STROJNISTVO.com • Poglej temo - CNC programiranje nanosa karbonskih filamentov

CNC programiranje nanosa karbonskih filamentov

Moderator: -M-

CNC programiranje nanosa karbonskih filamentov

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 10.4.2023 10:56

Če koga zanima CNC programiranje nanosa karbonskih filamentov, lahko malo podiskutiramo okrog tega.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: CNC programiranje nanosa karbonskih filamentov

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 12.4.2023 6:58

Zakaj in kam bi pa to sploh nanašal?

Kot komplet 3d print ali samo površinsko prevleko?

Kateri materiali so pa podprti če se gre za prevleko?

Lastnosti tega materiala/prevleke?

Enkrat sem na YT videl proces kako nanašajo tako črno, mislim da karbonsko, kot ''tkanino'' na neke modele / zunanje kalupe, samo so bili recimo modeli cisterne, cevi, pa še kaj. V glavnem večja zadeva potem se to vrti, robot pa pomaga nanašati krog in krog to ''tkanino''. Potem pa to nekako dol dobijo iz kalupa pa pride lep tankostenski izdelek.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 12.4.2023 7:19

Ja tam na onih YT filmih imajo nujno 3D kalup. Izdelki se morajo dati sneti iz kalupa. Pritisk na coni nanašanja pa je preko gumi kolesa. V glavnem imajo procese za večje površine v letalski industriji.

Nova tehnologija omogoča CNC nanašanje na odprte in zaprte izdelke tudi majših gabaritov. Kalup ni potreben oziroma ga proces sam izdela v skladu kot sem že opisal v eni od zaprtih tem.
Filamenti so iz karbona.

Nima smisla preveč pisati tule, na sejmu v Celju bom pokazal znotraj programske opreme kako deluje CNC nanašanje gdor bo prišel do mene na štant. To je seveda novost na tržišču, ki vključuje tako 3D modelirnik in analize trdnosti nosilcev, kot končno CNC nanašanje ter utrjevanje vseh potrebnih slojev.

Evo spet "reklama", zdaj pa lahko zaklene temo. Oziroma ne bom več kaj dosti pisal okrog tega...
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 12.4.2023 7:27

Na kopalne kadi in tuše se tudi iz zunanje strani nanaša steklena vlakna in poliesterska smola.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 12.4.2023 7:36

CNC tehnologija napisal/-a:Evo spet "reklama", zdaj pa lahko zaklene temo. Oziroma ne bom več kaj dosti pisal okrog tega...

Ja pa daj vsaj kak link ejga. Pač mene zanima tko ljubiteljsko, drgač sn bl sirotinja tko da še za v Celje nimam kaj šele za 3d stroj.

Sn pa kjer smo delal po navadi prvo pridobil posel kje smo rabli novo tehnologijo, potem pa smo tega robota ponucali za naprej, dodali v proces.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 12.4.2023 8:10

To ni nova iznajdba, samo znano ni. Imaš 3D printerje, ki nit iz steklenih vlakena ali karbona vlečejo zraven tiskanja. Na koncu pa še nanesejo nit na površini v smeri, ki jih določijo pri konstruiranju, v smeri največjih nateznih obremenitev.
Je pa zadeva pogojno uporabna, ker tako kot pri vsakem kompozitu, ponavadi nateg ni problematičen, zaplete se pri tlačni obrmenitvi, ker je osnova precej manj nosilna kot vlakna.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 12.4.2023 9:30

fikus_ napisal/-a:To ni nova iznajdba, samo znano ni. Imaš 3D printerje, ki nit iz steklenih vlakena ali karbona vlečejo zraven tiskanja. Na koncu pa še nanesejo nit na površini v smeri, ki jih določijo pri konstruiranju, v smeri največjih nateznih obremenitev.
Je pa zadeva pogojno uporabna, ker tako kot pri vsakem kompozitu, ponavadi nateg ni problematičen, zaplete se pri tlačni obrmenitvi, ker je osnova precej manj nosilna kot vlakna.

Potrebna je CAE analiza nosilnosti kompozitnega nosilca ...
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 12.4.2023 10:58

tape_Layup.jpg
Nanašanje filamentov 5 osno.
tape_Layup.jpg (90.6 KiB) Videno 17378 krat
Mmeister napisal/-a:
CNC tehnologija napisal/-a:Evo spet "reklama", zdaj pa lahko zaklene temo. Oziroma ne bom več kaj dosti pisal okrog tega...

Ja pa daj vsaj kak link ejga. Pač mene zanima tko ljubiteljsko, drgač sn bl sirotinja tko da še za v Celje nimam kaj šele za 3d stroj.

Sn pa kjer smo delal po navadi prvo pridobil posel kje smo rabli novo tehnologijo, potem pa smo tega robota ponucali za naprej, dodali v proces.

Linkov ni - vsaj meni niso znani, tudi na YT nisem našel podobnega filma.
Tale slika pa je iz mojega delovnega okolja CNC programerja filamentov:
Priponke
tape_Layup1.jpg
Orodne poti nanašanja
tape_Layup1.jpg (57.64 KiB) Videno 17376 krat
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 12.4.2023 11:22

CAE analiza?
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zels » 12.4.2023 11:51

fikus_ napisal/-a:CAE analiza?

"CAE" meni na spletu najde samo "Computer Aided Engineering", nič konkretnega.

Iz opisa&slike @CNC tehnologija mislim da gre za nekej takega:
https://www.youtube.com/watch?v=6mZB1kK7wV8

Zgleda kot dodatek za robotsko roko z rolo karbonskih vlaken, ki jih nanese na površino, nato pa so nanešena vlakna premazana z epoksi smolo. Razlika je samo da v videu nanaša na nek bolj ploščat kalup, @CNC tehnologija pa ima očitno še neko 4. os ki omogoča izdelavo votlega izdelka (nosilca).

Glede na to, da izdelki iz karbonski vlaken niso izotropni, predvidevam, da neki programski paketi oz. "CAE analiza" služi analizi trdnosti/togosti izdelka glede na orientacijo vlaken. Verjetno je mogoče tudi obratno, kakšna je optimalna oblika in smer vlaken, da je izdelek čimlažji in hkrati prenaša zahtevane obremenitve.

Lp, Zels
Zels
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 12.4.2023 12:11

Žal sem le skromen CNC programer...nič CAE ni v meni.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 12.4.2023 12:17

Zels napisal/-a:

Zgleda kot dodatek za robotsko roko z rolo karbonskih vlaken, ki jih nanese na površino, nato pa so nanešena vlakna premazana z epoksi smolo. Razlika je samo da v videu nanaša na nek bolj ploščat kalup, @CNC tehnologija pa ima očitno še neko 4. os ki omogoča izdelavo votlega izdelka (nosilca).

Glede na to, da izdelki iz karbonski vlaken niso izotropni, predvidevam, da neki programski paketi oz. "CAE analiza" služi analizi trdnosti/togosti izdelka glede na orientacijo vlaken. Verjetno je mogoče tudi obratno, kakšna je optimalna oblika in smer vlaken, da je izdelek čimlažji in hkrati prenaša zahtevane obremenitve.

Lp, Zels

Tudi ta proces iz filma rabi kolešček za pritisk in 3D kalup, pri nas ni koleščkov in lahko delamo tudi zaprte forme. Je pa vse skupaj precej novo tudi zame OK.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zels » 12.4.2023 12:28

CNC tehnologija napisal/-a:
Zels napisal/-a:

Lp, Zels

Tudi ta proces iz filma rabi kolešček za pritisk in 3D kalup, pri nas ni koleščkov in lahko delamo tudi zaprte forme. Je pa vse skupaj precej novo tudi zame OK.

Super, torej navijanje karbonskih vlaken? Ni to že relativno stara tehnologija? Na takšen način se delajo vse karbonske cevi oziroma zaprti profili. "CNC" del tu torej skrbi za pot polaganja vlaken? Glede odvijanja predvidevam, da je neka konstantna sila napenjnajna. Kaj pa vlakna drži na mestu med procesom navijanja/polaganja?
Zels
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 12.4.2023 12:46

CNC tehnologija napisal/-a:

Žal sem le skromen CNC programer...nič CAE ni v meni.

Torej ne poznaš CAE, ampak vseeno pišeš o tem?!

3D tiskanje z "neskončnim" karbonskim vlaknom:
https://www.engineering.com/story/arevo ... ng-and-ceo
oz. polaganje vlaken
https://www.morgen-filament.de/category ... bon-fiber/
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 12.4.2023 12:54

Dvomim, da gre za navijanje vlaken. Saj so nanosi prekinjeni in ne zvezni ker je obod izdelka variabilen.
Sistem po CNC nanosu prve plasti z diodami še dodatno utrjuje nanešene sloje/plasti.
To se vidi skozi proces kjer 1. faza opravi precizen nanost plasti, zatem se v 2. fazi vklopijo in primaknejo diode/ oziroma laser, ki od blizu "utrjuje" nanešeno.
Ponovno povdarjam, da tega ssistema v živo še nisem videl, upam da ga bom kmalu. Gre pač za noviteto.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na NX, Solid Edge, Teamcenter

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov