 2885 krat
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.2.2022 12:09

mi je pri montaži šlosar zategnil ležaje na prikolicah na kolesih s cevjo do konca pa še malo dodal, potem pa nekaj stopinj nazaj, sem šel od enega pesta do drugega in jih zavrtel, nekaj skače, daj razdri, ko je zategnil je sodčke vtisnil v obroče, se je lepo videlo, vse razdri in vrzi logerje v kanto... , grozljivka...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 15.2.2022 12:51

Zdaj imam pa še en problem: kupil sem nova ležaja (FAG 6005.TB), ki sta namazana minimalno (samo oljni film je gor).

Ali moram te ležaje prej namazat? Vreteno se vrti s cca 20000 vrtljaji/min. Koliko, s kakšno mastjo/oljem bi jih moral namazat?

Ta ležaja, ki sem ju vzel ven, sta imela notri mast. Vendar ni nujno, da je to ok, ker ta, ki je to pred mano odpiral tole vreteno pomoje ni dobro naredil: ko sem podrl vreteno, distančnik med notranjima obročema ležajev ni bil stisnjen, ampak je imel aksialno zračnost. To pomeni, da ko si zategnil matico, si obremenil kroglice ležaja.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 15.2.2022 13:38

Za 20000 vrt./min. je priporočljivo, če ne že nujno mazati z oljno meglo. Ampak v tvojem primeru verjetno tega ni, torej tekoča mast, pa ne preveč.
Kako je pa rešeno tesnjenje ležajnih mest?
Kateri razred zračnosti ležajev si nabavil? Standardna C3?
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 15.2.2022 15:14

Ja, ležaj ima standardno zračnost C3. Ležaj nima nobene zaščite - kletka je odprta. Takole izgleda ( https://strojnatrgovina.si/product/fag- ... cni-lezaj/ ).

Če misliš na sestav: gred/ohišje nima nobenega tesnenja. Zgoraj je kot eno enostavno labirintno tesnilo med gredjo in ohišjem. Spodaj pa je samo okrogla matica z majno gapo.

Na gredi je na vrhu ena luknja, preko katere bi lahko mazal. Luknja ni imela nobenega pokrova, kar je malo čudno, glede na to, da gre za lesno-obdelovalni stroj in prah leti povsod.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 16.2.2022 20:56

Za takšne vrtljaje bi lahko bil ležaj s kovinskimi "tesnili", 2Z oz. ZZ.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.2.2022 10:13

fikus_ napisal/-a: ležaj s kovinskimi "tesnili", 2Z oz. ZZ.
Ali se je v zadnjih 20 letih kaj spremenilo? Nekoč smo tesnine obroče označevali z "RS", zapirne obroče pa z "Z". Tesnjeno je tudi vodotesno, zaprto pa ne.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 17.2.2022 13:09

2RS oz RSR oz. 2RSR so "gumijasta" tesnila in takšnih vrtljajev ne preživijo, 2Z oz. ZZ pa pločevinasti pokrovi.

https://medias.schaeffler.hu/en/plp/Dee ... llBearings
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 22.2.2022 21:10

Priporočeni toleranci obdelav gredi in ohišja za ležaja 6210 in 6208 na vretenu lesnoobdelovalnega stroja: gred j5, ohišje J6. Poglejte za literaturo v prispevek na temo: Ležaj na glavnem vretenu Prvomajska TNP160.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov