STROJNISTVO.com • Poglej temo - Sidrišče za varovalno vrv

Sidrišče za varovalno vrv

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Sidrišče za varovalno vrv

OdgovorNapisal/-a vili » 23.9.2022 9:16

nimam kaj bolj pametnega početi, zakuril sem, pa me je "runo" malo izzval, obešam še eno MKE stimulacijo, kritično je na stiku, dobro tu ni upoštevanja varov, kar lahko sliko popravi ali jo pa tudi zjebe, rezultatov ne bom limal, naj bo še drugo tretje mnenje, če se komu ljubi...:

stebe03.JPG
stebe03.JPG (66.89 KiB) Videno 2883 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.9.2022 10:29

še ena zgodba: pred kakimi petimi leti mi je ubilo malega strica, nekaj je posegal na posodo delavniškega kompresorja in bum, žal je umrl, nisem pa sorodnikov spraševal kaj je počel, pa še ena izpred deset let, ko je "braču" pri trgatvi na vinici v zidanici pokrov "vodne" stiskalnice odprl GLAVO, ko se je od stopa odbil, fantje so bili pametni in na stiskalnico priklopili stisnjen zrak, pa ja, kdo se bo zajebaval z vodo, te stiskalnice je delala sosednja firma, jaz sem bil na plugih..., je bila cela štala glede tega..., inšpektorji, policija, ne ni bilo lepo...

ufff, gledam skope novice, dve nezgodi padcev s strehe, me kar strese bo tej temi, dobro ne poznamo okoliščin, se je pa pri teh jacih resno zamisliti, ne niso zajebancije..., ma, da te enkrat ujame si zaznamovan do smrti, glava za znoret..., z direktorjem ene firme sva kar malo prijatelja, se po res tragični nezgodi ne more pobrati... in se tudi nikoli ne bo, če je človek...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.9.2022 19:11

aha, zakaj NR avstenitno jeklo, to je zato, ker ta jekla pri nizkih temperaturah zelo malo spremenijo udarno žilavost, to je pa pri teh zadevah zelo pomemno, predvidevam, da bo tak steber na prostem ali se motim, smo delali preizkuse pri dr. koscu, pri -20 so na "šerpiju" konsturcijska jekla pokala - odletel kot steklo, nikjer nobene plastične deformacije, imam še nekje to epruveto, samo malo za osvežitev spomina...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.9.2022 6:26

vili napisal/-a: pri -20 so na "šerpiju" konsturcijska jekla pokala - odletel kot steklo,.
Ne posploševati po enem primerku. Za konstrukcijska jekla je osnovna značilnost velika razteznost. Žilavost za ogljikova jekla pa je odvisna od tehnološkega postopka do polizdelka. Smo "nekoč" za Sibirsko področje dobili na Jesenicah z atestom žilavosti pri -30°C. Res pa je najcenejše z atestom žilavosti pri 0°C.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.9.2022 7:31

žerjavar: prav imaš, smo vgrajevali v UNP - je jekla z žilsvostjo pri -40..., mislim pa,da ni nič narobe,
če se to malo obnovi... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.9.2022 22:27

Saj to imaš na voljo konstrukcijska jekla JR, J0 in J2 z žilavostmi pri različnih temperaturah.
Veliko konstrukterjev in projektantov sicer najraje J2 predpisuje, da bo ziher tud ko bo mraz stisnil :D, pa je brez pomena. Izvajalci se pa jezijo, ker jekel ne dobijo ali pa morajo brez pomena svoje šlosarije dražje prodajati... Pa smo vsi veseli.
Jaz večinoma delam z JR. Če so kakšne pričakovane posebne zahteve, sem pazljiv. Kakšnih ladij za v arktični mraz še nisem uspel delati. :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.9.2022 6:19

grega09 napisal/-a: Saj to imaš na voljo konstrukcijska jekla JR, J0 in J2 z žilavostmi pri različnih temperaturah.
Res je, ni pa nobena novost. Sem pogledal svoje stare šmir-cetlce in je zapisano:
JUS: za temperature zraka do -10°C je primeren Č.0361, Č.0461; do -30°C pa Č.0362, Č0462, ...
FEM iz leta 1974: Za izbor potrebne žilavosti se točkuje: razmerje stalne natezne sile z dopustno napetostjo, debelina materjala in temperatura zraka v času obremenitev. Potrebna žilavost je 3,5 kp/mm2 in pripadajoča temperatura za atest 20, 0, -20°C.
Dovoljena je uporaba jekla do -30°C če ima atest pri -20°C.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.9.2022 7:26

smo vgrajevali do -40, ja ravno za zihr, propan še vre pri - 42, torej se bo cisterna na prostem tudi pri -20 ohladila zaradi vretja tudi pod to -20, če se iz nje vleče plinasta faza, no, če je velika poraba pa se vleče tekoča faza ali ne..., oznake jekl so mi pa spuhtel iz glave...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov