Manjša klet za ozimnico
Moderator: -M-
Re: Manjša klet za ozimnico
Pred 10 leti sem se naveličal preganjati plesen s klorom in stalno beliti klet. Kupil sem razvlažilnik Zibro z nazivno močjo 0,32kW, imajo tudi manjše. Kompresor se vklopi takrat, ko vlažnost prekorači nastavljeno vrednost, ventilator z dvema hitrostima pa stalno dela. Porabo energije čez poletje pa res še nisem izmeril.
Poglejte v SP (Krautov Strojniški priročnik letnik 1987 ali novejši)) v poglavje: Spremembe stanja vlažnega zraka, točka 1. Mešanje tokov vlažnih zrakov in še v točko 2: Hlajenje do temperature pod rosiščem. Tu je popisano zakaj se klet poleti navlaži, počasi ali hitro. Pred 50 leti smo pri prof. Petru Novaku to morali znati.
Poglejte v SP (Krautov Strojniški priročnik letnik 1987 ali novejši)) v poglavje: Spremembe stanja vlažnega zraka, točka 1. Mešanje tokov vlažnih zrakov in še v točko 2: Hlajenje do temperature pod rosiščem. Tu je popisano zakaj se klet poleti navlaži, počasi ali hitro. Pred 50 leti smo pri prof. Petru Novaku to morali znati.
- čiro1950
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Pričakujem povratno informacijo: kako imaš namen narediti in še kakšno fotko med gradnjo.
Evo, prve rezultate. Smo prisli do polovice visine. Temelj je 30cm globine in 40 cm sirine. V njem 4x sipke fi 12 in stremena 20 cm/fi 8 in plosca debeline 15 cm in mreza q335, oboje sem kar vlil v enem kosu. Nato betonski zidaki 20cm in vmes betonski stebri, ter vogalniki.
Sedaj dodamo se 5 sar, nato pa sledi stropna plosca. Sedaj bosta 2 mrezi v stropni plosci, za vsak slucaj, ce bi se enkrat v prihodnosti, kaj gradilo visje - ideja zidarja. Spodnja q335, zgornja q189, vmes pa kače in U-ji, ter 12 cm razmaka med mrezama. Okrog pa venec 4x sipke fi 12.
Glede drenaze, razmisljam da bi na dveh zidovih, ki ne bosta pod leseno uto, dodatno dal zunaj se cepasto folijo, pa potem samo zasipljem z drenaznim materijalom. Drugace bom pa naredil nekako tako kot si predlagal Zerjavar (izotek bo le zgoraj). Zemlja kar dobro prepusca vodo, saj je bila luknja odprta, ko je pred 3 tedni ves teden dezevalo in je bilo luknja samo vlazna, brez luz. Tako da se vsaj poplav v kleti ne rabim bati.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

čiro1950 napisal/-a:Pred 10 leti sem se naveličal preganjati plesen s klorom in stalno beliti klet. Kupil sem razvlažilnik Zibro z nazivno močjo 0,32kW, imajo tudi manjše. Kompresor se vklopi takrat, ko vlažnost prekorači nastavljeno vrednost, ventilator z dvema hitrostima pa stalno dela. Porabo energije čez poletje pa res še nisem izmeril.
Ker me čaka podoben projekt, me zanima kateri razvlaževalec si nabavil...mogoče kakšna slika ali pa oznaka modela.
Hvala
LPL
- lesy1
- Strokovnjak

Pozdravljeni
Zelo lepo je gradnja izvedena.
Nikjer ne vidim kako bo izvedeno zračenje.
V podobni kleti se izvede en zračnik po zunanji strani cev premera 200 mm do tal kleti.
Diagonalno pa zračnik na vrhu pod stropom kleti. Lahko je tudi okno. Izvedena mora biti možnost zapiranja.
Deluje zelo dobro, potrjeno v praksi.
Če bo klet za ozimnico, mora biti nekaj vlage, ne vem zakaj bi razvlaževali.
Pri sebi imam na tleh ilovico 10 cm na debelo. Zelo lepo deluje.
Pa veliko zadovoljstva pri gradnji še naprej.
Ivo
Zelo lepo je gradnja izvedena.
Nikjer ne vidim kako bo izvedeno zračenje.
V podobni kleti se izvede en zračnik po zunanji strani cev premera 200 mm do tal kleti.
Diagonalno pa zračnik na vrhu pod stropom kleti. Lahko je tudi okno. Izvedena mora biti možnost zapiranja.
Če bo klet za ozimnico, mora biti nekaj vlage, ne vem zakaj bi razvlaževali.
Pri sebi imam na tleh ilovico 10 cm na debelo. Zelo lepo deluje.
Pa veliko zadovoljstva pri gradnji še naprej.
Ivo
- ivo1111
- Sodelavec

Jaz pravim, da prepiha ne sme biti, ker se bo temperatura zraka kleti približevala zunanji temperaturi. Temperatura kleti ni stabilna.ivo1111 napisal/-a: en zračnik po zunanji strani cev premera 200 mm do tal kleti.
Le od česa bi naj bil v kleti slab zrak, ki mu nebi zadoščalo odprtje vrat za 10 min? Kot sem zapisal, ena prezračevalna cev znotraj kleti do tal. Še ventilatorja ne rabiš, višek vlage bo šel po cevi ven, ne da bi se zrak izmenjeval.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
- Žerjavar
- Strokovnjak

Pozdravljeni
Žerjavar se strinjam da prepih čez leto ni dober za tako klet.
Dve odprtini sta pa nujno potrebni v jeseni, ko vre mošt.
Če sta dve odprtini se nam ravno dovolj zrači, postopek vrenja poteka nemoteno in da lahko gremo v klet pogledati in poizkusiti kako postopek deluje
, brez strahu po zastrupitvi z ogljikovim dioksidom.
L:p.
Ivo
Žerjavar se strinjam da prepih čez leto ni dober za tako klet.
Dve odprtini sta pa nujno potrebni v jeseni, ko vre mošt.
Če sta dve odprtini se nam ravno dovolj zrači, postopek vrenja poteka nemoteno in da lahko gremo v klet pogledati in poizkusiti kako postopek deluje
L:p.
Ivo
- ivo1111
- Sodelavec

ivo1111 napisal/-a: Dve odprtini sta pa nujno potrebni v jeseni, ko vre mošt.
Se strinjam, če je klet le delno vkopana in sta odprtini ena tik pod stropom in tik nad zunanjo zemljino. V spodnjem delu kleti se zrak ne izmenjuje (razen z ventilatorjem) in tudi CO2 ostaja pri tleh. Dokler človek stoji ne bo vdihaval nekoristnega plina.
V tej temi še ni omenjena uporaba vinskega soda.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Pozdravljeni,
Prilagam se kako smo naredili naslednjih 5 sar, ter ze pripravili opaz za plosco. Sedaj me caka se vezanje zeleza (eno plosca spodaj, nato Uji in okrog 4x sipke fi 12, se polozim cev za elektriko in 3 doze za luci, potem pa gor se ena mreza na te Uje, vse povezem na koncu pa se okrog opazimo) Upam, da uspe vse v roku 2 tednov.
Glede zracenja, sem dodal 2 cevi, eno spodaj pri tleh in na diagonalni strani drugo na vrhu. Vem Zerjavar, da si omenil, da je ena cev le dovolj. Za zdaj sem dal 2, lahko se vedno zaprem zgornjo cev pa je in se se bo kdaj uporabljala, se spet odpre.
Kot lahko tudi vidite bom dal stopnice kar na zemljo in bodo narejene na koncu. Se premisljujem kako in kaj, ali bi prvo naredil nek temelj, nato zid in potem stopnice ali pa bi temelj in stopnice vlil v enem kosu. Malo se iscem po spletu, kako se izmeri in narise vse. Trenurno risem stopnice na desni del zidu, predvidevam, da mora biti pod njimi 10 cm betona z mrezo. Pa iscem se informacijo, kako se mora zadnja stopnica koncati in kako naj bodo vrata narejena, pac stik med vrati in stopnicami.
Prilagam se kako smo naredili naslednjih 5 sar, ter ze pripravili opaz za plosco. Sedaj me caka se vezanje zeleza (eno plosca spodaj, nato Uji in okrog 4x sipke fi 12, se polozim cev za elektriko in 3 doze za luci, potem pa gor se ena mreza na te Uje, vse povezem na koncu pa se okrog opazimo) Upam, da uspe vse v roku 2 tednov.
Glede zracenja, sem dodal 2 cevi, eno spodaj pri tleh in na diagonalni strani drugo na vrhu. Vem Zerjavar, da si omenil, da je ena cev le dovolj. Za zdaj sem dal 2, lahko se vedno zaprem zgornjo cev pa je in se se bo kdaj uporabljala, se spet odpre.
Kot lahko tudi vidite bom dal stopnice kar na zemljo in bodo narejene na koncu. Se premisljujem kako in kaj, ali bi prvo naredil nek temelj, nato zid in potem stopnice ali pa bi temelj in stopnice vlil v enem kosu. Malo se iscem po spletu, kako se izmeri in narise vse. Trenurno risem stopnice na desni del zidu, predvidevam, da mora biti pod njimi 10 cm betona z mrezo. Pa iscem se informacijo, kako se mora zadnja stopnica koncati in kako naj bodo vrata narejena, pac stik med vrati in stopnicami.
- Priponke
-
- objava2.jpg (788.69 KiB) Videno 71571 krat
-
- objava1.jpg (998.57 KiB) Videno 71571 krat
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

CiciMultipraktik napisal/-a:Kot lahko tudi vidite bom dal stopnice kar na zemljo in bodo narejene na koncu. Se premisljujem kako in kaj, .
Priporočam dvoje vrat, ene spodaj na koncu stopnic in ene višje gor - verjetno na gornjem koncu stopnic.
Jaz bi vse stopnice prekril, da ne dežuje po njih (spolzke). Prav gotovo pa morajo biti stopnice zaprte med obemi vrati (zid in strop) zaradi dobro izolirane kleti.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:CiciMultipraktik napisal/-a:Kot lahko tudi vidite bom dal stopnice kar na zemljo in bodo narejene na koncu. Se premisljujem kako in kaj, .
Priporočam dvoje vrat, ene spodaj na koncu stopnic in ene višje gor - verjetno na gornjem koncu stopnic.
Jaz bi vse stopnice prekril, da ne dežuje po njih (spolzke). Prav gotovo pa morajo biti stopnice zaprte med obemi vrati (zid in strop) zaradi dobro izolirane kleti.
Hvala za dodaten nasvet. Tako tudi mislim narediti in nad delom kleti, ter celotnimi stopnica bo lesena uta.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Evo pa smo skoraj pri koncu, stropna plošča je opažena, jutri še preverimo, če je vse ok, nato pa le še vlijemo beton in čakamo, da se posuši. Vmes pa mogoče naredim še stopnice, pač odvisno kakšno bo vreme.
Strop ima spodaj mrežo q335, zgoraj mislim da q189 (10x10, fi 6). Naokrog Uji povezani s 4 šipkami fi 12 in vmes kače. Debelina plošče bo 20 cm. Vezanje je trajalo par dni, pač ko je bil čas popoldan in kdaj pa kdaj zjutraj.
Strop ima spodaj mrežo q335, zgoraj mislim da q189 (10x10, fi 6). Naokrog Uji povezani s 4 šipkami fi 12 in vmes kače. Debelina plošče bo 20 cm. Vezanje je trajalo par dni, pač ko je bil čas popoldan in kdaj pa kdaj zjutraj.
- Priponke
-
- objava3.jpg (746.39 KiB) Videno 71265 krat
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Če spodaj nimaš stebra, ali vmesne stene, je zgornja mreža nepotrebna.
- fikus_
- Strokovnjak

fikus:
ma od viška glava ne boli..., zihr je zihr...
ma od viška glava ne boli..., zihr je zihr...
- vili
- Strokovnjak

Prvo je bila misljena le ena spodnja mreza, pa je zidar omenil, ce bi kdaj se kaj delal nad kletjo, kaksno manjso sobo/zidano hiso, da naj zdaj damo se zgoraj eno mrezo.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Fikus a je to bil lapsus,če SPODAJ nimaš stebra....
Če ni, bi te prosil za obrazložitev,ker mi ni jasno zakaj bi rabil spodaj steno, na plati pa dve mreži.
Če ni, bi te prosil za obrazložitev,ker mi ni jasno zakaj bi rabil spodaj steno, na plati pa dve mreži.
- KOUTER
- Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov