STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrtanje globokih izvrtin

Vrtanje globokih izvrtin

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Re: Vrtanje globokih izvrtin

OdgovorNapisal/-a 33test » 11.11.2022 13:27

CNC tehnologija napisal/-a:Po tihem sem upal, da bo tule stekla debata o dobrih proizvodnih praksah vrtanja globokih izvrtin v jeklo.
Kakšne so kaj vaše izkušnje glede tehnologije vrtanja na coni prečnih lukenj ?

Kar jaz vrtam niso neke globoke luknje - tam do 450mm. Jih pa v večini razmečem po površini na CNC, naredim eventualne poglobitve, izvrtine za čepe, ... nato pa na klasiko - stebrni vrtalni stroj, pa na žgance preko že narejenih izvrtin. Oče mi je pokazal in večkrat dokazal, da lahko en HSS sveder zdrži tudi par 10 orodij. In sem kot miška inženir začel gledati lepo obnovljenega Dalmastroj MK3 - in prav kupil ga bom. Ni efektivno, ni hitro, je pa narejeno dobro, poceni in točno tam kjer mora biti.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.11.2022 18:35

ja "fotr" je slišal in čutil kako sveder reže, sploh je pa problem prečna luknja, ko mora sveder prijeti v drudo steno luknje, ni pa še prijelo prečno rezilo, ki sveder centrira..., to je potrebno z občutkom, z malim podajanjem, da ga ne zanese in odlomi, CNC "kao" krmilje pa nima tega občutka, če ima skozi vso dolžino luknje konstantno podajanje...., mislim, da je nekaj takega..., ja najprej nadrkat režime na eni "dalmastroj"-ki, potem pa te izkušnje prenesti na cnc..., izvrtaš eno testno plato pa probavaš z različnimi režimi...

ja tudi mi smo plate na cnc zakirnali potem pa na dalmo ali na rb40, freza cnc je predraga, kaj bo vrtala ene brazvezne lukjne, naj naredi kaj bolj kompleksnega...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 11.11.2022 20:51

Si predstavljam, da se vrtajo večje plošče. Najbolj primeren stroj za to delo je borwerk. Saj se vrta v vodoravni legi in spene ob čiščenju sveder običajno odnese iz vrtine. No če je možno hlajenje skozi sveder je dosti boljše delati. Pomik in vrtljaje prilagajati dokler niso spene za ta material najbolj primerne. Kot tehnolog sem si te parametre vedno pisal, da drugič ni bilo potrebno ponovno znova.
Verjetno se vam materiali ponavljajo. Zakaj borwerk? Na tem stroju imaš občutek pri ročnem podajanju, prav tako izredno hitro očistiš sveder s povratnim gibom ter nato ponovno vrneš v delovno podrocje. Na noniju stroja si pač zapomnis položaj pri izvleku. Globina etapnega vrtanja naj bo okoli 1 do največ 1,5 premera, svedra. Na prehodih izvrtin pa edino kar pomaga previdnost in občutek.

Če pa sedaj že drugače delate pa me poducite, jaz sem vpenziji, rabim sicer ne, me pa še vedno zanimajo stvari v strojništvo.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 12.11.2022 9:50

...
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:14, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.11.2022 10:22

aja eno klinčevo programiranje traja celo večnost, ne morem verjeti, aha je tisti čas reševanja luknje pa kar nekaj mimo grede, jebiga te cone prehodov morate v programu predvideti in prilagoditi režime, jebiga, če greš v drugo steno prečne luknje in ti rob svedra zgrabi, sveder ima pa že neko prosto ročice in pride do momenta in jasno do loma, svedri so pa trdi in običajno krhkim če niso ravno iz repe, kaj ni jasno, grrr, ma to sem pisal že zgoraj, dobro programiral sem ta kao CNC jajca že pred cca 40 leti še vse na "fižolovo paro" in na luknjan trak, tako, da smo morali kar majčkeno poznati osnove tehnologije razanja, v ta nova CAM jajca se pa nisem dosti spuščal, sem bolj na CAD - ih..., pa tudi tu še učim kakšno "mularijo", kako in kaj..., dobro oprosti pomagal ti konkretno nisem nič..., samo malo filozofije, jebiga imam čas... :D :D :D,

ah delate vse po modelih, ma to je grozljivka, zahtevaj "2D risbe", smo se na enem forumu že malo drkali okoli tega, jaz moram poleg kao 3d modela izdelat še risbe za delavnico - šlosarijo, drejarijo, frezarijao, tako kot bog zapove, da gre pri montaži kolikor toliko skupaj... :o :o :D :D :D :D

glej ta INDEX in CAM, ki ga imaš boš moral pa sam "nadrkat" glede na osnove tehnologije, (poznavanje materialov in orodij in postopkov) to je najpomembneje, potem na stroj in pa programsko opremo..., programska oprema je šele terciarnega pomena...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 12.11.2022 10:49

vili napisal/-a:ja "fotr" je slišal in čutil kako sveder reže, sploh je pa problem prečna luknja, ko mora sveder prijeti v drudo steno luknje, ni pa še prijelo prečno rezilo, ki sveder centrira..., to je potrebno z občutkom, z malim podajanjem, da ga ne zanese in odlomi, CNC "kao" krmilje pa nima tega občutka, če ima skozi vso dolžino luknje konstantno podajanje...., mislim, da je nekaj takega..., ja najprej nadrkat režime na eni "dalmastroj"-ki, potem pa te izkušnje prenesti na cnc..., izvrtaš eno testno plato pa probavaš z različnimi režimi...

ja tudi mi smo plate na cnc zakirnali potem pa na dalmo ali na rb40, freza cnc je predraga, kaj bo vrtala ene brazvezne lukjne, naj naredi kaj bolj kompleksnega...

Točno. Pa lepo narediš delo, ko dec. Z maniro in odprtim pirom.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 12.11.2022 10:51

vili napisal/-a:ja "fotr" je slišal in čutil kako sveder reže, sploh je pa problem prečna luknja, ko mora sveder prijeti v drudo steno luknje, ni pa še prijelo prečno rezilo, ki sveder centrira..., to je potrebno z občutkom, z malim podajanjem, da ga ne zanese in odlomi, CNC "kao" krmilje pa nima tega občutka, če ima skozi vso dolžino luknje konstantno podajanje...., mislim, da je nekaj takega..., ja najprej nadrkat režime na eni "dalmastroj"-ki, potem pa te izkušnje prenesti na cnc..., izvrtaš eno testno plato pa probavaš z različnimi režimi...

Točno. Pa lepo narediš delo, ko dec. Z maniro in odprtim pirom.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 12.11.2022 14:42

Pri meni se je najbolje obnesel vrtalni stroj na jermenski prenos s rahlo popuščenim jermenom. Če je jermen spodrsnil, sem vedel, da se nekaj dogaja.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.11.2022 14:50

test:

a si ti že kdaj videl v drejariji, da kaj laufa na suho, na suho si vse zažgal, pa cvililo, pa škripalo, ja je moralo teči, vse podmazano..., use probano u nulo..., nič bat...

masinist:

in tudi luknje na ravni flehi nisi pritisnil na polno si tudi malo umikal in lahno pritiskal, dokler nista bili obe rezili že vsaj nekaj destink mm v luknji in je prečno rezilo "zgrabilo" sredino..., pol pa gas, tako na rb-jkah kot na borvrtku, ali drepankih...

dobro masinist, na današnjih sodobnih oh in sploh "centrih" se pa da tudi nastaviti moment, da ne popuščaš jermenov :D :D :D , če nimaš momentnih glav, oz tok el. motorja kdaj naj vrže ven oz se ustavi, da ne polomi orodja, naj me kdo popravi..., dobro te momente za pogon orodja znate pa vsi tehnologi - operaterji za šalo zračunat, šala mala...

no cnc-ju:
morajo biti vsaj malo jasne te v praksi na roke sprobane osnovne tehnološke finte, dobro morda gre danes z oh in sploh CNC-ji nevem koliko osnimi, sploh ne vem, kaj naj bi to bilo in njuejč orodji. drugače kot na manualkah, kaj vem no...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 12.11.2022 19:27

?
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:14, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 12.11.2022 21:09

CNC
Po tem kar si zapisal mi je jasno, da ti pri izkušnjami z vrtanje lukenj ne sežemo do kolena. Pač jaz nimam izkusenj s podobnimi luknjami veliko. Nekaj smo delali recimo na batnicah do globine 600 mm.
Je pa res, da takrat okoli leta 90 ni bilo možno nabaviti, se manj pa uporabiti svedre z notranjim hlajenjem z našo opremo.
Uspešno rešujete težave. Operaterju na stroju pa močne živce pri delu.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a werther » 12.11.2022 21:58

Pri vrtanju z elektroerozijo prečne votline nebi smele delat težav. Če ne gre s svedrom.
Bolje pozno, kot nikoli.
werther
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2022 9:06

cnc:

hvala bogu; jaz nisem, da ima pa tu na forumu kdo "čarobno palčko" in, da bo delovala v vseh tvojih pogojih in nebo lomilo :evil: :evil: : materiali, ki jih vrtaš, orodja, rezalne hitrosti pri različnih: v 240, v120, v60, v15, to pomeni čas do še sprejemljive obrabe orodja, sledi lom, podajanja, smo omenili, da to te štose najbolje naštudiraš na mašini na "fižolovo paro", žal tako je, glej ne gre vse na klik..., ni CNC zveličaven, zveličaven je tisti, ki ve kako mašino sprogamirat, CNC je samo pripomoček, sem probal marsikaka "jajca", tako CAM pred destletji, začetki "luknjan trak", še NC mašine, kdor ve kaj ta NC pomeni, nazadnje pa CAD v trdo, glej poznati je treba osnove in potem naprej, kak softver imaš pa pojma nimam, tu sem nag, žal..., pa me niti več ne zanima :-? :-? :D :D , no imam CAM modul tudi na modelirniku, pa se mi ni dalo z njim preveč ukvarjat...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 13.11.2022 9:17

..
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2022 9:31

če mi dovolite:

pred kaima dvema letoma sem bil pri partnerju, pa mi Frenk pokaže lom turbinskih lopat, bile so varjene na prirobo, grozljivka, kje je bila mašina, dve, na japonskem, hahaha stroški u 3PM, znoriš, so pa fantje Cr RF varili kot Ni RF, res prava grozljivka..., hočem povedati samo, kam je padlo znanje - izkušnje..., sem šel pred tednom malo firbcat v sosednjo firmo v drejarijo, vrata so bila na stežaj odprta, pa vidim za CNC stroji tudi kelnerje!!!???, nimam pa nič proti kelnerjem, daleč od tega..., sprašujem se samo malo okoli stroke..., sem pa naletel v delavnici na madžara malo pred penzijo, je pa vse vedel o drejariji, ima pa čez stroje za ozobje fauterje in felovse, brušenje orodij za ta dva sistema, sem ga skušal majčkeno provocirati, pa se ni dal... bom končal...
Zadnjič spremenil vili, dne 13.11.2022 9:38, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov