STROJNISTVO.com • Poglej temo - Filtriranje prašnih delcev - Plazemski razrez

Filtriranje prašnih delcev - Plazemski razrez

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Filtriranje prašnih delcev - Plazemski razrez

OdgovorNapisal/-a Demz » 16.4.2023 10:33

Imam težavo s filtriranjem prašnih delcev pri plazemskem razrezu. Filtri se hitro napolnijo, nekajkrat smo tudi imeli požar ( :( ), nekaj moram ukreniti glede tega.

Ideja je, da bi dal vmes od mize do filtra še dodaten ciklon, na katerem bi poizkušal odstraniti glavnino prašnih delcev. Čiščenje filtrov bi tako bilo dosti manjše, pa še nevarnost požara bi zmanjšal.

Ciklonov za ta namen je več sort. Ima kdo tehnično rešitev tega? Morda tehnične risbe iz katerih bi izdelal primerno opremo? Pretok zraka je ~ 7000 - 10.000 m3/h .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Filtriranje prašnih delcev - Plazemski razrez

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 16.4.2023 13:37

To so hudo drobni delci, tako da ciklon ne opravlja svojega dela, oz. mora biti ogromen, da se hitrost zraka zelo upočasni.
Filtri morajo imeti možnost otresanja, vsaj Varstroj je to imel. Filtrirna omara za eno plazmo je bila visoka okrog 6m x 1,5 m x 1,5 m , spodaj kovinski zaboj okrog 0,5m3, kjer se je ta prah nabiral.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 16.4.2023 16:42

Saj, filtriranje imam izvedeno s kartušami in pulznim avtomatskim čiščenjem, toda količina prahu ki ga filtri ustavljajo, je tolikšna, da bi bilo smiselno dati spredaj nek ciklonski separator. V mislih imam princip aksialnega ciklona. Če bi aktivne površine oblekel v baker, bi izločil tudi iskre (ki se nam vsekakor dogajajo), čeprav je dolžina od rezalne mize do filtra okoli 10 metrov.

Ne najdem literature glede aksialnih ciklonskih separatorjev. Sem pa prepričan, da ima industrija to že zdavnaj rešeno, zato bi prosil, če ima kdo kaj uporabnega na to temo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PEME » 17.4.2023 4:27

Mi z plazmo režemo že 14 let z istim filtrom. Patrone smo zamenjali že 5x. Kak mesec nazaj smo izvedli meritve izpustov iz filtra in je blo vse OK, vsaj kaj se trdnih delcev tiče.
Ne vem sicer kakšno plazmo in filter imaš ampak poizkusi vprašat pri Prima Filtertehnika ali Filtris Ptuj. To so oboji strokovnjaki in ti bodo vedli svetovat kaj je za tvoj primer najbolj primerno.
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mili1511 » 17.4.2023 5:17

Imeli smo podobno težavo z filtri pri laserskem razrezu.
Filtri so se nam zamašili v roku 3-4 tednov in jih je bilo potrebo ročno čistiti.
Spremenili smo režim pulznega čiščenja na krajši interval in max. tlak, ki ga pnevmatika zmore in sedaj imamo mir že pol leta.
Problemov ni, so samo izzivi!
mili1511
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.4.2023 5:43

Čiščenje mi tolče nekje na minuto in to je nekako vredu. Ni pa v redu, ko smo že 3x do sedaj goreli :-? . Obvezno moram ustaviti iskre, istočasno pa razmišljam še o vmesnem ciklonu, saj bi bilo tisto zoprno čiščenje filtra mnogo lažje.

Ja, Prima Filtre poznam, v bistvu so mi dobavitelj za Donaldsonove filtre.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 17.4.2023 5:59

Za spark arestor bi morali imerti večji ponudniki to kot standardni kos.

Točna teorija, da prideš do točne geometrije bi reku da preveč vpliva glede na parametre rezanja in ostalo, tako da bi pogledal kupljen kos in ga kopiral, ali ga kar kupil.

tukaj so osnovne dimenzije in princip

https://www.acman-dustcollector.com/pid ... k-Trap.htm
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2023 5:39

Hvala za tole in - ja, točno to sem imel v mislih.
Vmes sem našel neko diplomsko nalogo, kjer so izvajali filtracijo v Štorah, kot kaže, tak ciklon požre 15 - 20% pretoka zraka. Je kar ovira :roll: . Ali kdo uporablja tole pri plazemskem razrezu?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 18.4.2023 7:03

mi imamo dva filtrna sistema, enega za brusilnico, kjer filtriramo lebdeči prah, tak ni težav z iskrami, ima pa filtna enota že spark arestor, pa tudi luknje, kamor utakneš šobo od gasilnega aparata :roll: :roll:

https://tehno-filter.hr/tfk-pl-la-filte ... sisavanje/
Te lahko priporočam, relativno ugodno tudi glede na slovenske proizvode, kvaliteta pa zelo dobra, tudi elektro omarica je tiptop...

Na laserju imamo zravn kitajca (so pa eni večjih na kitajskem), kopijo donaldsona, , vsaj glede na filtre, tudi ta naj bi imel spark arestor, ga pa imamo postavlenega čisto zraven laserja (kakšne 5m cevi vsega skupaj, pa zaenrkat ni bilo težav, so pa vsaj enkrat cenejši od hrvatov...

http://cn.topsinn.com/Oil-mist-separato ... xljcq.html
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2023 8:41

Vse kaže, da aksialni ciklon ne bo primeren (plazemsko rezanje). To je oni primer zgoraj, ACMAN, ki si ga prilepil včeraj. Možakar iz Prima Filtri je rekel, da so tu delci premajhni (~50 μ) in da ne bo učinka za separacijo. Za lovljenje isker pa ja. Tako da v tem primeru bo bolje narediti škatlo z bakrenim labirintom, bo manj upora in ceneje. Hmmm (?)
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2023 8:45

Hey, s katerim gasilnikom bi se pa lotil gašenja v filtru? Prah? CO2 ne bo dovolj. Ko si ravno omenil, da imate luknje za gasilnik.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 21.4.2023 11:21

luknje za gašenje so samo pri hrvaškem, ampak tak filtriramo samo lebdeči prah, ni isker, na laserju bi pa reku da je glavno da se ustavi ventilator, da ni dovoda zraka, pol pa ABC prah, CO2 aparata niti ne vem če ga imamo kje v delavnici. sej ko plane, tak ne moreš nič, če ne stojiš zravn, ostalo ima pa zavarovalnica, žal...
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a RavoEngineering » 20.5.2024 19:54

Dodajte iskrolov.
Sem pa tudi sam skoraj doktoriral na tem podrocju.
Najprej morate izbrati pravi filtrirni materijal(negorljiv), v primeru da so prusotne iskre, je potrebno dodati iskrolov.
Da vam izpuhuje na 1min se mi zdi pretirano.
Če boste rabili se kaksno info, najbolje da me poklicete. Sucer nisem strokovnjak na tem podrocju, ampak sem se ogromno pozanimal in informiral glede tega, ker imamo tudi pri nas kar nekaj filtrov.

Lp
RavoEngineering
Novinec
Novinec

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov