STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cena za klasično obdelavo kovin.

Cena za klasično obdelavo kovin.

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Cena za klasično obdelavo kovin.

OdgovorNapisal/-a Benjooo » 29.10.2022 2:27

Pozdravljeni.

Doma imamo klasično stružnico in rezkalni stroj. Sedaj se je nam mladim ponudilo nekaj dela in nastal je problem koliko računati na uro za struženje oz. rezkanje. Računal bom na ure in ne na delo, ker še nimam dovolj izkušenj, da bi vedel koliko mi bo katero delo vzelo časa. Prav tako bi vas vprašal koliko je urna postavka za varjenje. Trenutno mi je en gospod ponudil 9€ na uro za varjenje + žica in šobe mi dobavlja on. Plin nabavim sam. Varjenje lahkih kosov, že sestavljenih. Povarim in pobrusim. Ne poznam urnih postavk, ter ne znam oceniti koliko časa mi bo katero delo vzelo in ne morem računati na opravljeno delo.

Hvala za odgovore.
Benjamin.
Benjooo
Novinec
Novinec

Re: Cena za klasično obdelavo kovin.

OdgovorNapisal/-a vili » 29.10.2022 9:08

no če bi želel neko realno "urno postavko", to ne gre kar na "pauc", dobro lahko tudi zadeneš s prstom tam kamor nebi smel, ja dobil boš fint, da te bo pekla glava, gre pa "približno" takole kolikor se še spomnim:
- cena stroja in amortizacija...
- fiksni stroški
- variabilni stroški

to je zelo na grobo, jebiga, če ti nekdo ponudi ceno, da še "štroma" ne pokiješ, nekaj mora tudi ostati, ampak to moraš vedeti že prej, ko boš kalkuliral, ker, ko boš delal pa, da ti bo pri delu vroče, si vse zahebal..., to me je učil moj pokojni fotr, bil je pa en zaheban računovodja... haha...

povprašaj kako "računovodstvo", ti bi morali kaj vedeti, da ti bo tu zdaj tu kar en butnil urno postavko "malo morgen", pa, da bo kolikor toliko relevantna in seveda konkurenčno na "trgu", trg je zelo krut...,

aha, ni pa pri kalkulaciji pomembno ali je to klasika, "delo s kamnom" ali pa neka "nasa" oh in sploh...

da boš računal na uro kot začetnik bo bolj tako tako, če en star maček to naredi v pol ure, ti boš pa tri, glej, kalkulacija je nabolj zaheban "element poslovanja"..., ogromno neznank pa premalo enačb... :o :o :D :D, je že bolj umetnost...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 29.10.2022 12:44

Ko na gugel napišeš cena strojne ure dobiš hitro odgovor. V letu 2020 je obrtna zbornica objavila priporočene cene strojne obdelave. Cenik je star, ampak to je osnova za tvoj račun in nato primerjavo ali si konkurenčen.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 29.10.2022 14:48

Pazi, pri varjenju boš za 9€ na uro težko prišel čez.

Kratka ocena takega načina dela:
Če bi delal prek normiranega s.p za 9€ na uro cel mesec 168 ur, odštej 2 dni dopusta, 1 dan za regres prideš na cca 1300€. Plačaš davek in prispevke si na 750€, brez malice, bolniške in drugih stroškov. Potem štej pa še 2 bombi plina na mesec cca 300€... ... ti ostane 450€ za cel mesec dela. Aja potem potrebuješ kupiti še brusilke, kakšen sveder, ter seveda varilni aparat... ...tako na kratko.

Pri struženju boš pa tudi težko računal na uro, sploh če nimaš dosti izkušenj. Ti boš delal 1 kos recimo 2 uri (malo izkušenj, nimaš vsega primernega rezilnega orodja), nekdo ki je "ulaufan" ima vse pri roki bo delal kos pa pol ure. Sam imam za taka dela enostavno tabelo v excelu, kjer za vsak izdelek vpišem noter ceno materiala, razreza, struženja, varjenja, barvanja... ... na koncu vpišem št. kosov in mi samo izračuna cene. Tako je majhna možnost napačnega izračuna. Na začetku se boš moral nekajkrat sam sebe "nategniti" s ceno, potem boš pa počasi znal bolj realno računati cene. Realna cena klasičnega struženja/rezkanja je od 20€ na uro naprej, lahko tudi precej več za kakšne tolerančne unikate. Pazi pri ceni materiala, se hitro ušteješ, sploh sedaj ko se vsak teden cene spreminjajo.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.10.2022 16:52

iz moje prakse, sem bil kao nek "konstrukter" SP cca 15 let, pa sem imel uro cca 2..3+€, in to brez nevem kakih hudih investicij v stroje, samo dva compa, tel., pa avto - moblnost in to je to, sem pa moral do skupnosti poravnati vse predpisane dajatve, to pa ja, ni bilo "zajebancije"..., samo malo za razmislek...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.10.2022 20:28

Delavec, ki ima neto okoli 1200 Ejev + prihod na delo + malica ... dobi izplačilo nekih 1500 Ejev. Mene kot delodajalca njegova del.ura košta 16 - 18 Ejev, pa če kaj naredi ali pa nič!

Namreč, leto je dolgo 2080 del.ur, od tega odpade vsaj 25 dni dopusta, 13 praznikov, nič bolniških (ker nisem nikoli preučeval statistike, ampak so ( :evil: , šit happens ) .. bla bla bla. Za delo ostane tako morda še kakih 1600 del.ur, 'za preostanek do 2080 moram najeti nadomestne delavce, menda?'

Itd. Ko si obračunavaš del.uro 9 Ejev itd, bo najbolje da čimprej propadeš, ker si s tem porušil trg. Sedaj pri 25. letih starosti se ti zdi, kako je življenje lepo, starši so ti priskrbeli neko streho in švasaparat, pri 35. letih boš pa moral iz izplena nabaviti - torej novo streho, novo mašinerijo in še kaj, pa cesar te bo tudi povprašal kako je kaj s tvojimi socialnimi prispevki in ostalim cesarjevim. Ker - ko boš star 50 let in več, bo treba it po špegle, pa v kolenih ne bo več držalo kot nekoč, pa še marsikaj, kwa pa takrat??? Boš šel za berača? Za 9 Ejev na uro pri kozolcu? (današnja ljubljanska borza, če je že kdo pozabu, kje je to). Z 9 Eji na uro niti za tekoče stroške nimaš!

Delavec torej, redno zaposlen, je fiksnega stroška 16 - 18 Ejev/uro, pa ni še nikjer delavnice, orodja z nasajenim kladivom vred (ga vsi pozabljamo, pa ne zna brez njega noben nič), energije za obratovanje, nekaj režijskih šefov brez katerih je življenje grenko, izobraževanj, ... zaščite pri delu, vseh možnih fiksnih stroškov ki jih je kot bolh, večji kot si več jih imaš. Ne nazadnje ko se boš moral usesti v avto in iti po emulzijo in hss da si boš naredil poldi nože, ti za tisti čas ne bo nihče plačal razen sam sebi :o . Delavnica takrat stoji. Kwa pa tisto?

Pravilno in uspešno organizirane proizvodne firme beležijo strošek delavca okoli 30 - 35 Ejev/uro. Ampak to je samo strošek dela! Kje so še preostali variabilni?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 29.10.2022 22:53

Cenik ur kot jih je priporočala obrtna.
Screenshot_20221029-234756.png
Screenshot_20221029-234756.png (235.87 KiB) Videno 9364 krat
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mili1511 » 30.10.2022 8:19

Pri cenah je vedno tako-lahko je tako visoka, kolikor je nekdo pripravljen plačati in nič več.
Problemov ni, so samo izzivi!
mili1511
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 30.10.2022 8:30

mili1511 napisal/-a:Pri cenah je vedno tako-lahko je tako visoka, kolikor je nekdo pripravljen plačati in nič več.

Lahko je tudi obratno, za koliko je nekdo pripravljen nekaj naredit....

Ali pa naredi sam.....
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 30.10.2022 19:36

Benjooo, na začetku bo zoprno, če nimaš koga z obrtjo pred sabo, ki bi ti tole povedal. Lahko računaš kolikor hočeš, pa bo še vedno previsoka cena za večino zunaj, ki točno vedo da si začetnik v poslu. Sicer za marsikoga težko, ampak je pomembno, da imaš nekaj rezerve na strani, da ti ne bo treba vsakega posla vzeti. Meni bi bil to zlata vreden nasvet, pa na žalost ni prišel do mene. Malo kasneje sem že pokapiral...

Voluharji zunaj kar čakajo, da najdejo nove in zagnane začetnike, ki za malo denarja naredijo veliko muzike. Tudi to obstaja, ne samo obratno, ker nekako se moraš dokazati :D . Veliko teh, ki bo s tabo na začetku z veseljem delalo, se bo kasneje hitro obrnilo stran in iskalo nove žrtve. Pa omenjeni se bodo kasneje vedno opirali na tvoje (prenizke) cene na začetku in boš moral menjati stranke, če boš hotel živeti.

Drugače pa kar pogumno. Ljudi, ki znajo kaj z rokami narediti je vedno manj. Samo (pametno) delati te ne sme biti strah. Pa prodati se moraš, samo delati pa priden biti ni več dovolj...
Zadnjič spremenil grega09, dne 31.10.2022 11:20, skupaj popravljeno 1 krat.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.10.2022 20:30

demz:
kaj pa so to POLDI noži??? :( :( , samo vprašam, malo iz heca..., ne skakat... :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 31.10.2022 15:32

Ah, Vili, to je pa tvoje področje :D .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 31.10.2022 16:02

saj ne vem, če bi, POLDI je namreč češki jeklar, je pa znano tudi PODI-jevo kladivo za hitro merjenje trdote..., ja smo pa nožem hss rekli "poldi", karbidnim, lotanim pa "vidija"... :D :D ...
Zadnjič spremenil vili, dne 1.11.2022 9:32, skupaj popravljeno 2 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 31.10.2022 16:22

No, saj ti gre :) . Pa izbrusiš si ga sam, tko kot tebi pravkar paše, ti ni treba Cajhena čakat itd.

In nazaj na temo, ta čas ko si brusiš tisti poldi nož - ga bo stranka plačala? Mislim - na uro. Je Grega zelo dobro opisal mizerijo. Vsi komaj čakajo, da jim boš izdrakslal zastonj. In ko jim ga, bodo drugič zopet z veseljem prišli nazaj po novo porcijo - zastonj seveda. Ker si bil prvič prepoceni, yebiga :roll: . Na ta način se trg zruši. Na koncu vsi delajo izpod cene s sto let starimi rabljenimi stroji. :roll: Na poldi nož. Ker za kaj bolj imenitnega ne bo več cekinov.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.11.2022 9:36

pred pet destletji nismo imeli pojma kaj je to cajhn, če je sploh že delal, s halterjem si šel na šmirgl šajbo in ga pošlihtal po prosti ploskvi in "holkelo" - lomilni žleb, smo pa imeli v orodjarni brusilnik prvomajska 1A stroj za brušenje frezal, svedrov, blabla..., dobro me je zaneslo s tem, samo te zafrkancije gredo vse v kalkulacijo...

smo imeli v firmi pred tudi nekaj desetletji eno krasno hrvaško literaturo in sicer kaj gre vse v kalkulacijsko urno postavko strjone obdelave, pa mi je ni uspelo "spiz...diti", ko sem odhajal, grrr..., dobro danes gre vse čez "palec", ker tehnologi, kalkulanti res nimajo pojma o pojmu, zdaj pa skočite... :evil: :evil: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov