STROJNISTVO.com • Poglej temo - Program za obdelavo oblaka točk

Program za obdelavo oblaka točk

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

Program za obdelavo oblaka točk

OdgovorNapisal/-a kenny » 22.9.2022 14:41

Pozdravljeni,
Imam sledeč problem - iz scana prazne industrijske hale, ki ima cca 200 mio točk (scani so že združeni v en oblak točk) bi moral narediti uporabne površine zidov, strešnega paličja ter cevi za napeljavo. Končna natančnost vsaj +-10mm, raje manj. Gre se za to da imam osnovo, na podlagi katere se lahko naprej rišejo elementi ki se vgrajujejo v halo, da se izognemo koliziji, prav tako imam že točne mere samih prostorov. Scani so že narejeni.

poznam catio, solidworks ter gom pri orodjarskih scanih površin, samo to je čisto drugo področje.

Zanima me s katerimi programi se sploh lotiti "arhitekturnih" scanov, če ima kdo kakšno izkušnjo iz tega področja. Na koncu bi moral dobiti nek splošni uporabni format površin, recimo step igs ifc...
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Program za obdelavo oblaka točk

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.9.2022 20:03

To imaš pa hudo veliko točk!
Nekaj podobnega sem delal v Datum, velikost približno 1*2m.
Najprej si naredi ravnino, najlažje skozi tri skrajne točke neke velike ravne "površine". Te ravnine morajo biti pravokotne ena drugo potem postaviš/premakneš v prostor v koordinatno izhodišče. Potem je enostavno, postaljaš linije v skrajne točke in iz njih površine, rezeš eno z drugo. Pri tem nekoliko korigiraš kote, da bodo povrsine čimbolj pravokotne med sabo, bo kasneje manj težav.
In še to , naredi več Geometrical Set iz oblaka točk, npr tla + zidovi, itd katere ne rabiš potem skrivaš, da ne bo zamrzovalo med delom.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 15.4.2023 12:38

kenny napisal/-a:Pozdravljeni,
Imam sledeč problem - iz scana prazne industrijske hale, ki ima cca 200 mio točk (scani so že združeni v en oblak točk) bi moral narediti uporabne površine zidov, strešnega paličja ter cevi za napeljavo. Končna natančnost vsaj +-10mm, raje manj. Gre se za to da imam osnovo, na podlagi katere se lahko naprej rišejo elementi ki se vgrajujejo v halo, da se izognemo koliziji, prav tako imam že točne mere samih prostorov. Scani so že narejeni.

poznam catio, solidworks ter gom pri orodjarskih scanih površin, samo to je čisto drugo področje.

Zanima me s katerimi programi se sploh lotiti "arhitekturnih" scanov, če ima kdo kakšno izkušnjo iz tega področja. Na koncu bi moral dobiti nek splošni uporabni format površin, recimo step igs ifc...

Reverzni eng iz oblaka točk ni enostavno področje. Pred leti sem kar nekaj časa uporabljal Surfacer, danes NX ( NX oblak točk tretira kot solid body s monolitno površino), nekateri koristijo tudi Geo Magic in njegove krivulje in free form površine za tako delo.
V primeru, da nimaš dobre programske opreme in ustreznega znanja ter metod dela ne boš naredil nič posebej koristnega - le zameglilo se ti bo pred očmi.
Lahko delaš mesece pa ne bo kruha iz tega..
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 16.4.2023 21:36

Tudi sam sem sicer za podobne stvari uporabljal NX, kar ga največ uporabljam, mislim pa da gre tudi z drugimi programi (testiral sem tudi z ZW cad, pa gre brez težav). Točke sem najprej obdelal v excelu ali notepadu, da so bile primerne za odpret, nato pa jih normalno povezal.
200k točk bo kar huda, potrebno se je lotiti sistematično.
Jaz sem imel recimo pomerjene samo zame pomembne točke, pa še zabeleženo, kaj predstavlja katera točka.
Moj primer odprtih točk v ZW cad:
Posnetek zaslona 2023-04-16 221243.jpg
Posnetek zaslona 2023-04-16 221243.jpg (132.63 KiB) Videno 17964 krat

Moj primer odprtih točk v NX:
Posnetek zaslona 2023-04-16 221446.jpg
Posnetek zaslona 2023-04-16 221446.jpg (179 KiB) Videno 17964 krat

Končni rezultat pa je tole, povezane hale s transportnim sistemom, vse pasalo v nulo:
Slika22.JPG
Slika22.JPG (143.8 KiB) Videno 17964 krat
Zadnjič spremenil zodiac, dne 16.4.2023 21:54, skupaj popravljeno 1 krat.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 16.4.2023 21:47

Ponavadi pa za implementacijo uporabljam kombinacijo z dwg.
Tukaj je šlo za implementacijo obstoječe linije v halo, kjer me je skrbela predvsem strešna konstrukcija.
hall 1 c.jpg
hall 1 c.jpg (362.24 KiB) Videno 17962 krat

hall 1 e.jpg
hall 1 e.jpg (308.15 KiB) Videno 17962 krat

hall 1 d.jpg
hall 1 d.jpg (488.74 KiB) Videno 17962 krat

hall 1 e.jpg
hall 1 e.jpg (308.15 KiB) Videno 17962 krat
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 16.4.2023 21:49

Rezultat:
hall 1 h - real.jpg
hall 1 h - real.jpg (249.35 KiB) Videno 17961 krat

Vse pasalo v piko.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 17.4.2023 8:04

Če prav vidim so posnetki zaslona tudi iz NX- a. Lepo opravljen posel in kompleksno.
Torej si iz merilnih točk dobil solid telesa z monolitnimi površinami za vsak oblak/oblake posebej.

Oni del, kjer omenjaš predhodno delo na excel tabeli pa mi ni toliko znan oziroma ga še nisem uporabljal v namen reverz. eng.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 17.4.2023 13:19

V excelu si pripraviš točke oz. obliko zapisa koordinat, ki ti ustreza, katerega potem uvoziš v nek program.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 17.4.2023 13:55

fikus_ napisal/-a:V excelu si pripraviš točke oz. obliko zapisa koordinat, ki ti ustreza, katerega potem uvoziš v nek program.

Kar je seveda pri 10 milijonih točk in ene 50 ločenih oblakih točk povsem razvidno in ful transparemtno...
Predno spiješ pivo je zadeva fertik !
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 17.4.2023 23:09

Glej, če ne znaš, potem je tvoj nacin odgovora korekten!
Sem ti pojasnil, če ti ni vseč, ce nimaš pojma,... se brez veze usajaš!

PS ne delaš na enem ogromnem oblaku točk, ampak na znosno velikih, po logičnih sklopih. Bo sedaj kaj bolj jasno?!
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 18.4.2023 9:03

Ni mi treba tega znat. NX vse požre noter in izriše solid telesa samodejno. Ki jih lahko zatem normalno 3D obravnavam kot vsako drugo telo.
Zakaj bi delal po ovinkih, če gre direktno.
10 miljonov točk v eni datoteki je "piece of cake" tudi za prenosnik.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 18.4.2023 12:36

Ti bom citiral, kar sem napisal in še odebelil !

"V excelu si pripraviš točke oz. obliko zapisa koordinat, ki ti ustreza, katerega potem uvoziš v nek program."

Vprašal si zakaj excel in jaz sem ti odgovoril. Bolj počasi beri!

Če pa lahko direktno uvoziš, pa pozabi na excel.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 19.4.2023 19:00

Problem se je rešil, kupili bomo program leica cloudworx, ki je dodatek in deluje v določenih programih, autocad, solidworks,... . Zadeva deluje za arhitekturo z velikim številom točk. Ima program tudi veliko funkcij za risanje sten, cevovodov,... ... sem pregledal vse možne programe pa se ne more nič primerjati z tem. Boljši je Leica Cyclone samo je namenjen za zahtevnejšo uporabo.

Skener se najame pri leici, poskenira se halo oz. prostor. Nato se vrne scaner na leico kjer združijo scane v en file (leica ima svoj tip datoteke). Ta file nato odpreš z cloudworx in delaš naprej. Tistih 200 mio točk odpre v par sekundah.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 20.4.2023 6:22

kenny napisal/-a:Problem se je rešil, kupili bomo program leica cloudworx, ki je dodatek in deluje v določenih programih, autocad, solidworks,... . Zadeva deluje za arhitekturo z velikim številom točk. Ima program tudi veliko funkcij za risanje sten, cevovodov,... ... sem pregledal vse možne programe pa se ne more nič primerjati z tem. Boljši je Leica Cyclone samo je namenjen za zahtevnejšo uporabo.

Skener se najame pri leici, poskenira se halo oz. prostor. Nato se vrne scaner na leico kjer združijo scane v en file (leica ima svoj tip datoteke). Ta file nato odpreš z cloudworx in delaš naprej. Tistih 200 mio točk odpre v par sekundah.

Predno greš v gornjo rešitev raje vprašaj g. Zodiac kako je on to rešil. Njegova rešitev za ostrešje je bistveno cenejša in hitrejša od te, ki si jo omenil zgoraj. 200 mio točk je veliko preveč ( za zidove in palično cevno konstrukcijo). Na koncu boš moral vseeno kar nekaj zadev še ročno dodelati / narisati.
Od 200 mio točk jih boš za halo morda rabil največ 0.1 mio. Ves ostali balast pa boš vlekel za seboj.
200 mio točk je verjetno ok če slikaš fasado velike starodavne gotske stavbe ali pa spomenik, ki sta 3d veliko bolj zahtevna od proizvodne hale z ostrešjem...
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost