STROJNISTVO.com • Poglej temo - Rade Končar varilni aparat A-61 - adapter 3F na 5P 16A 400V

Rade Končar varilni aparat A-61 - adapter 3F na 5P 16A 400V

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Rade Končar varilni aparat A-61 - adapter 3F na 5P 16A 400V

OdgovorNapisal/-a David Bolha » 7.5.2022 19:46

Pozdravljeni vsi,

Imam eden starejši Rade Končar varilni aparat, tipa A-61 za katerega bi rad izdelal eden vmesni adapter (kabel) za priklop zadeve na novejšo 5P 16A 400 vtičnico. :D

Nekaj slik aparata:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ko sem aparat nekaj časa nazaj odprl, da bi ga sčistil, sem si tudi zabeležil kako so žice na samem končnem 3F vtikaču razporejene. Mimogrede sam vhodni napajalni kabel je trožilni (in ne štiri kakor sem predvideval). :P :-?

Slika

Na sledečem forumu je recimo nekdo objavil vezalno shemo za sorodni Rade Končar varilni aparat, in sicer A-63. Mislim da je ta vezava praktično ista kot pri mojem A-61.

Slika

Glede adapterja imam pa tole v mislih:

Slika

Slika

Imel sem tole vezavo na sami 3F vtičnici, a mi varovalko v gradbeni omarici ven meče čim, ko varilni aparat prižgem oziroma stikalo premaknem iz 0 na 220 V. :roll: :cry:

Slika

Na samem 5P 16A 400V vtikaču je vezava standardna:

Slika

Kako moram na sami 3F vtičnici žice prevezat, da mi ne bo ne samo varovalko ven metalo, temveč da bom lahko dejansko tudi kaj varil ? :o :oops:

Namreč zraven varilnega sem imel tudi dva daljša podaljševalna 4-žilna kabla in vsak je imel (zanimivo) drugače zvezane žice (glede na kontakte na 3F vtikač - 3F vtičnica). Kateri je pa dejansko omogočal varjenje, pa ne vem, ker prvotne električne omarice, kjer je bila 3F vtičnica nimam več.

Hvala za vaše nasvete.
"If you immediately know the candlelight is fire, then the meal was cooked a long time ago." (Monk on Kheb, Oma Desala)

Donation/Tip jar: https://tinyurl.com/KoFiP4ge
David Bolha
Novinec
Novinec

Kraj: 127.0.0.1

Re: Rade Končar varilni aparat A-61 - adapter 3F na 5P 16A 4

OdgovorNapisal/-a 934692 » 7.5.2022 20:04

Pozdravljen, kjer imaš označeno modro (N) žico, to ni to. Nula je poleg uzemljitve (rumenozelene). tisti 3 ˝štifti˝ pa so faze, L1, L2, L3.
Slika ploščateke konektorja.
934692
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 7.5.2022 20:58

"Adapter" naredi s 5-žilnim kablom, veži 1:1, pa ga boš lahko uporabil še za kaj drugega kot le ta švasaparat (za kak resnično 3-fazni porabnik-cirkular ipd.).
Glede barv žic ki jih uporabi za adapter pa je rumenozelena za ozemljitev, modra za nulo (N), ostale barve (rjava, črna, siva ponavadi) pa so faze L1, L2 in L3. (enako delaj s 5žilnim kablom pri morebitni izdelavi 3f podaljškov, bo edino prav)
Na vtikaču varilnega aparata so sicer uporabili modro za eno od faz, ker aparat dejansko rabi le 2 fazi in ozemljitev. Šparanje pač, ker se 3-žilni kabel načeloma uporablja za 1-fazni priklop, je pa cenejši kot 4 ali 5žilni.
"Male varke velikih majstora, koji to nisu-ali znaju da štede..." Tudi na račun varnosti....
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a David Bolha » 7.5.2022 23:53

934692 napisal/-a:Pozdravljen, kjer imaš označeno modro (N) žico, to ni to. Nula je poleg uzemljitve (rumenozelene). tisti 3 ˝štifti˝ pa so faze, L1, L2, L3.
Slika ploščateke konektorja.

To velja, če greš "po pravilih" (Former Yugoslavia). Pri meni je dejansko nula tam, ker sem z ohm metrom (Continuity mode) preveril celoten kabel. Na eni strani je ta vtikač, na drugi pa 3 žice (rumena, siva in modra). :-?

Zaspanc napisal/-a:"Adapter" naredi s 5-žilnim kablom, veži 1:1, pa ga boš lahko uporabil še za kaj drugega kot le ta švasaparat (za kak resnično 3-fazni porabnik-cirkular ipd.).

Ne bom šel v dodatne stroške žal. Ta kabel, ki ga imam ga bom imel samo za ta varilni aparat, ker nimam drugih tako zahtevnih električnih aparatov, da bi potrebovali večfazni tok. :-?

Zaspanc napisal/-a:Na vtikaču varilnega aparata so sicer uporabili modro za eno od faz, ker aparat dejansko rabi le 2 fazi in ozemljitev.

Hmmm... zanimivo. Hvala za pojasnilo. Samo ne vem zakaj so potem uporabili takšen kabel... te čisto zmedejo s temi barvami žic. Bi dali rumeno-zeleno, sivo in črno, pa bi bilo vse jasno.

Torej kako moram potem razporediti žice v moji 3F vtičnici (spodnja slika) ? :o

Slika

V bistvu kolikor sem gledal moram realno ozemljitev iz obstoječega mesta premaknit na sosednjo stran (tam kjer je trenutno črna žica). Ker glede na 3F vtikač od samega aparata je ozemljitev na sosednjem mestu (kar je nenavadno glede na standardizirano vtičnico, kjer mora biti ozemljitev običajno). V nasprotnem primeru je ena izmed faz v stiku z ozemljitvijo. Verjetno mi je zaradi tega ven varovalko metalo... ali ?

Torej potem samo črno žico premaknem gor na mesto modre žice, slednjo pa odstrižem na obeh koncih (tudi iz 5P vtikača) ? Pa seveda, da premaknem ozemljitev na pravo mesto. Je to to ? Eventuelno bi lahko modro pustil pri miru v 5P vtikaču in jo v sami 3F vtičnici premaknil na sosednjo stran ozemljitve, ker itak aparat tam nima nobenega kontakta.

PS: Ugotovil sem, da če na grebenastem/paketnem stikalu grem iz 0 na 380 V mi pa NE VRŽE ven varovalke. Iz aparata se lepo sliši tisti šum in se spreminja, če na drugem paketnem grem iz 1-2, 2-3 in 3-4. Samo dejansko varjenje na 380 V pa še nisem testiral.
"If you immediately know the candlelight is fire, then the meal was cooked a long time ago." (Monk on Kheb, Oma Desala)

David Bolha
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 8.5.2022 8:50

Če ti je par evrov za 2m kabla da bi naredil kot je treba prevelik strošek....
Kljub vsemu imaš že dovolj podatkov, da zadevo narediš varno (nikoli ne veš komu se bo zaluštalo uporabit ta tvoj vmesnik, v upanju/pričakovanju da je narejen kot mora, v resnici pa ni). Ako jih ne razbereš-upam, da ne bo kdo pristal v črni kroniki.

David Bolha napisal/-a:Samo ne vem zakaj so potem uporabili takšen kabel... te čisto zmedejo s temi barvami žic. Bi dali rumeno-zeleno, sivo in črno, pa bi bilo vse jasno.

Lej, si se sam zaciklal. Tebi je škoda dat 5eur, oni pa naj bi naročili kilometre nestandardnega kabla, samo zato da se ti ne bi zmedel? No ja, vsakomur svoje...

Kaj misliš kako bi izgledalo, ko bi zaradi tega, ker en trapec zaradi škrtosti ni uporabil pravega kabla (tako kot se ti zmrduješ nad proizvajalcem - pa sploh ni nujno da je kabel še originalen...) in naredil vmesnik kot je treba, nekoga ubilo?
Pa četudi bi bil to bližnji "brazil'c" ki bi ta vmesnik ponoči ukradel iz tvojega gradbišča...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a David Bolha » 8.5.2022 13:42

Zaspanc napisal/-a:Če ti je par evrov za 2m kabla da bi naredil kot je treba prevelik strošek....
Kljub vsemu imaš že dovolj podatkov, da zadevo narediš varno (nikoli ne veš komu se bo zaluštalo uporabit ta tvoj vmesnik, v upanju/pričakovanju da je narejen kot mora, v resnici pa ni). Ako jih ne razbereš-upam, da ne bo kdo pristal v črni kroniki.

Jaz moram kabel oz. adapter (3F vtičnico) prilagodit vtikaču na samem varilnem aparatu. Na vtikaču imam samo (verjetno) ozemljitev (rumena žica), fazo (siva) in (verjetno) nula (modra). Do sedaj pa nisem od tebe dobil nobenega jasnega pojasnila ZAKAJ naj grem v dodatne stroške.
To bo samo za mojo rabo in nikogar drugega. 8)
Jaz pričakujem od te teme samo in zgolj jasna navodila kako rešit moj problem (s podrobnimi pojasnili). Komur se ne da ubadat, naj ne komentira.

Zaspanc napisal/-a:Lej, si se sam zaciklal. Tebi je škoda dat 5eur, oni pa naj bi naročili kilometre nestandardnega kabla, samo zato da se ti ne bi zmedel? No ja, vsakomur svoje...

No potem pa povej kako naj gredo žice iz 5-žilnega kabla v to 3F vtičnico (kakšna naj bo razporeditev).

Zaspanc napisal/-a:Kaj misliš kako bi izgledalo, ko bi zaradi tega, ker en trapec zaradi škrtosti ni uporabil pravega kabla (tako kot se ti zmrduješ nad proizvajalcem - pa sploh ni nujno da je kabel še originalen...) in naredil vmesnik kot je treba, nekoga ubilo ?
Pa četudi bi bil to bližnji "brazil'c" ki bi ta vmesnik ponoči ukradel iz tvojega gradbišča...

V aparat se nikoli ni posegalo oz. kaj menjalo. Sem pa tudi pogledal oba paketna stikala v njem, če je slučajno kak jeziček prost,... pa ni. Če je bil recimo res kabel kaj menjan (in je bil prvotno 4/5-žilni), vendar žal ni nobene sledi o tem. :-?
Nimam podjetja.

David Bolha
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a David Bolha » 8.5.2022 15:49

Dobil vsa zahtevana pojasnila in natančna navodila preko zasebnega sporočila od uporabnika, ki ni želel biti imenovan. Kdo bi si mislil, da je tako enostavno... No ja vsaj hvala nekomu. :D

Tema se lahko zaklene. 8)

David Bolha
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sebek » 8.5.2022 20:11

No potem pa ti povej kak nasvet si dobil?

Kot vidim si slike že odstranil.

Če bi jaz delal bi zamenjal stari vtikač z novim rdečim, ki ti paše v željeno vtičnico in ga povezal po pravilih. Ni hudič da nebo delalo.

Sicer pa samo prestaviš modro žico kabla iz nule na preostalo fazo na obeh straneh kabla. Pri vtikaču in vtičnici. Priklopljeno imaš samo OZEMLJITEV in pine na 3 fazah. Ni pa to čisto po pravilih ker nimaš nule. Je pa ta aparat niti ne potrebuje.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 9.5.2022 11:56

Takle je za nekatere forumski "daj-dam".
En kar zahteva in pričakuje podrobna navodila in pojasnila (ne da jih "želi"...), potem pa mirno pobriše da se ne bi slučajno še kdo v prihodnje okoristil z "njegovim" trudom.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 5'r » 10.5.2022 15:08

Tukaj njegovega truda ravno ni bilo ;)

morda pa tukaj vse piše

https://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=36838
5'r
Prizma..
5'r
Strokovnjak