epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
Si kar uganil. Misliš, da je to malo dela, koliko? Ali bi ti sprejel to delo?, za kako ceno?vili napisal/-a: ma en tak granik pa res ni neka huda mehanika, malo pokalkuliraš momente pa je in si zmagal, pol pa auf....

Koiko je danes, nimam pojma. Pred dobrimi 30 leti pa bi takole na palec rekel 12 DM po kg. Povprečno z projektom, konstrukcijo, mehanizmi, elektroopremo in barvanjem. Danes bi to lahko bilo 30 €/kg = 20 mijonov. Je le ugibanje, važen je velikostni red. Pa samo projekt - po takratnih normativih 8 do 10% končne cene, danes bi moralo biti nekaj manj na račun časa (5 x manj) izdelave projekta s pomočjo umetne inteligence.Slavcr napisal/-a:Koliko je sploh približna cena take zverine?

vili napisal/-a:a ni lastik vagona in te "zverine" isti, kakšne so pa relacije dobavitelja trafota ali bo ta v redu ali bo potreben nov, prevoznik, infrastruktura, zavarovanja, blabla..., se bodo že zmenili..., je kar ornk šmorn...

Žerjavar napisal/-a:Si kar uganil. Misliš, da je to malo dela, koliko? Ali bi ti sprejel to delo?, za kako ceno?vili napisal/-a: ma en tak granik pa res ni neka huda mehanika, malo pokalkuliraš momente pa je in si zmagal, pol pa auf....

Žerjavar napisal/-a:...izdelave projekta s pomočjo umetne inteligence.

Zdaj še ne, kaj pa bo čez nekaj let pa je ??? Sem primerjal preskok dobrih 30 let, ne more biti velika napaka, če sem sedanji čas prehitel za nekaj let. Omenjeno skrajšanje časa 5 x sem dosegal že pred 15 leti, ko sem si večino izračunov konstrukcije in mehanizmov skrajšal z lastnimi programi v Basic-u (danes so že v Excel-u). Seveda sem obremenitve elementov konstrukcije najprej dobil po FEM (ni bil moj izdelek). Največje skrajšanje časa pa sem pridobil z AvtoCad-om in s tem opustil paus papir.CADfreak napisal/-a: ali poznaš kak sistem umetne inteligece, ki je namenjen projektiranju dvigal oz. transportnih naprav nasploh?

vili napisal/-a:gregor:
...glede tovora in pa moment protiuteži..., zakaj pa ležijo protiuteži na tleh, če prav vidim, samo vprašam...???, nekaj si predstavlam, pa ne upam pisat...

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov