STROJNISTVO.com • Poglej temo - Jekla, materiali, COSMOS, SOLIDWORKS

Jekla, materiali, COSMOS, SOLIDWORKS

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Jekla, materiali, COSMOS, SOLIDWORKS

OdgovorNapisal/-a stajerc » 18.2.2006 1:08

Zivjo

Ze nekaj casa se ukvarjam s CAD programi, vendar pri konstruiranju naletim vedno na isto težavo.

Zelo malo se spoznam na metalurgijo in uporabnost materialov. (posebno jekla)

Na internetnih straneh je veliko podatkov o jeklih vendar pa redko kje zasledim za kaj se ta jekla uporabljajo v praksi.

Npr. Ko konstruiram s COSMOS-om je na voljo veliko jekl mene zanima katera jekla se uporabljajo za splošno varjeno konstrukcijo, ali pa katera jekla se v naših trgovinah najbolj prodajajo...

Če ve gdo za kakšno vredi knjigo o uporabi materialov (jekel, železa )ali pa internetni strani naj mi to prosim sporoči.

hvala

lp Ziga
stajerc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mitja_p » 18.2.2006 6:40

Največ se uporablja navadno jeklo z oznako St37-2 oz. S235. Ta pločevina se uporablja tudi pri konstrukcijah. Veliko pa se pri konstrukcijah uporablja nekoliko boljše jeklo z oznako St52-3 oz. S355.

Oznake si malo poglej v Krautovem priročniku. Morda pa bi tudi kaj informacij dobil v Merkurjevem katalogu pločevin.
Problemi v strojništvu so zato, da jih rešujemo!
mitja_p
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stajerc » 18.2.2006 11:45

Samo za tvojo informacijo.

merkur ima tako izpšopolnjen katalog metalurgije da je to neverjetno, sam je pa problem da se tega kataloga nikjer ne da dobiti, ne pustijo ga niti fotokopirat.
je pa drugače v njemu popln zapis vseh obstoječih mer, sestava jekla itd., itd., ....
stajerc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 18.2.2006 16:15

Sam sem se prijavil na Merkurjevi spletni strani, pod rubriko mislim da Metalurgija , da bi pridobil malo več informacij o jeklih, vendar kolikor sem gledal nisem našel elektronske verzije tega kataloga. Je pa ta katalog res zelo obširen, in bi bil praktično ZELO uporaben, če bi se ga le dalo dobiti.
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 18.2.2006 18:13

Zdravo

Namig, strojno-tehnoloski prirocnik

lp
Gost

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov