STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cena za klasično obdelavo kovin.

Cena za klasično obdelavo kovin.

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Cena za klasično obdelavo kovin.

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.11.2022 9:53

Ja, tale s 100 let (50 pa sigurno :D ) rabljenimi stroji veliko povzame. Sem imel priložnost se dvakrat sprehoditi čez večjo strojegradnjo v Ljubljani, ne bi imensko, vsi pa verjetno veste katera je. Ko to vidiš si kot inženir kar navdušen, še posebej če se v takšnih zadevah vidiš poklicno. Pa grobo struženje nekaj metrskega surovca, potem drugje druge obdelave, pa karusel, itd. Lepo videti.
Potem greš pa malo čez mejo, pa vidiš stroj kjer par metrska gred pade končana ven. Struženje, utori za moznike, še ozobljenje za gredno vez ti pade ven. Ne vem, no. Sicer je to specifična branža, pa vseeno se mi zdi, da malo zaostajamo. Problem je, ker se moram kot konstrukter konstantno prilagajati na to kaj se ne da. Drugje me pa nihče nič ne vpraša, večinoma kar naredijo, v kolikor je zadeva logično zastavljena... Tu je pa skozi neko jamranje.

Pa vesel in miren Dan mrtvih želim vsem. Pa da še dolgo ne boste med njimi... :lol:
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.11.2022 10:58

no jaz sem pa v tej firmi na katero aludiraš, delal 5 let, smo pa delali tudi za vest alpino, pa za kraus mafei "špric mašine", pa še za kaj, ja tisti karusel v kotu, če je še je pa še II vojna reparacija, a si si morda ogledal statiko te hale, imam luštno zgodbo..., no so pa kaplan lopate na 3d mašini frezali že pred 40 leti nič bat..., druga firma, glej na eni 6++ metrski ŠKODI imajo dve pa čeparav ima ena samo merilne letve dela nikoli ne zmanjka, glej ne moreš soditi samo po enem primeru, ja saj, ko to vidiš padeš dol, res je, ni da ni, ampak vse pa ne gre na "klik", vsaj tisto kar sem jazt počel..., pridi v jask..., si že bil???, mene niso pustili... :evil: :evil: :evil: pa boš tudi padel na rit..., organizacija, ne samo tehnologija saj ne vem kateri G..., so si ga oni izmislili...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.11.2022 12:17

Eh, daleč od tega, da bi hotel vse na klik, samo malo se je pa dobro naprej premakniti. Če je bilo 40 let nazaj napredno, zdaj pač ni več, na žalost. Upam, da ne bom preveč tečen izpadel, samo malo se preveč opeva, kar je bilo in premalo dela na tem kar je zdaj. Tistega kar je bilo, na žalost ne bo več...
Drugo vprašanje je, če je pa denar za to. Izgleda, da ga ni, kot je Demz napisal. Zakaj, so pa druge zgodbe, ki jih jaz ne poznam (vseh)...

V jakasawi-san sem bil, sicer pred zagonom proizvodnje. So bila glavna vrata odprta, pa sem šel malo od daleč pogledati. Moram pa priznati, da me serijska proizvodnja kosov po befelu tujega podjetja ne zanima preveč. Nekaj naj bi zdaj svojega počeli, kot sem zasledil v medijih, več pa ne vem...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.11.2022 12:33

Organizacija ja, saj ne rečem. Imam pa zgodbo od Andritza, ki sem jo napol pozabil, ampak krasna slika kako se sam sebe zaštrikaš. :roll: Kupili so si upravni sistem od Alsthoma (ki je zaradi njega propadel), ta pa od amerikancev, ki so tudi. Nisem si dobro zapomnil tega izvora, ampak vseeno, kompleksen sistem ki želi imeti VSE standardizirano in z lastnimi kataloškimi številkami, na montaži nekje v afriki moraš pa it z lastnim tošeljnom v lokalno železnino kupit neostik lepilo, ali pa 10 šraufov M nevemkakih, da se montaža ne bo ustavila. Ker - če boš čakal na robo iz matične firme, kjer boš čakal pol leta da zadevo popregledajo, odobrijo in spravijo v sistem, bo trajalo 5 mesecev :o . Denarja za ta podvig ne boš videl nikoli oz. bognedaj da bi izvedeli!
Vodje si pa morajo narediti urnike za teden vnaprej, da jih lahko vodstvo kakarkoli, tudi opolnoči, najde na TOČNI lokaciji.

Na koncu izpade, da se firma ukvarja predvsem sama s seboj, namesto z delom :roll: . Tu bi v naboru potrebovali smeška, ki se je sam sebe obesil.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.11.2022 13:57

smo se malo oddaljili...
"benđo" bo delal na odrezalnih strojih, pa še to verjetno na kakih "gemplnih", koliko starih???, ne vem, samo ugibam, zdaj pa povejte, koliko se je "tehnologija rezanja - ločevanja" spremenila v stoletju, NIČ, samo ena surova sila - moment in en klin pri struženju, frezanju, vrtanju, brušenju, da se zadira v obdelovanec in lušči - reže material,..., res hud napredek..., ja v redu se pa spreminja "vodenje" strojev - orodij, sama orodja - večja produktivnost (hss, karbidi, keramika, CBN-ji, diamanti), OSNOVA je pa enaka in iz nje izhaja vse..., ostalo so samo nianse...,

sem pa začel kot drejar na manualki, na različnih tipih, horizontalke, čelne, karuslji, no na koncu sem pa vodil drejarijo s cca 30 stroji, med njimi tudi kao sedem CNC-jk, niso pa v sami tehnologiji nič drugačne - tisto kar se dogaja na nožu je enako kot MANUAL-kah... :D :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.11.2022 14:20

Itak. Ampak Grega pravi, kako je lepo pogledati v en spodoben mašinhaus z raznoraznimi specialnimi obdelovalnimi stroji (SUPER za strojno tehnično šolo), potem se pa srečaš z novim proizvodnim strojem, kjer ti "v enem zamahu s čim manj prepenjanji itd" izdela isto,toda v eni ~stotini prejšnjega časa. Cena izdelku temu primerna - toda nikakor vmes pozabiti, da je mašina koštala milijon in ga je treba zamortizirat! Od nekod je vendar denar zanjo :-? .

E - tu pa avtorju teme zmanjka! Dokler bo drakslal z 9 Eji na uro, ne bo nikoli prišel niti v bližino vonja po vrtnicah (naprednejšem). Ker za 9 Ejev si v globokem minusu, realno sam plačuješ zato, da smeš sploh delati. Kaj šele da bi delal profit. Gre se pa točno za to, torej profit. In tudi stranka mora vedeti, da se gre točno za to,torej "za profit". Sicer bomo večno kopali jarke na roke, s krampom in lopato in nikoli z JCB-jem, ko mišice precej manj bolijo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.11.2022 14:53

sem bil pred meseci v eni firmi v drejariji pa slišim s freze DOOSAN CNC in oh in sploh nevem koliko aks, eno klinčevo tresenje, rečem fantu ustavi stroj, kaj pa to počneš??? :o :o :o s "šliht štiklerjem" je frezal glave očesnih vijakov, grrr...

daj mi pokaži orodja, ki jih imate, v omari pa krasna čelna frez glava fi 60, daj to gor pa z enim španom čez, ne pa, da drkaš s tem štiklerjem, malo je debelo gledal, pa se je potem, po razmisleku odločil, da bo zamenjal orodje in preprogramiral..., pa bodi konkurenčen, če je frezal 2 min, potem z glavo pa cca 30 sekund...

ja je pa mlad tehnik brez nobenih izkušenj, bi ga morali STARI MAČKI podučili kako se je delalo v STARIH ČASIH, ki jih naj nebi bilo - izkušenj več, malo MORGEN...haha :D :D :D

tisto kar je bilo včasih ni za v nemar... :D :D , malo heca..., malo iz zarjavelega spomina...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 1.11.2022 15:46

Eh, vse se konča pri temu, kdo bo prodal. To tehniki radi pozabimo. To mora biti prej razčiščeno, preden se greš neke druge zgodbe. Ko lahko izdelek prodaš, potem boš tudi mogoče kdaj za stroje ali katero drugo orodje imel. Prej boš lahko pa samo delal zato da delaš...
Je pa dobro, če si izborimo kakšen % potem tudi mi. Ker za prodajne oddelke je samoumevno, da si... Nikoli nikogar niti nič ne vprašajo, kar pripada jim.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.11.2022 17:04

Ajde Vili, :D , saj vemo, na starem bicikeljnu se je treba učit. Torej veliko kilometrine na klasiki, potem šele pride CNC (krmiljenje itd).

Moj stari gre samo mimo delavnice in me pride takoj skurcat, ker je na 30m slišal, da mašina joče. Hvalabogu takole, da imamo tastare.

Je tako? :D
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.11.2022 17:44

je približno... :) :( :o , ma nebom preveč "pametoval", dost je blo :D :D :D, naj pametuje in potem dela mularija..., ja se pa mlad muskontar uči na tastar harmonk...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 1.11.2022 18:01

vili napisal/-a: :o :o :o s "šliht štiklerjem" je frezal

...narišeš kakšno skico... nisem prepričan da je to kaj mislim da je ...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 1.11.2022 18:34

palično frezalo ..., bo v redu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 1.11.2022 20:11

vili napisal/-a:palično frezalo ..., bo v redu...

bo..seveda...!! ..me pa vseeno zanima ta terminologija in kako rata...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.11.2022 7:36

morda pride tisto Šlihtanje kot poravnati sicer popačeno, podobno pa tisti štikler iz palice, zopet popačen... o v i.... :D :D :D , tako si jazt razlagam..., a jebiga vpliv "bratskih" severnih narodov,
a veste kako pravijo srbi kolesnemu pokrovu, sodelavec je služil šoferaj v jla, pa vpraša vodnik kako se imenuje "kolesni" pokrov, pa se javi in pravi radkapa, vodnik pa ne, to je RADKAPNA, ma so srbi kar praktični zakaj bi izišmljali lastne termine, če ti že obstajajo: šaraf, šrafciger, mašina, mašinski fakultet..., pa madžari: klobasa - KOLBAS, kovač - KOVAČ, imajo pa: MUŠKA KOKOŠ, pa ono o čebelji družini..., kdaj drugič... :D :D :D, za diktatorja CCCP veste, da je imel špicname STALJIN, a poznate pomen in koren- izvor...
matr sem zajadral, mi je padel kompas v vodo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov