STROJNISTVO.com • Poglej temo - Potopna erozija

Potopna erozija

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Potopna erozija

OdgovorNapisal/-a dearejnik » 25.8.2003 8:26

Kopujemo nov stroj za potopno erozijo, vendar ne vemo kaksni so trenutni trendi na tem podrocju... Ce lahko pomagate s kakrsnokoli informacijo bi bili zelo veseli...

e-mail: matejwrr@five.net

lp
matej
Hajni Blagne
dearejnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 25.8.2003 9:08

S kire firme si ti ?
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 25.8.2003 10:02

Spoštovani g.Matej probajte pogledat na naslov
www.teximp.com, tel.01/524 03 57 g. sladič sašo
pa lp primož
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 26.8.2003 17:18

Nekje sem prebral, da Deckel Macho izdeluje laser v kombinaciji z rezkarjem, kateri naj bi nadomestil potopno erozijo. Za obdelavo z laserjem ni potrebna izdelava elektrod, pogoj je le model. Prihranek pri času pa menda tudi do 90 % (??).

LP
Damjan
Gost

OdgovorNapisal/-a tuti » 26.8.2003 20:09

Anonimno napisal/-a:Nekje sem prebral, da Deckel Macho izdeluje laser v kombinaciji z rezkarjem, kateri naj bi nadomestil potopno erozijo. Za obdelavo z laserjem ni potrebna izdelava elektrod, pogoj je le model. Prihranek pri času pa menda tudi do 90 % (??).

LP
Damjan

Damjan lahko napišeš kaj več glede na zgoraj napisano, mogoče veš če to kdo uporablja ...

Hvala

LP
Tuti
tuti

OdgovorNapisal/-a Gost » 26.8.2003 21:32

Stroje Lasertec DML 40, DML 60.. izdeluje podjetje Lasertec GmbH (hčerinsko podjetje Deckel Maho). Vendar ne vem če jih kdo v Sloveniji uporablja.

LP Damjan
Gost

OdgovorNapisal/-a PRIMOŽ » 27.8.2003 8:17

Spoštovani g. Matej
mislim da je najbolje da se obrnete na g. Breznik Bojana, ki je zastopnik
za DMG v SLOVENIJI.
tel. 01/366-18-21 nc92@email.si
podatki so stari dobil sem jih na seminar orodjarstva lani v Portorožu.
Po spominu pa sem bral od takega stoja v reviji PROTEH.
Upam da sem Vam kaj pomagal.
lp primož
PRIMOŽ
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 27.8.2003 8:55

Lasertec DML 40
Se uporablja za graviranje in ne globoke gravure,
EE ne mora nadomestiti.
Gost

OdgovorNapisal/-a CAM » 27.8.2003 10:58

Sem gledal te stroje na njihovi predstavitvi v Nemčiji, pa mam občutek da je to tako kot je predhodnik povedal bolj za graviranje (napise...). Je pa po mojem vsekakor uporabno, da ne rezkaš napise, oblike z ostrimi robovi
z nevem kako majhnimi rezkarji. ( npr. na predstavitvi so delali napis AIRBAG kot je na volanih avtomobilov.....)

Zastopnik je NC92, DMG pa vsake toliko časa pošilja reklame z novimi, rabljenimi stroji in bi se mogoče dalo kaj dobiti, zraven so tudi osnovne karakteristike.

lp
CAM
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 30.8.2003 13:19

Ta tehnologija ni tako nova. Že pred leti je Maho (še preden je šel v stečaj) izdelal tudi stroj ki je odvzemal material z laserjem. zadeva se ni obnesla, predvsem zaradi zelo dragega vzdrževanja laseskega izvora, sicer je pa takrat na peredstavitvi izdolbel kocko 2,54 x 23.54 x 2.54 (cola cola x cola) na sredini pa je pustil križ debeline 0.1mm v cca 15 min. To je bilo tam nekje 1987 - 1989. Kot sem omenil se stroj v praksi ni uveljavil. Sicer je pa zadnje čase trend obdelave z kemičnimi postopki (obraten postopek kot je galvanizacija), videl sem že stroj ki odvzema cca 560 kub centimetrov /minuti, z natančnostjo obdelave do 0.02mm, tudi ta tehnologija je še v povojih, ekologija ni problem (medij je slana voda), pri tem postopku se sprošča vodik, stvar stvar pa deluje najbolje pri vsah 15 bar nadtlaka ....

lp fijavž
Gost

Re:

OdgovorNapisal/-a Brusmajster » 5.1.2023 10:04

Gost napisal/-a:Ta tehnologija ni tako nova. Že pred leti je Maho (še preden je šel v stečaj) izdelal tudi stroj ki je odvzemal material z laserjem. zadeva se ni obnesla, predvsem zaradi zelo dragega vzdrževanja laseskega izvora, sicer je pa takrat na peredstavitvi izdolbel kocko 2,54 x 23.54 x 2.54 (cola cola x cola) na sredini pa je pustil križ debeline 0.1mm v cca 15 min. To je bilo tam nekje 1987 - 1989. Kot sem omenil se stroj v praksi ni uveljavil. Sicer je pa zadnje čase trend obdelave z kemičnimi postopki (obraten postopek kot je galvanizacija), videl sem že stroj ki odvzema cca 560 kub centimetrov /minuti, z natančnostjo obdelave do 0.02mm, tudi ta tehnologija je še v povojih, ekologija ni problem (medij je slana voda), pri tem postopku se sprošča vodik, stvar stvar pa deluje najbolje pri vsah 15 bar nadtlaka ....

lp fijavž

za obuditev 20 let stare teme :)
laser je na pohodu, za razrez marsikaterega materiala, je sedaj laser bolj primeren od žice.
Hitrejši, manj vzdrževanja, manjši radiji v konturi, manj zažgan rob.
Brusmajster
Novinec
Novinec

Re: Re:

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 5.1.2023 10:15

Brusmajster napisal/-a:
Gost napisal/-a:
za obuditev 20 let stare teme :)
laser je na pohodu, za razrez marsikaterega materiala, je sedaj laser bolj primeren od žice.
Hitrejši, manj vzdrževanja, manjši radiji v konturi, manj zažgan rob.

Ja in ti boš z laserjem rezal 200 mm debelo kaljeno ploščo, pa še pod kotom....malo morgen. Pa o kakih zažganih robovih pri žični eroziji ti govoriš ??? Pa radiusih - ki so pač polmer žice + reža - obstaja pa tudi žica 0,05mm. Koliko je pa laserski žarek širok ???
Sem že v penziji, nimam več s tem problemov, vendar ko vidim kake nebuloze, se moram oglasit....
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Potopna erozija

OdgovorNapisal/-a vili » 5.1.2023 10:30

samo vprašam..., kaj pa je to "zažgan rob" in pa kaj je sploh princip laserske naprave, energija česa, da reže, trga, kristalno strukturo materiala???

ja magnum, prav je, da si se, tisto zgoraj je samo šop reklama, zate pa vem , da veš kaj so to različne vrste rezanj... in kdaj katero uporabiti..., ne negre vse kar počez..., kar dobiš z reklamami v kaslcu...
se mi pa zdi, da je ta ...majstr en roBOT...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 8.1.2023 5:22

Zažgan rob, je verjetno google translate - od recast layer.
Drugače pa ja... Vsi gremo lahko u maline, kitajčki bodo pa za laserji vse naredil. Tudi WC papirja ne boš več rabil.... Dej dej dej....
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mili1511 » 8.1.2023 9:30

v tej temi se govori o potopni eroziji, tu pa je laser zelo močan. Seveda ne more rezati debelin kot žična erozija, z lahkoto pa izdela razne gravure v še tako trd material od diamanta pa vse do aluminija.
Delajo pa po različnih principih, odvisno od valovne dolžine. Nekateri material uparijo z veliko gostoto energije , drugi so zmožni cepiti medatomske vezi.
Problemov ni, so samo izzivi!
mili1511
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov