epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

fikus_ napisal/-a:Tukaj se kaže, da je izgled imel prednost pred minimalno porabo materiala. .

Izgleda, da ti je nekdo zaupal in z dodanimi zategami in sidri "odstranil" upogib AB stebra. Vendar le na prvi pogled. Ob spoju jeklene konstrukcije z vrhom AB stebra je kar precej upogibnega momenta. Za prenos tega do temeljev pa sta dve poti. Večji del prevzame togi AB steber, manjši del pa elastična "lomljena" zatega. Res je tudi, da se moment v stebru od vrha navzdol zmanjšuje, vendar na spodnjem koncu, kjer je AB že pošteno okvarjen vseeno nekaj momenta ostaja.tehnik napisal/-a:Spoj AB stebra in plošče na koti +5,87m nosi celotno streho. Dokler ta spoj ne bo v večjem delu samo tlačno obremenjen streha ne bo varna..

Morda se motim, imam občutek, da je tazpored momenta po višini AB stebra nekoliko drugačen = spodaj manjši kot zgoraj.runocar napisal/-a:Spodaj diagrami momentov na mestu stika jeklo - betonski steber. Kjer je hor. črta je stik med AB in jeklom

To je ena od možnosti sanirati konstrukcijo v funkcionalnost. Moramo pa priznati, da je izvedba daleč od zamisli glavnega projektanta.Mmeister napisal/-a:Tole je moj predlog narisano z zeleno naj zadaj ustrezno podprejo konstrukcijo, da se zmanjša momenent modro.

Žerjavar napisal/-a:Morda se motim, imam občutek, da je tazpored momenta po višini AB stebra nekoliko drugačen = spodaj manjši kot zgoraj.runocar napisal/-a:Spodaj diagrami momentov na mestu stika jeklo - betonski steber. Kjer je hor. črta je stik med AB in jeklom

runocar napisal/-a:Žerjavar napisal/-a:Morda se motim, imam občutek, da je tazpored momenta po višini AB stebra nekoliko drugačen = spodaj manjši kot zgoraj.runocar napisal/-a:Spodaj diagrami momentov na mestu stika jeklo - betonski steber. Kjer je hor. črta je stik med AB in jeklom
Vrednost v diagramu -331 kNm je na mestu, kjer bet. steber sedaj poka. Vrednost -120kNm je moment v stebru na stiku med betonom in jeklom.
Mi je pa padlo v oči še tole. Poševni jekleni nosilec je na slikah enakega prečnega preseka kot vertikalni steber (v njihovem zadnem renderju je kar nekaj - umetniška risba). Prevzeti mora moment (pri seveda mojih predpostavkah in približni geometriji) ca 141kNm. Ko pa pogledam izvedbo, se mi zdi precej neobičajna, saj spodnja pasnica ne teče kontinuirano skozi steber.

Iz te slike je to lepo vidno. Posledično so lokalne napetosti v samem stiku znatno višje kot v poševnini pri mali oddaljenosti od stebra. Za dobro statiko je bolj potrebno razumevanje kot znanje. Po moje mora statik podobnih objektov imeti magisterij.runocar napisal/-a: Ko pa pogledam izvedbo, se mi zdi precej neobičajna, saj spodnja pasnica ne teče kontinuirano skozi steber.

Žerjavar napisal/-a:Le čemu je prirobični vijačeni priključek poševnega nosilca narejen odmaknjen od stebra - lahko bi bil direktno na pasnico I profila.

Vpliv lukenj v pasnici se poceni eliminira z zaplato na pasnici (povečanje debeline pasnice).Mmeister napisal/-a:Ker noče imeti lukenj v pasnici? in dela odmik spoja zaradi momentov?

Imaš prav. Ni pa problem časa, večina projektov traja dalj časa kot izdelava. Menim pa, da je danes težko narediti dober projekt z dokumenti za izdelavo in montažo. Če sem prav štel je pri projektu te tribune sodelovalo 5 projektnih birojev na različnih lokacijah. Sem pa prepričan, da moraš za tovrstni projekt uporabiti le en dovolj močan projektni biro.grega09 napisal/-a:Je treba pa vse naenkrat razmišljati danes, kar jih pa večina ne zna. Na žalost. Statika, izgled, tehnologija, površinska zaščita - vse se v grobem definira med snovanjem, kjer je treba pa o vsem kar nekaj vedeti. Pa imeti čas, ki ga večinoma ni...

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost