STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varilna maska

Varilna maska

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Varilna maska

OdgovorNapisal/-a mapl » 6.3.2023 15:47

Pozdravljeni, sedaj sem kupil varilni aparat Iskravar iMig350 ki je Synergic saj sem bolj kot ne nov v tem. Seveda sedaj potrebujem tudi dobro varilno masko. Ker ne varim tako veliko se mi ne zdi, da bi moral odšteti zdaj 100€+. Našel sem varilno masko Ipotools X800A

https://www.ipotools.si/varilna-maska-x ... ption=true

Zanima me če si to masko kdo lasti in ali je dobra za uporabo saj ima, veliko vidno polje tudi veliko možnosti nastavitev ima prav tako pa 4 senzorje zato se mi zdi ta maska dobra. Povejte mi še vi svoje mnenje prosim.
Hvala za vaše odgovore:)
mapl
Novinec
Novinec

Re: Varilna maska

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 6.3.2023 22:43

To lahko pove edino kdo, ki jo je preizkusil v več situacijah.
Jaz sem imel eno tega cenovnega ranga. Zelo v redu, pri gorečem obloku. Pri ugasnjeni pa nisem skoraj nič videl skoznjo, je bila preveč zatemnjena in sem moral varilno mesto skoraj vedno osvetliti z neko močno lučjo. Ali pa variti po starem - odmakniti masko, čisto približati elektrodo ter skoraj istočasno primakniti masko ter vžgati, preden bi spet 'odlutal' stran od varilnega mesta... :D
Ja, pa rosenje, ko v hladnem vremenu dihaš vanjo. Tale se mi vidi precej zaprta in blizu 'smrčka'?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.3.2023 8:58

Kot je napisal slavc, te poceni maske so pred varjenjem že precej zatemnjene, tako da je težko delati. Sam sem kupil eno za okrog 150€ in je podobno sr*nje.
Npr pri tej
http://www.varesi.si/trgovina/avtomatsk ... ilna-maska
piše, da je zatemnitev pri "odprtem" stanju 4, kar je precej temno in moraš imeti delovno mesto precej osvetljeno, ampak spet ne toliko, da bi senzor zatemnitve reagiral.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 7.3.2023 14:59

Ja. Skoraj kot da bi mel gor očala za varjenje z avtogenom.
Zdaj imam eno za 170€, ki je v redu. Za amatersko rabo, seveda.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mapl » 7.3.2023 15:46

Hvala za odgovore in nasvete... Kako močno po DIN-u seveda pa je najboljše imeti zatemnjeno da se še skos vidi lepo čez vidi kot varit?
mapl
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.3.2023 18:26

Moj prispevek - lahko ga cenite ali pa tudi ne :-? : Oči imaš samo ene, zato jih je vredno čuvati. Kupi Speedglass in mirna bosna. Ne bo toliko dražje kot ti bo morda čez samo par let žal.

Gre za osebno izkušnjo, ko sva se z ženo šla med vožnjo, kdo vidi prometni znak (oz. njegovo vsebino). Vedno sem bil boljši, potem sem pa imel veliko švasarije z elektrodo in klasično masko, oči so bile redno nabliskane in naenkrat je ona videla zelo bolje kot jaz. Kaki dve leti sem rabil, da sem prišel nazaj na prejšnji nivo.

Nikar ne šparaj na varilni maski. Kupi najboljšo na trgu, moj prijateljski nasvet.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 8.3.2023 16:21

Demz napisal/-a:....Nikar ne šparaj na varilni maski. Kupi najboljšo na trgu, .....

Kateri pa so parametri za določitev "najboljša na trgu"??? ....cena??? :roll:
Ali je verjetno da je "najboljša" tehnologija od pred 10 let še vedno tako draga in da se današnji ceneni izdelki ne morejo primerjati s tisto staro "predpotopno" tehnologijo... Ali ima Speedglas mogoče kakšen skrivnnosten patent ki ga drugi Kitajci ne morejo doseči .. samo vprašam.. :-?
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.3.2023 19:20

Moje oči so dragocenejše od raznoraznih eksperimentiranj, če se strinjaš. Zato cena tu nima pomena!

Začel sem z "Optrelom", nadaljeval z "Lansec" (če sem si prav zapomnil), potem akcijski "Balder" (vem da je naš proizvod in so ga delali v Josef Stefanu itd) - nakar sem vendarle našel Speedglass.

Prosim, sem s.p., pa sem doživel štrajk zaradi Balderja. Trije so rekli, da bodo šli :-? !

V preteklosti sem varil tudi sam, zato vem o čem se gre. Morda je Balder danes boljši (želim mu da 'najboljši'), toda izučilo me je, da se pri varilnih maskah ne gre šparati. Ker tu ni igre.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.3.2023 19:24

Aja,še to: ravno TIG varjenje ti dokaže kvaliteto maske. Tu so pulzi zatemnitve tako hitri, da - če je za TIG, je tudi za ostale varilne postopke. In če te po parih minutah začno oči boleti, pomeni da je maska zanič. NE SAMO zanič, tudi zakonsko bi jo morali preganjati! :evil:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 8.3.2023 19:55

Demz napisal/-a:Moje oči so dragocenejše od raznoraznih eksperimentiranj, če se strinjaš. ........ toda izučilo me je, da se pri varilnih maskah ne gre šparati. Ker tu ni igre.

Seveda se strinjam... in to velja tudi za nas občasne uporabnike !!!
Torej "švasaparat" za 300€ in masko za jurja !!!...ni druge ! :evil:

Hm... če bi varjenje snemal na kamero (telefon) in gledal na LCD !?!?... ali obstajajo takšne maske?? :-?
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.3.2023 20:07

Deutz napisal/-a:Torej "švasaparat" za 300€ in masko za jurja !!!...ni druge ! :evil:

Ja, zakaj pa ne.
Ko sem kupil prvi TIG, enostavno nisem imel še za masko. Varil sem neka korita in sem jih naredil od 3h do 7h popoldne točno tri komade. Potem mi je Igor (Štefan iz Iskra Varjenje) enostavno vsilil svojo avtomatsko masko (Optrel) in sem naredil v istem času 10 kosov!!! :o Rekel je: "Probaj, zares, boš videl!

Naslednji dan sem si denar izposodil, da sem si kupil svojo lastno, tako je to. Vsakega centa je vredna, če je zares kvalitetna. Če te pa drugi dan oči bolijo - pa ni vredna nič! Kvečjemu počenega šusa.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šlosar » 9.3.2023 14:57

Z Balderjem nisem zadovoljen. kolikor mi je znano, je sedaj lastnik tujec.
Kupi Speedglass, ne šparaj.
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 9.3.2023 19:18

Demz napisal/-a: Igor Štefan iz Iskra Varjenje.

...ta je bil pravi trgovec, pa tudi švasat je znal, ti je prodal kar si rabil in kar ne.
Sem ga pred par leti srečal na bencinski, spoznal po glasu, sva šla na pijačo in ima (je imel) še vedno celi Balkan pod kontrolo.
Demz, a je bilo to nekaj več kot 25 let nazaj?
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.3.2023 20:43

demz:
ja, ne da bolijo, imaš šoder v zrkljih..., haha, znanaooo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 10.3.2023 6:34

Več kot 30. Kupil sem pa prvi Iskrin TIG s HF vžigom. Pa plazmo 25A. Za tiste čase sem bil kar vredu opremljen :lol: , za masko je pa zmanjkalo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov