epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Ves dim, ki gre skozi dimnik mora iti v zrak izpod kape. Da bo hitrost dima pod kapo manjša kot je v dimniku mora veljati: Pi*D*H > Pi*D*D/4. Iz tega H>D/4. Jaz bi za ziher dal H= D. Vekikost kape pa nima vpliva, če je kapa ravna. Če je kapa z robovi navzdol, pa bi meril višino od dimnika do spodnjega roba kape.clovek napisal/-a:- Notranji premer dimnika fi 18 cm, premer kape fi 38 cm. Višina kape 25 cm. Koliko bi lahko povečal premer kape za obstoječo višino?l.

clovek napisal/-a:

ALG200 napisal/-a:Ne kompliciraj preveč, kapa je delana glede na premer dimnika ( ne na dimenzijo venca ) Pusti kapo kot je , če ti je pomemben venc ga z zgornje strani zaščiti z pločevino, da bo še venec začiten.

clovek napisal/-a:ALG200 napisal/-a:
Pred čim se s pločevino zaščiti venec dimnika?

Sem naredil šidel dimnik 16 cm za peč centralne kurjave. Zgornja plošča original. Kuril vedno z mehkim lesom (jelša, topol gaber). Po 15 letih je bila površina plošče toliko razjedena, da se je videla armatura. Sem bočne in gornjo ploskev obložil (prilepil) z keramičnimi ploščicami za zunanjo uporabo. Sedaj po 12 letih še ni opaziti nobene poškodbe, so pa opazne manjše razjede v opečnatih strešnikih, kamor padajo kapljice iz gornje plošče dimnika.clovek napisal/-a:Pred čim se s pločevino zaščiti venec dimnika?.

Moje mnenje: razpokan venec nastane zaradi poroznosti betona, vpija vodo in pozimi ob zmrzali beton poči. Nagriženost nastane zaradi kisline (ogljična, žveplasta, ...) ki nastane iz dežja in oksida.clovek napisal/-a:Zanimivo da na našem dimniku od centralne kurjave, ki je v uporabi 45 let razpok ni (je pa nekako zgrižen),

fikus_ napisal/-a:Človek, ploščice ne bodo dolgo ostale na dimniku, obloži ga s pločevino-špenglar je pravi naslov za to.

Takrat še pomislil nisem, da keramične ploščice ne bi bileprimerne. Če bi naj zunaj na dežju in soncu vzdržale 50 let, sem rekel, če mi na dimniku vzdržijo 20 let, je dovolj. Jih bom spet obnovil. Lansko leto sem jih skrbno pregledal in sklepal, da bodo vzdržale več kot 20 let.Žerjavar napisal/-a: Sem bočne in gornjo ploskev obložil (prilepil) z keramičnimi ploščicami za zunanjo uporabo. Sedaj po 12 letih še ni opaziti nobene poškodbe,.

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov