STROJNISTVO.com • Poglej temo - Shema kurilnice TČ, dva zalogovnika z dvema kotloma

Shema kurilnice TČ, dva zalogovnika z dvema kotloma

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Shema kurilnice TČ, dva zalogovnika z dvema kotloma

OdgovorNapisal/-a pet » 15.10.2023 14:09

Živjo!
Sem sam svoj mojster in sem si narisal shemo kurilnice. Zanima, me mnenje ali sem ga kje pobiksal preden grem v izvedbo za nasvete se lepo zahvaljujem :)
Priponke
ogrevanje.png
ogrevanje.png (23.82 KiB) Videno 5063 krat
pet
Novinec
Novinec

Re: Shema kurilnice TČ, dva zalogovnika z dvema kotloma

OdgovorNapisal/-a pet » 15.10.2023 14:28

Sem pozabil razložit krmiljenje bom napisal sam z siemensom S7 1200, z zelenimi Tji so označeni temperaturni senzorji z DQ ji pa so označeni izhodi iz plcja. Zgoraj sta dva dovoda iz kotlov, katera bosta izklopila toplotno črpalko, če bo katera koli od temperatur kotlov višja od 30°C. Drugi zalogovnik se bo aktiviral, če bo na izhodu prvega temperatura višja od 30°C. Uporabljena bo toplotna črpalka zubadan 14KW. Bojler ima svojo TČ.
pet
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sebek » 15.10.2023 17:44

Jaz bi oba zalogovnika zgoraj in spodaj skupaj povezal, da bi imel na obeh na enaki višini enako temperaturo. Z dobrim varovanjem povratka v peč se bo voda v njih lepo slojila.

Nič nisi napisal katere peči boš imel oz. zakaj rabiš tri grela + še toplotna črpalka za sanitarno vodo.

Tam pri črpalkah imaš pa tako čudno narisano in nič napisano za kaj je katera črpalka tako da tisto ne znam kaj pametnega pokomentirati.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hvon » 18.10.2023 18:51

Pozdravljen
Tudi sam sem ravnokar porezal staro kotlovnico ven in nabiram materjal za novo . Uporabil bom ravno tako 2 zalogovnika, peč na drva , bojler 300L . Program krmilja si bom spisal sam na siemens Logo . Ne bom kompliciral tako kot je na skici zgoraj, ampak bom uporabil mešalni ventil za radiatorje in bojler, na zalogovnika bom šel pa pred mešalnim in ko bodo radiatorji in bojler na delavni temperaturi, bo višek šel v zalogovnik . Uporabil bom 4 motorna zapirala , na vsakem zalogovniku po enega , enega na peči, enega na bojlerju. Ko bom peč zakuril bo prioriteta radiatorji in bojler, ko pa se bo stvar razgrela, bo mešalni začel zapirat, ker ne bo potreboval več tople vode in višek bo šel v prvi zalogovnik (na katerem je odprto motorno zapiralo) . Ko se bo prvi zalogovnik segrel na 80...90 c , se bo zaprl in odprl drugi . Ko bo peč ugašala in bo tremp. enaka zalogovniku, bo zapiralo zaprlo še drugi zalogovnik, ostanek tople vode iz peči bo šel še v radiatorje ali bojler . Ko bo temp. peči padla na temperaturo primešavanja, se bo zaprl še motorni zasun peči . Zjutraj se bo pa odprl zalogovnik in ko bo prazen, se bo zaprl in odprl drugi . Peč pa seveda zaprta .
hvon
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov