STROJNISTVO.com • Poglej temo - Strešni prtljažnik za avto (težko tovorno kolo)

Strešni prtljažnik za avto (težko tovorno kolo)

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Strešni prtljažnik za avto (težko tovorno kolo)

OdgovorNapisal/-a Novakov » 2.5.2023 0:22

Strojniki dober večer!
Sam nisem strojnik, zato se mi ne preveč smejat ali me spluvat. Prosil bi vas za nasvet/mnenje.
Na strehi od avta bi rad tovoril zelo težko in veliko kolo. Gre za (enosledno) tovorno kolo, težko kakšnih 55 kg, dolžina 265 cm, medosna razdalja 200 cm, širina gum 55 mm. Če koga zanima več o kolesu, si lahko pogledate model Gazelle Makki Load. Na trgu nisem našel primerne rešitve, zato bom rabil nekaj custom.

Zamislil sem si, da bi na prečne nosilce (Thule Squarebar) montiral kovinski U-profil, dolžine 220 cm in širine 50-55 mm (siv na sliki). Gume kolesa bi se "vsedle" v profil, jaz pa bi z gutnami privezal kolo na obeh straneh (rdeče na sliki). Če je treba, lahko za zmanjšanje zračnega upora odstranim svetlo siv del "banje" na kolesu.

Vpranšanja:
1. Iz kakšnega materjala naj bo U-profil? Aluminji, jeklo?
2. Kakšnih dimenzij (debelina) naj bo U-profil, do bo zdržal težo kolesa? Kako težak bo tak pofil?
3. Kako nabolje pritrditi profil na prešne nosilce? Prevrtam in privijem?
4. Na kaj naj še pazim, ali ima kdo kakšen drugačen predlog?

Skica priložena.
Hvalal in lp!
N.
Priponke
custom cargo bike prtljaznik za avto 2.jpg
custom cargo bike prtljaznik za avto 2.jpg (69.91 KiB) Videno 3138 krat
Novakov
Novinec
Novinec

Re: Strešni prtljažnik za avto (težko tovorno kolo)

OdgovorNapisal/-a reber » 2.5.2023 6:50

Moje laično mnenje in praktične izkušnje so sledeče.

Naredil sem 4 nosilce za kolesa, ki se montirajo na 2 prečki. Večina komercialnih rešitev ni bilo ustreznih, vse mi je delovalo nekam "švoh", cena pa ravno nasprotna, nekam visoka.

Za izdelavo sem se zgledoval po enem cenejšem komercialnem modelu nosilcev, ki smo jih uporabljali nekaj let. Žleb v obliki U profila iz pločevine je bil originalno trapezni oziroma bolj V kot U in primeren le za treking kolesa z ožjimi gumami. Za nekoliko bolj divja gorska kolesa s širšimi gumami je bil komercialni nosilec koles bolj ali manj neprimeren, saj je bila guma na vrhu, ni sedla v žleb.

Kolesa smo na strehi peljali na morje samo 3x, kasneje smo prebasali na prevoz koles na mali tovorni prikolici... veliko lažje jih je zmontirat gor, v prikolici pa ostane dovolj prostora za kramo... idejo sem videl pri enih čehih, ki sem jih videl na cesti, navadna tovorna prikolica, nabasana s kramo, na vrhu pa kolesa. Joj, kako sem neumen, sem si mislil, jaz pa tlačim vse v prtljažnik in kolesa dajem na streho...

Osnova za nove nosilce sta seveda prečki, na prikolico ju pritrdim za zgornji rob kesona, custom verzija pritrditve s po dvema vijakoma, drži bolje in bolj zanesljivo kot kateri koli Thule. Na prečki so pritrjeni U profili iz 1,5mm pločevine, profil je kar kvadratne oziroma pravokotne oblike, da gume lepo pašejo notri. Kolesa mi pokonci drži roka, narejena podobno kot na komercialnem, ki sem ga kopiral, s to razliko, da roka prime kolo pod krmilom, obročke pod stem-om. Eno kolo ima še posebej široke gume, zanj sem dal še bolj širok žleb. Za prevoz kolesa z ožjimi gumami lahko dodam v žleb kar lesene ploščate letvice, oziroma ozke tanke deščice.

Teža teh mojih nosilcev je kar velika, tehtal nisem, ampak da jih položim na prikolico 4 nosilce skupaj s prečkami se kar napenjam. Vse dele sem dal pocinkat, tako da nosilci zgledajo fabrško narejeni.

Vse tole doma narejeno seveda nima TUV, v primeru morebitne nesreče bi se verjetno vtaknili v to dejstvo, drugače pa nikoli ni nihče nič vprašal. Fotke trenutno ne morem narediti, ker so nosilci rahlo založeni.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Novakov » 2.5.2023 8:22

Hvala za hiter odgovor.
Na prikolico sem tudi sam pomislil, ampak nimam prostora za njeno skladiščenje (blok).
Če se vrnem k moji prvotni ideji, kateri material je bolj primeren? Aluminij ali jeklo? So tukaj še kakšne podvrste? Debelina?
Glede TÜV, je to v teoriji obvezno? A ni dovolj, da je tovor “ustrezno pritrjen”? Če bi na strehi vozil klopco, tudi ne obstajajo namenski nosilci s TÜVom.
Novakov
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a reber » 2.5.2023 13:19

Glede materiala je moje mnenje tako, da lahko uporabiš aluminij ali jeklo. Jaz sem uporabil jekleno pločevino in jeklene profile, ker je to material, ki ga lahko varim in ker mi teža ni bila toliko pomembna. No, U pločevinastih profilov sploh nisem varil, so v enem kosu in privijačeni na podstavek. Varjen je samo podstavek in roka, ki drži bicikel pokonci. Z materialom nisem šparal, posledično se je nabralo nekaj kilogramov, ampak so zato nosilci zanesljivi, dovolj trdni, močni, se ne krivijo, lahko čvrsto pritrdim, ...
Pri tovrstnih nosilcih je sicer prisotna ena pomankljivost, vzdolžno je treba narediti ene omejevalnike po meri, da se kolo ne more premikati vzdolžno po žlebu. Komercialni nosilci te vrste imajo neke vrste vezico za večkratno uporabo, ampak nekoliko vzdolžnega pomika ne preprečujejo. Jaz sem naredil dovolj globoke U žlebove, da se gume koles dobro prilegajo, namesto vezic sem uporabil elastične vrvi za tovor, navil 5x-6x okoli žleba in feltne z gumo kolesa. Da se kolo ne more pomikat naprej ali nazaj, sem dodal še zagozde v žleb. Ker sem žleb po celi dolžini navrtal na 50mm, podobno kot komercialna rešitev, sem kar skozi te luknje privijačil lesene zagozde... ko se mi bo dalo, bom naredil nekaj boljšega iz pločevine, bolj na mero, bom videl. Važno je, da kolo pri sunkovitem zaviranju ne zapusti svojega mesta.

Glede TUV... kaj pa vem, načeloma je kolo (bicikel) tovor, tudi nosilec bi lahko klasificiral kot tovor... ampak če je kolo pritrjeno izključno na nosilec, potem je nosilec pritrdilna naprava. Če bi bilo kolo pritrjeno na prečke, strešne sani, potem si pritrdilna naprava gurtne, elastične vrvi, karkoli s čimer pritrdiš tovor... Dokler se ne zgodi nesreča zaradi napačno pritrjenega tovora, najbrž ne bo nobenih težav, če pa pride do nesreče, ker bi recimo kolo padlo dol, lahko pričakujemo težave... no, teh težav se ne bi rešil tudi s Thule ali drugim zvenečim nosilcem, če bi slabo ali napačno pritrdil tovor (kolo).

Ne glede na to ali so nosilci koles na strehi ali prikolici, zadeva je enaka, tovor je tovor, nosilci so nosilci. Jaz sem šel na prikolico ker jo imam in jo redno uporabljam in se mi je neumno zdelo, da ne bi biciklov vozil s prikolico, saj je veliko lažje... nenazadnje, tudi poraba goriva je s prikolico opazno manjša kot če so bicikli na strehi. Pri enem biciklu ni neke razlike, pri 4 ali 5 biciklih pa opazna razlika. Največ sem jih na prikolici peljal 7 biciklov, v prikolici pa piva za vse za cel teden ;) Tako obtežena prikolica se je peljala super.

Čez kakšen teden ali dva se bom dokopal do nosilcev, tako da jih lahko pofotkam.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.5.2023 17:15

reber:
ma jebeš picikle, važno je, da si imel akumulatorje,,,, hahaha...

no samo opozorilo, pazi na galvaniko, Al : Fe, sploh, če bo prisotnost raztopan, ki povzročajo korozijo, tako malo za mimo grede...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 2.5.2023 19:50

Prikolica je super v večini pogledov, te pa omejuje pri potovalni hitrosti (80 km/h) ter pri parkiranju in manevriranju.

Mogoče bi bila boljša rešitev neka dodelava nosilca za kolesa, ki se namesti na vlečno kljuko?
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Novakov » 2.5.2023 20:14

Konkretno in podobna kolesa so preširoka za prečno postavitev. Tudi če bi odšraufal sprednje kolo in ga spravil na zakonskih 2,5m bi še vedno zelo štrlel ven in bil neprijeten za vozit.
Da ne ne omenjam, da nimam niti kljuke. Rešitev a štango je 10x cenejša. Za 3x na leto bo, če mi jo uspe realizirat.
Bom šel do izbranega kovinarja v kratkem, da vidim, kaj poreče.
Hvala in LP!
Novakov
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 2.5.2023 20:18

Kako pa boš tako kolo spravil na streho (in dol), brez poškodb (kolesa, avta in tebe)? :)
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Novakov » 2.5.2023 21:03

Dva odrasla bi zmogla. Če bo treba, trije. Gre se za 3 dopuste na leto.
Novakov
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a reber » 3.5.2023 6:17

vili napisal/-a:reber:
ma jebeš picikle, važno je, da si imel akumulatorje,,,, hahaha...

no samo opozorilo, pazi na galvaniko, Al : Fe, sploh, če bo prisotnost raztopan, ki povzročajo korozijo, tako malo za mimo grede...

Slabo bereš, za nosilce nisem uporabil nobenega aluminija, vse jekleno in pocinkano. Edini aluminij so bili bicikli, na gumah, objemke ki držijo bicikle so z gumo... da ne boš za brez veze tolkel v prazno, kot je to zelo pogosto tukaj na tem forumu.

Če bi šel delat iz aluminija, bi vse delal iz istega materiala, vijaki inox, plastične puše, ...
Če je kombinacija alu-inox dobra za sončne elektrarne, bo tudi za nosilce za bicikle, ki se uporabljajo nekajkrat letno in so mokri le občasno.

Mi je rekla šefica v Galvaniki v Lescah, da galvansko cinkanje je dekorativno, da to ni za zaščito... ja ja, sem rekel, bo že v redu, če so ene pri vas cinkane objemke za trampolin že 3 leta 24/7 na prostem na dežju in cink še vedno drži, bo tudi za nosilce koles v redu, če jih le občasno rabim, večino časa pa so pospravljeni na suhem pod streho.
Pocinkano zgleda lepo, ni treba barvat, izgled pa daje vtis tovarniške izdelave...
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov