Manjša klet za ozimnico
Moderator: -M-
Re: Manjša klet za ozimnico
Sem malo razmišljal o postavitvi ute nad kletjo in odločitvijo ali naj bo celotna uta nad kletjo ali ne. Sem priložil sliko, kako bi naj bilo vse postavljeno na parceli in nekako bi vhod v uto takole bil precej bolj prikladnejši za dostop in prenos kosilnice, ostalega orodja iz/v uto. Glede velikosti napušča pri uti se preverjam na moji občini in javim informacijo, takoj ko jo dobim.
Bi pa vprašal, kaj je slabost izvedbe, če je uta zamaknjena, kot je prikazano na sliki, namesto da je celotna uta nad kletjo?
Bi pa vprašal, kaj je slabost izvedbe, če je uta zamaknjena, kot je prikazano na sliki, namesto da je celotna uta nad kletjo?
- Priponke
-
- Klet_in_uta_postavitev.jpg (75.38 KiB) Videno 179400 krat
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Ni bolj varno. Ko greš po stopnicah že po nekaj korakih pridobiš ritem hoje, kateri se pri zaviti stopnici v trenutku spremeni. Ker to veš, si pozoren in tam gledaš pod noge, pa nisi pozoren na kaj drugega (s predmetom, ki ga nosiš podrsaš po zidu, ...)CiciMultipraktik napisal/-a: Ravne stopnice imajo 27 cm, te zavite sem dal 35 cm, pac malo vecje, da je bolj varno..
Res je, da v zavitem delu ni nujno da slediš točno predvideni hojnici. Nekdo, ki ni vajen takih stopnic bo hodil blizu zunanjega roba, kjer so stopnice širše in bo 2 x stopil na isto stopnico. Pri pravilni konstrukciji domačih stopnic pa pri hoji niti ne pogledaš pod noge, razen za prvo stopnico.
Slabost ute, ki ni točno nad kletjo!? Za vsak steber izven zidu kleti moraš narediti temelj = izkop vsaj 60 cm v globino in kar nekaj betona za spodaj dovolj površine in navzgor še 20 cm nad zemljino.
Kap kritine ute ni koristna površina prostora. Če so stebri za podpranje kapa izven zaprtega prostora oa se prostor pod kapom šteje kot pokrita terasa.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Ni bolj varno. Ko greš po stopnicah že po nekaj korakih pridobiš ritem hoje, kateri se pri zaviti stopnici v trenutku spremeni. Ker to veš, si pozoren in tam gledaš pod noge, pa nisi pozoren na kaj drugega (s predmetom, ki ga nosiš podrsaš po zidu, ...)CiciMultipraktik napisal/-a: Ravne stopnice imajo 27 cm, te zavite sem dal 35 cm, pac malo vecje, da je bolj varno..
Res je, da v zavitem delu ni nujno da slediš točno predvideni hojnici. Nekdo, ki ni vajen takih stopnic bo hodil blizu zunanjega roba, kjer so stopnice širše in bo 2 x stopil na isto stopnico. Pri pravilni konstrukciji domačih stopnic pa pri hoji niti ne pogledaš pod noge, razen za prvo stopnico.
Slabost ute, ki ni točno nad kletjo!? Za vsak steber izven zidu kleti moraš narediti temelj = izkop vsaj 60 cm v globino in kar nekaj betona za spodaj dovolj površine in navzgor še 20 cm nad zemljino.
Kap kritine ute ni koristna površina prostora. Če so stebri za podpranje kapa izven zaprtega prostora oa se prostor pod kapom šteje kot pokrita terasa.
Hvala se enkrat za vse nasvete in tvoj cas.
Ok, bom popravil zaviti del stopnic.
Aha, torej dodatno delo/strosek, ker moram narediti točkovni ali pasovni temelj. Bom še razmislil glede položaja ute - hvala za te informacije. Načeloma imam ostanek 2 betonski cevi fi 40 cm in dolžine 50 cm, 3 vreče cementa in še 6 kant šodra na razpolago. Celo 1 šipka fi 10 5m mi je še ostala.Mogoče bi še to bilo za uporabiti.
Glede konstrukcije, zelo ugodno lahko dobim 2 trama 14x14 dolžine 4m, možnost je še nekaj tanjših tramov, a grem šele konec tedna tja si ogledat vso zadevo, da vidim kakšne dimenzije vse so na voljo. A se splača to vzeti, pa npr. dam v vogalih te močnejše tramove, vmes na 1m pa 10x12? A bi 14x14 bilo tudi uporabno za lego in bi lega bila kar v obliki okvirja, ki bo spodaj povezal vse stebre, na njega pa pride spodnji del špirovca? Predvidevam, da bi lahko 10x12 uporabil tudi za špirovce.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Ali rabiš pomoč pri razmišljanju? Sedaj si prvič pokazal, kje je hiša in nadstrešek za avto. dobro bi bilo vedeti še, kje je vhod v hišo in kje dostopna pot od javne poti do vhoda. Od kod poš nosil telenjavo v klet (položaj zeljnika)?dodatno delo/strosek, ker moram narediti točkovni ali pasovni temelj. Bom še razmislil
Najprej moraš imeti končno odločitev o izvedbi ute, potem se boš lahko začel ukvarjati z nabavo ustreznega lesa. Če ti ga že sedaj kdo ponuja ga le rezerviraj, če pa ga moraš čim prej odpeljati, pa ga odpelji in shrani ter zavaruj pred dežjem.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Ali rabiš pomoč pri razmišljanju? Sedaj si prvič pokazal, kje je hiša in nadstrešek za avto. dobro bi bilo vedeti še, kje je vhod v hišo in kje dostopna pot od javne poti do vhoda. Od kod poš nosil telenjavo v klet (položaj zeljnika)?dodatno delo/strosek, ker moram narediti točkovni ali pasovni temelj. Bom še razmislil
Najprej moraš imeti končno odločitev o izvedbi ute, potem se boš lahko začel ukvarjati z nabavo ustreznega lesa. Če ti ga že sedaj kdo ponuja ga le rezerviraj, če pa ga moraš čim prej odpeljati, pa ga odpelji in shrani ter zavaruj pred dežjem.
Pomoč je vedno dobrodošla
Prilagam še enostaven videz ute, mogoče sem jo že, a ne škodi, če jo še enkrat. Desna stran ute (nasproti nadstrešku) in zadnja stran ute je le stena, brez oken.
- Priponke
-
- uta_poenostavljeno.jpg (40.38 KiB) Videno 179194 krat
-
- Klet_in_uta_postavitev.jpg (112.94 KiB) Videno 179194 krat
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

CiciMultipraktik napisal/-a: Jaz sem takrat že imel idejo kako bi naj bilo vse postavljeno,
... Desna stran ute (nasproti nadstrešku).
Verjamem v tvojo idejo, nisi je pa znal razumljivo predstaviti. Podobno kot sedaj: kje je desna stran ute in kje nadstrešek? Kje je vhod v hišo? Običajno se tloris situacije riše tako, da je smer sever zgoraj. Za položaj vrat pa zadostuje poševna črta (položaj na pol odprtih vrat), morda še krožni lok, kje potujejo vrata. Smer slemena dvokapnice se označi le z eno črto.
Kaj te je vodilo, da si stopnice v klet obrnil vstran od vhodnih vrat in vrta (tu je največ prometa)?
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:CiciMultipraktik napisal/-a: Jaz sem takrat že imel idejo kako bi naj bilo vse postavljeno,
... Desna stran ute (nasproti nadstrešku).
Verjamem v tvojo idejo, nisi je pa znal razumljivo predstaviti. Podobno kot sedaj: kje je desna stran ute in kje nadstrešek? Kje je vhod v hišo? Običajno se tloris situacije riše tako, da je smer sever zgoraj. Za položaj vrat pa zadostuje poševna črta (položaj na pol odprtih vrat), morda še krožni lok, kje potujejo vrata. Smer slemena dvokapnice se označi le z eno črto.
Kaj te je vodilo, da si stopnice v klet obrnil vstran od vhodnih vrat in vrta (tu je največ prometa)?
Se oproščam. Evo, sem popravil sliko. Upam, da je sedaj bolje.
Ponavadi, ko grem na vrt, grem tudi po orodje v uto za obdelavo. Hkrati se mi dopade, če je mrzlo in sem v uti (kot kraj za počitek, da lahko grem kar iz ute dol v klet in ne rabim nič hoditi ven) Mogoče tudi občutek, da se klet lepo skrije v uti
Ko sem gledal npr. ta posnetek, kjer dobiš občutek, da se to sestavi 1, 2, 3 (kar seveda ni res) sem začel še razmišljati, če bi dal notri kak mini kaminček
https://www.youtube.com/watch?v=b3XqNW3Bd10&t=686s
Resda on to uto sestavi res iz nekih tankih deskic
- Priponke
-
- Klet_in_uta_postavitev.jpg (115 KiB) Videno 179162 krat
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Tudi jaz sem si jo narisal po svoje. Bistvene mere pa boš kot končne podal ti.CiciMultipraktik napisal/-a: Se oproščam. Evo, sem popravil sliko. Upam, da je sedaj bolje.)
- Priponke
-
- Cicimuci-klet-uta 1.jpg (24.54 KiB) Videno 179093 krat
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Tudi jaz sem si jo narisal po svoje. Bistvene mere pa boš kot končne podal ti.CiciMultipraktik napisal/-a: Se oproščam. Evo, sem popravil sliko. Upam, da je sedaj bolje.)
Vi ste to narisali tako prav tehnično, kot je treba, hvala. Jaz sem dodal na vaso sliko kar zunanje mere ute. Če sem kaj izpustil mi javite.
- Priponke
-
- Cicimuci-klet-uta 1 - Copy.jpg (152.49 KiB) Videno 179066 krat
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Pogrešam velikost prekritja = tlorisna velikost kritine. Če vsi kapi (odmik roba kritine od fasade) niso enaki pa še njihove vrednosti.CiciMultipraktik napisal/-a: Če sem kaj izpustil mi javite.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Pogrešam velikost prekritja = tlorisna velikost kritine. Če vsi kapi (odmik roba kritine od fasade) niso enaki pa še njihove vrednosti.CiciMultipraktik napisal/-a: Če sem kaj izpustil mi javite.
Velikost kapov bo 20 cm, razen pri vhodu, kjer bo 50 cm.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Je 50 cm na vsej dolžini 470 cm na zahodni strani ute?CiciMultipraktik napisal/-a:Velikost kapov bo 20 cm, razen pri vhodu, kjer bo 50 cm.
Dobi podatke o pločevinastih spojnih elementih lesa:
Ravna pločevina (debelina, širina, dolžina) z luknjami za žeblje in pripadajoči žeblji (debelina, dolžina). Iste podatke za prepognjene (kotnik), en krak naj ima večjo luknjo za sidro v beton.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Je 50 cm na vsej dolžini 470 cm na zahodni strani ute?CiciMultipraktik napisal/-a:Velikost kapov bo 20 cm, razen pri vhodu, kjer bo 50 cm.
Dobi podatke o pločevinastih spojnih elementih lesa:
Ravna pločevina (debelina, širina, dolžina) z luknjami za žeblje in pripadajoči žeblji (debelina, dolžina). Iste podatke za prepognjene (kotnik), en krak naj ima večjo luknjo za sidro v beton.
Ja 50 cm po vsej dolžini ute, kjer je vhod.
Bom pridobil in javim. Lahko pa mi jih tudi sorodnik naredi, ker se s tem ukvarja, resda bi ga moral povprašati in mu povedati neke okvirne dimenzije. Razen za žeblje/vijake te lahko potem nabavim glede na luknje in širino lesa.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

CiciMultipraktik napisal/-a:Ja 50 cm po vsej dolžini ute, kjer je vhod
bom pridobil in javim. Lahko pa mi jih tudi sorodnik naredi, ker se s tem ukvarja,... za žeblje/vijake te lahko potem nabavim glede na luknje in širino lesa.
Podatke dajaj nedvoumno. Vrata so na oglu ute, lahko se pomisli na dva kapa. Ali je to ob zahodni fasadi?
V ta namen so specialni žeblji, pri isti debelini so krajši od običajnih. V nuji se običajne reže. Potrebne dimenzije za izdelavo bom poračunal. če bo odpadla možnost nakupa v specializiranih trgovinah.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:CiciMultipraktik napisal/-a:Ja 50 cm po vsej dolžini ute, kjer je vhod
bom pridobil in javim. Lahko pa mi jih tudi sorodnik naredi, ker se s tem ukvarja,... za žeblje/vijake te lahko potem nabavim glede na luknje in širino lesa.
Podatke dajaj nedvoumno. Vrata so na oglu ute, lahko se pomisli na dva kapa. Ali je to ob zahodni fasadi?
V ta namen so specialni žeblji, pri isti debelini so krajši od običajnih. V nuji se običajne reže. Potrebne dimenzije za izdelavo bom poračunal. če bo odpadla možnost nakupa v specializiranih trgovinah.
Evo sem narisal, da bo se točno lahko predstavljalo kako bi naj bilo.
Pogledal sem še v trgovini glede železa U, kjer se vanj da steber. Debelina železa je 4 mm, dimenzije pa so odvisne od debeline stebrov (100, 120, 140, ... mm) . Prilagam sliko.
Nato sem pogledal še za 2 L profila (ju držim v roki). Tisti ta levi je debelina 2 mm, desni pa 4 mm - jaz bi vzel desnega.
S sorodnikom se dobim ta teden, ker je pri sebi naredil podobne profile iz železa debeline 4-5 mm.
Ravna kovinska plošča (veznik) je tudi debeline 4 mm in so različne dimenzije.
Kotniki in T profili pa so bili kar tanki, 2 mm.
Bauhaus ima celo spletno stran, kjer so vsi kotniki, nosilci lepo prikazani z dimenzijami in cenami: https://www.bauhaus.si/zeleznina/okovje ... osilci?p=1
Samo a ni prvo dobro, da se prvo določijo dimenzije lesa in se potem kupi primerne nosilce, kotnike?
Aja, da še omenim v soboto nam je uspelo zabetonirati še pasovni temelj za uto dimenzije širine (zgoraj 30 in spodaj 40 cm) in 40 cm globine. Na 4 točkah (obe robni in 2 vmes je širši 50 cm in globji 50 cm). Resda prideta potem še 2 vrsti zidakov in venec pa bo temelj na koncu 30 cm globlje, kot je sedaj. V njem so vodoravno 4 šipke fi 10 povezane s stremeni. Pri vseh 4 točkah pa 4 šipke navpično (v obliki L), tudi povezane s stremeni in fi 12. Pač sem uporabil to kar mi je ostalo.
Na žalost ne morem priložiti slike
- Priponke
-
- L_profil.jpg (851.04 KiB) Videno 178735 krat
-
- U_profil.jpg (698.14 KiB) Videno 178735 krat
-
- uta_streha.jpg (64 KiB) Videno 178735 krat
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Kdo je na strani