Manjša klet za ozimnico
Moderator: -M-
Re: Manjša klet za ozimnico
CiciMultipraktik napisal/-a:Evo sem narisal, da bo se točno lahko predstavljalo kako bi naj bilo.
Nato sem pogledal še za 2 L profila (ju držim v roki). Tisti ta levi je debelina 2 mm, desni pa 4 mm - jaz bi vzel desnega.
Moram še nekaj pogruntati, kako na čelni steni narediti 100 cm široki kap, če nimam kapne lege, da bi nanjo naslonil še en par špirovcev. Če delamo ven štrleči kapni legi, bi uporabili le 4 ali 6 stebrov. Zagovarjam pa stebre za vsak špirovec, ker hkrati služijo kot nosilci sten.
. Pri lesenih konstrukcijah običajno prej popusti spoj kot sam nosilec. Želim poračunati tudi trdnost spojnih elementov in preveriti, če jih je možno uporabiti na dimenziji nosilcev z dovolj trdnosti. Ni nič nenavadnega, da se vzame zaradi spoja močnejši nosilec, kot je potrebna trdnost. V ta namen rabim tudi debelino uporabljene pločevine in premer izvrtin. Na prikazani spletni strani je le velikost pločevine. Si omenil debelino 2 in 4 mm pri dveh kotnikih (katera velikost?), Ali so možne tudi druge debeline? Uporabna širina kotnikov bo od 8 do 10 cm. Za ravne spojne pločevine pa bo verjetno najbolje, da jih daš izdelati po podani meri.a ni dobro, da se prvo določijo dimenzije lesa in se potem kupi primerne nosilce, kotnike?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
- Žerjavar
- Strokovnjak

Prilagam dopolnjen koncept lesene nosilne konstrukcije. V severni in južni steni sem dodal roko za podpiranje prvega para špirovcev, Vzdolžno povezavo vseh špirovcev v kapu in zavetrovanje (po dve diagonalni opori). Za vse pare špirovcev sta dodani po dve roki (zavetrovanje) med špirovcem in stebrom). V ostrešju je slemenska vzdolžna povezava vseh špirovcev in diagonala (skupaj 4 kom) pod špirovci.
Potrdi ali popravi za izračun bistvene mere.
Potrdi ali popravi za izračun bistvene mere.
- Priponke
-
- Cici-uta 3.jpg (16.98 KiB) Videno 234806 krat
- Žerjavar
- Strokovnjak

Vidim, da je skica pomanjkljiva (pretanke črte). Prilagam nekaj večjo.
- Priponke
-
- Cici-uta 5.jpg (32.86 KiB) Videno 234801 krat
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Vidim, da je skica pomanjkljiva (pretanke črte). Prilagam nekaj večjo.
Najlepša hvala za detajlni izris, a se številke slabo vidijo, tudi če povečam sliko. Spodnji del slike pa je odrezan. A je možno dobiti večjo sliko?
A se ve koliko bo širina zidov, strehe. Predvidevam 10 cm. Vidim da je akcija glede izolacije, pa bi kar to df39 10 cm dal notri.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

CiciMultipraktik napisal/-a: se številke slabo vidijo, tudi če povečam sliko. Spodnji del slike pa je odrezan. A je možno dobiti večjo sliko?
A se ve koliko bo širina zidov, strehe. Predvidevam 10 cm. Vidim da je akcija glede izolacije, pa bi kar to df39 10 cm dal notri.
Večje priponke ne morem priložiti. Katere številke ne razbereš? Kot potrditev ali popravek (vpliva na račun trdnosti konstrukcije) rabim: Tloris kleti s stopnicami notranja mera 390 x 420 cm. Tloris ute zunanja mera temeljnega zidu 20 cm nad končnim zemljiščem 430 x 460 cm. Svetla višina ute od tal (5 cm iznad zemljišča) do veznika špirovcev 270 cm. Naklon strehe 14° = 25%.
Na odrezanem delu ni nobene spremembe od 4.2. 23.
Širina zidov??? Pri zidu (steni) so podatki: debelina, višina in dolžina (širina). Točne izmere bom podal, ko bom imel končne dimenzije nosilne konstrukcije. Izolacija v steni mora biti trajna. Mehke izolacije se zaradi lastne teže posedajo, možno jih je uporabiti le, če jim fizično preprečiš posedanje. Najcenejše (kolikor vem) uporabno so plošče kamene volne Tudi ob požaru precej časa zadrži prehod ognja na drugo stran zidu. Glede na namen ute bo 10 cm debelina izolacija kar primerna.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:CiciMultipraktik napisal/-a: se številke slabo vidijo, tudi če povečam sliko. Spodnji del slike pa je odrezan. A je možno dobiti večjo sliko?
Večje priponke ne morem priložiti. Katere številke ne razbereš? Kot potrditev ali popravek (vpliva na račun trdnosti konstrukcije) rabim: Tloris kleti s stopnicami notranja mera 390 x 420 cm. Tloris ute zunanja mera temeljnega zidu 20 cm nad končnim zemljiščem 430 x 460 cm. Svetla višina ute od tal (5 cm iznad zemljišča) do veznika špirovcev 270 cm. Naklon strehe 14° = 25%.
Na odrezanem delu ni nobene spremembe od 4.2. 23.
Širina zidov??? Pri zidu (steni) so podatki: debelina, višina in dolžina (širina). Točne izmere bom podal, ko bom imel končne dimenzije nosilne konstrukcije. Izolacija v steni mora biti trajna. Mehke izolacije se zaradi lastne teže posedajo, možno jih je uporabiti le, če jim fizično preprečiš posedanje. Najcenejše (kolikor vem) uporabno so plošče kamene volne Tudi ob požaru precej časa zadrži prehod ognja na drugo stran zidu. Glede na namen ute bo 10 cm debelina izolacija kar primerna.
Tam na desni sliki ne razberem višine zraven številke 330. Ne vem ali je tisto tam številka 270 ali 210? Vse druge številke so vidne.
Notranja mera kleti s stopnicami in vmesnim zidom med prostorom in stopnicami je 420 x 390, tako kot ste napisali zgoraj. Enako tudi za druge dimenzije, vse štima.
Glede: Svetla višina ute od tal (5 cm iznad zemljišča) do veznika špirovcev 270 cm. Naklon strehe 14° = 25% Od venca do vrh strehe najnižji del je mišljena višina 240 cm, ne vem povedati koliko bo to notranja višina (predvidevam, da cca 10-15 cm nižje). Naklon strehe (na sredini višina 300 cm, ob robu 240 cm, višinska razlika 60 cm. Dolžina tega dela bo cca. 230 cm torej naklon 26%). Višina veznika na 270 cm je ok.
Imam pa še eno dobro novico, resda malo pokvari vaše izračune
- 14x14 trame, dolžine cca. 5m, 4 komade
- 15x11 trame, dolžine cca. 5m, 9 komadov
- 15x13 trame, dolžine cca. 5m, 3 komade
Plus da imam še tisti les ko sem prejšnjič omenil še od sorodnika od katerega lahko dobim 4 kose 10x12 cm siroke in 5m dolge trame, ter 1 kos 11x14 cm sirok in 5m dolg tram in se 1 kos 14x14cm sirok tram dolzine 4m. Les je naravno susen in je star cca. 10 let.
Ko tako gledam vse to bi rekel, da je dovolj lesa za celotno konstrukcijo ute, a bi se dalo to vse uporabiti, npr. za stebre, lego, špirovce, roke in mogoče še manjkajočo malenkost dokupim? Resda bi potem bila potem postavitev konstrukcije malo drugačna.
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Po dogovorjenih merah ute rabiš za ostrešje:
- Deske 24 mm površine 5,20 x 5,40 m
- Špirovci 10 x 12 cm dolžine 270 cm 12 kom
- Vzdolžna povezava špirovcev 3 x 10 dolžine 520 cm
- diagonala pod špirovci 5 x 8 cm, dolžine 350 cm, 4 kom
Ker hočeš porabiti razpoložljivi les, rabiš za 6 stebrov:
- stebri 14 x 14 cm dolžin3 220 cm 6 kom
- lega 14 x 18 cm dolžine 520 cm (ali 280+280 cm) 2 kom
Bojim se, da boš to težje skup spravil kot izvedbo z 10 stebri. Tam lažje uporabiš za stebre 14 cm visok materjal. O apajanju elementov bom povedal po odločitvi o stebrih.
Bojim se, da boš to težje skup spravil kot izvedbo z 10 stebri. Tam lažje uporabiš za stebre 14 cm visok materjal. O apajanju elementov bom povedal po odločitvi o stebrih.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Po dogovorjenih merah ute rabiš za ostrešje:
Hvala za dodatne informacije.
Ta stavek mi sicer ni najbolj razumjiv: Tam lažje uporabiš za stebre 14 cm visok materjal. Predvidevam, da mislis, da bo lažje uporabiti 14x14 trame kot stebre.
Iscem pac neko moznost, kako uporabiti obstojeci les. Z moje strani ni problem, ce je brez lege in imamo 10 stebrov. Razmisljam le, ce se da 10 stebrov 14x14, ker jih imam skoraj toliko. Pa se potem poveže vse naokrog z nekim okvirjem (mogoce uporabim 15x13), spirovci se potem sedeje na ta okvir in vmes še povežem s stropniki. Kot špirovce bi uporabil 10x12, 11x14 in 15x11 izmenicno, ker imam toliko teh tramov? Mogoče na 10x12 gor nabijem še 2 cm desko/3 cm lato da poravnam višino z zgornje strani. Kaj menite?
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

CiciMultipraktik napisal/-a:
Ta stavek mi sicer ni najbolj razumjiv: Tam lažje uporabiš za stebre 14 cm visok materjal. Predvidevam, da mislis, da bo lažje uporabiti 14x14 trame kot stebre.
Iscem pac neko moznost, kako uporabiti obstojeci les. Z moje strani ni problem, ce je brez lege in imamo 10 stebrov.
Špirovci bi načeloma naj bili vsi enako visoki, ker imajo zgoraj deske, spodaj pa vzdolžno povezavo treh desk. Če bi nekateri špirovci odstopali pri višini, bi moral spodnjo povezavo(morda tudi zavetrovanje) kriviti. Pri stebrih moraš imeti zunanjo stran v ravnini, da lahko narediš ravno fasado. Na notranji strani pa bodo stebri ostali vidni in ne moti, če niso vsi v dimenziji 10 x 12 cm. Stebre bi povezovali z špirovci z obojestransko pločevino in žeblji. Dimenzija 10 cm mora biti za vse enaka. Če je na razpolago debelejši steber, ga bo treba zgoraj malce konično odžagati na debelino 10 cm. Za izvedbo z 2 x 5 stebri lahko uporabiš razpoložljivi les z obema dimenzijama več kot 10 x 12 cm - zgoraj konično prižagan na 10 x (12 in več) cm.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:CiciMultipraktik napisal/-a:
Iscem pac neko moznost, kako uporabiti obstojeci les. Z moje strani ni problem, ce je brez lege in imamo 10 stebrov.
Špirovci bi načeloma naj bili vsi enako visoki, ker imajo zgoraj deske, spodaj pa vzdolžno povezavo treh desk. Če bi nekateri špirovci odstopali pri višini, bi moral spodnjo povezavo(morda tudi zavetrovanje) kriviti. Pri stebrih moraš imeti zunanjo stran v ravnini, da lahko narediš ravno fasado. Na notranji strani pa bodo stebri ostali vidni in ne moti, če niso vsi v dimenziji 10 x 12 cm. Stebre bi povezovali z špirovci z obojestransko pločevino in žeblji. Dimenzija 10 cm mora biti za vse enaka. Če je na razpolago debelejši steber, ga bo treba zgoraj malce konično odžagati na debelino 10 cm. Za izvedbo z 2 x 5 stebri lahko uporabiš razpoložljivi les z obema dimenzijama več kot 10 x 12 cm - zgoraj konično prižagan na 10 x (12 in več) cm.
Evo sem popravil, narisal kako bi mogoce lahko se uporabil obstojec les, da cimmanj novega nabavljam. Sem sedaj dal vse spirovce 15x11, da se ujemajo visine. Tisti okvir sem dal, da se stebri lepse povezejo - lahko pa da sem mimo pihnil. Vsak komentar je dobrodosel in hvala za vse ostale predloge, a bi vprašal, če ožam steber na koncu, a ga to ne oslabi? Bi mogoče bilo bolje da tam uporabim L železno pločevino?
- Priponke
-
- uta_konstrukcija_primer_1.jpg (229.66 KiB) Videno 234466 krat
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Nisi predvidel zatege pod vsakim parom špirovcev, ki dobi natezno silo 6,3 kN. Brez zatege mora to silo prevzeti povezava stebrov (lega) z horizontalnim upogibom. Potrebno bi bilo višine 15 in šrine 24 cm. Po mojem predlogu vlogo povezave stebrov zgoraj prevzameta vzdolžni povezavi špirovcev blizu kapa in zategi prvega in zadnjega para špirovcev.
Če že hočeš posnemati ruralno (tradicionalno kmečko) gradnjo, pa dodaj še tri stebre, ki podpirajo sleme, postavljeni na oba zunanja zida in na nadzidavo zidu med stopnicami in kletjo. V končni fazi rabi več lesa kot moj predlog.
Oženje stebra na gornjem koncu je le toliko ali manj, kot bi bil potreben steber ves istega preseka (10 x 12 cm).
Če že hočeš posnemati ruralno (tradicionalno kmečko) gradnjo, pa dodaj še tri stebre, ki podpirajo sleme, postavljeni na oba zunanja zida in na nadzidavo zidu med stopnicami in kletjo. V končni fazi rabi več lesa kot moj predlog.
Oženje stebra na gornjem koncu je le toliko ali manj, kot bi bil potreben steber ves istega preseka (10 x 12 cm).
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Nisi predvidel zatege pod vsakim parom špirovcev, ki dobi natezno silo 6,3 kN. Brez zatege mora to silo prevzeti povezava stebrov (lega) z horizontalnim upogibom. Potrebno bi bilo višine 15 in šrine 24 cm. Po mojem predlogu vlogo povezave stebrov zgoraj prevzameta vzdolžni povezavi špirovcev blizu kapa in zategi prvega in zadnjega para špirovcev.
Saj res, hvala za opozorilo. Zatega se misli kot stropnik? Če ja, potem ja, se strinjam, to še manjka, sem pozabil. Ne me razumeti narobe, jaz sem narisal le eno risbo in poskusil cimbolj posnemati vas predlog in le okvirno narisal, kjer bi se dalo uporabiti obstojeci les, kateri imam na voljo. Bom dodal še stropnike. To je po moje to, kar ste predlagali:
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

Imam občutek, da bo sprejeto soglasje za izvedbo. Debate ni primanjkovalo, možnih reširev ni pri manjkovalo.
Prikazana je le nosilna konstrukcija. Levo je pogled na južno (severno) steno, desno pa na vzhodno (zahodno) steno in notranji pogled na vsak par špirovcev s stebroma-
Prikazana je le nosilna konstrukcija. Levo je pogled na južno (severno) steno, desno pa na vzhodno (zahodno) steno in notranji pogled na vsak par špirovcev s stebroma-
- Priponke
-
- Uta 9.jpg (17.81 KiB) Videno 234337 krat
- Žerjavar
- Strokovnjak

Žerjavar napisal/-a:Imam občutek, da bo sprejeto soglasje za izvedbo. Debate ni primanjkovalo, možnih reširev ni pri manjkovalo.
Se oproščam za pozen odgovor, a v Ptuju je sedaj malo nori pustni čas
Ja mislim da je to to, edino skupna višina ne sme biti višja od 3m, tam pa vidim 330 cm, a to ni problem, bom tiste stebre skrajšal temu primerno pa je.
A tiste roke tam pri špirovcih so potrebne zaradi tega, ker je stropnik na večji višini? In če bi stropnik bil v višini kjer se špirovci stikajo s stebrom pa roke ne bi bile potrebne?
Da še omenim, da sem dobil še enega mojstra, ki mi bo pomagal vsaj pri konstrukciji
Še enkrat hvala za vse vaše nasvete, Frenk
- CiciMultipraktik
- Strokovnjak

CiciMultipraktik napisal/-a:Ja mislim da je to to, edino skupna višina ne sme biti višja od 3m, tam pa vidim 330 cm,
A tiste roke tam pri špirovcih so potrebne zaradi tega, ker je stropnik na večji višini?
Da še omenim, da sem dobil še enega mojstra, ki mi bo pomagal vsaj pri konstrukciji![]()
Za skupno višino le misliš, ali imaš za omejitev neke razloge? Do sedaj sem te razumel, da želiš znotraj čim večjo svetlo višino, si pa še omejen z nagibom strehe, za tegolo smatram, da je vsaj 15°.
Roke med stebri in špirovci so potrebne zaradi stabilnosti ute, da se stebri ob vetru ne nagnejo. Če ti uspe dobiti smrekove elektrode pa špirovce dobro prišvasaj na stebre in roke niso potrebne.
Ali je tvoj mojster dovolj izkušen, da bo brez problema spreminjal dimenzije elementov in spojev*
- Žerjavar
- Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost