STROJNISTVO.com • Poglej temo - POMOČ PRI IZRAČUNU STRREŠNIH NOSILCEV/ŠPIROVCE SMREKA

POMOČ PRI IZRAČUNU STRREŠNIH NOSILCEV/ŠPIROVCE SMREKA

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

POMOČ PRI IZRAČUNU STRREŠNIH NOSILCEV/ŠPIROVCE SMREKA

OdgovorNapisal/-a andrejcij » 2.11.2023 17:08

Prosim za pomoč pri dimenzioniranju streših nosilcev streha dvokapnica razpon objekta 8.3m. špirovce bi razdelil na 80 cm, debelina bi bila 6cm zato bi potreboval višino nosilca, kritina bi bila osb plošče pokrite z pločevino, previs bi bil minimalne mogoče cca 20 cm. naklon strehe bo 25 stopinj in streha bo na višini 300m dolenjska. špirovci bodo naslonjeni samo v kapu in slemenu.
andrejcij
Novinec
Novinec

Re: POMOČ PRI IZRAČUNU STRREŠNIH NOSILCEV/ŠPIROVCE SMREKA

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.11.2023 20:10

andrejcij napisal/-a: špirovce bi razdelil na 80 cm, debelina bi bila 6cm zato bi potreboval višino nosilca,
špirovci bodo naslonjeni samo v kapu in slemenu.

Bojim se, da bo debelina špirovcev 6 cm premalo in se kodo tordirali zaradi upogiba. Možno je dodatna horizontalna povezava vseh špirovcev za preprečitev torzije.
Pomeni, da imaš tudi slemensko lego. Kako jo misliš podpirati?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrejcij » 3.11.2023 6:32

nosilna slemenska lega bo lepljenec za razpon 12 m tako da bo kar masiven cca 70cm x 15 cm, špirovci bodo na zgornji strani opaženi z osb 22mm, lahko pa bi jih še ojačal iz spodnje strani da se prepreči upogib v stran
andrejcij
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.11.2023 13:16

andrejcij napisal/-a:nosilna slemenska lega bo lepljenec za razpon 12 m

Zanimivo draga izvedba. Vprašanje je bilo: kako bo podprta Morda na obeh koncih naslonjena na zid?
V kakšen namen bo služil prostor 8 x 12 m pod to kritino? Željena svetla višina od tal do sp.roba slemenske lege? Morda obstoja cenejša rešitev.
Ali imaš razlog da so špirovci debeli le 8 cm? Višina bo preko 20 cm. Morda zadošča, da bo končna cena izvedbe nižja?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrejcij » 3.11.2023 15:58

Najprej hvala za odgovore,
da razložim objekt bo samostojen večina bo vezana na slemensko lego zato bo tako dimenzionirano. lega bo naslonjena na kovinske stebre, stavba bo dimenzijsko 8,3 x 12 m in želja je da je prostor odprt brez stebrov z višino stropa 2,7m, ki pa bo ravno tako visel na špirovcih in slemenski legi. sedaj ko ste izpostavili ali je možno zadevo izdelati ceneje sem pripravljen prisluhniti in upoštevati ustreznejše rešitve, če seveda imate voljo to predlagati. celoten objekt bo lesena konstrukcija oblečena v osb plošče in pločevino(bolj ameriški stil gradnje) za ta način sem se odločil ker bom lahko večino izdelal sam.
Lp
andrejcij
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a andrejcij » 3.11.2023 16:00

sem pa prišel do nekih dimenzij po raziskavi na spletu, da bi mogli biti dovolj špirovci 25x6 dolžine 4,7m. se vam zdi to ok?
andrejcij
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.11.2023 17:31

andrejcij napisal/-a: je prostor odprt brez stebrov z višino stropa 2,7m,

Stavba je odprta = nadstrešek, ni stanovanje? Ima strop, ali bo prostor med stropom in ostrešjem uporaben, (skladišče, mansarda, ....)
dovolj špirovci 25x6 dolžine 4,7m.
Pogojno da, na vsake 200 cm zavarovati pred torzijo (vzvoj).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrejcij » 3.11.2023 17:42

to bo zaprt izoliran prostor za hobi delavnica in skladišče, bo pa enoetažni samo strop in izolacija.

Pogojno da, na vsake 200 cm zavarovati pred torzijo (vzvoj).

pogojno ? imate v mislih kako bolj ustrezno dimenzijo?, nebi šel rad v klasične špirovce ker so preveč občutljivi na zvijanje v fazi sušenja.
andrejcij
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.11.2023 19:16

Torej so možni leseni stebri po obodu stavbe. Je možen pasovni temelj ali le točkovni za vsak steber (jih bo manj).
Ali si z odlokom ali čim drugim vezan na naklon strehe 25°?
Kritina bo pločevina? Je to trapezna ali gladka folcana?
Danes večina graditeljev naredi ostrešje iz svežega lesa, pa ni nekih problemov.
Zakaj nad špirovce OSB plošče? Deske so znatno cenejše.
Mimogrede: tako veliko stavbo (če ni v kmetijske namene) lahko gradiš le z GD kot za stanovanjsko hišo. Morda boš gradil po dolžini dve polovici s časovnim zamikom.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrejcij » 3.11.2023 20:29

Obod stavbe bo letvan iz nosilcev 15x5 na vsake 60-80 cm in potem ravno tako obložen z osb verjetno 15mm. mislim da bo to dodalo neko trdnost objektu v vse smeri bo malo dražje ampak bo trdnejše kot deskano. naklon strehe imam določen v gradbenem dovoljenju ampak sem ga sam določil. gradbeno dovoljenje je za skladiščni objekt, nezahtevna gradnja. kritina bo verjetno pločevina na klik ali šiv, sem pa vse neke druge variante predelal pa ni nekih prihrankov tudi zidanje pa potem izolacija ni poceni.
bi dodal sliko izgleda pa ne znam :(
andrejcij
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.11.2023 6:25

Ali bi zate bilo sprejemljivo tako oblikovano ostrešje? Za nosilno konstrukcijo ostrešja in stropa bi rabil 4 do 5 m3 žaganega lesa = nadomestilo slemenske lege s stebri in nosilne konstrukcije stropa.
Niso zajete: kapne lege s stebri, zunanje in notranje obloge sten, stropa, podeskanje pod kritino.
Priponke
Andrejcin1.jpg
Andrejcin1.jpg (4.39 KiB) Videno 10474 krat
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrejcij » 5.11.2023 11:59

Pozdravljeni
ja sem razmišljal o tem sistemu ampak sem dobil predračun od tesarja pa ni cenejše sam pa tega nisem sposoben narediti. sem naročil špirovce 25x6x5000, sedaj me pa zanima še ali je razpon 80 za 22m OSB preveč se bo upogibala?
LP Andrej
andrejcij
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.11.2023 19:33

andrejcij napisal/-a:dobil predračun od tesarja pa ni cenejše ...., sedaj me pa zanima še ali je razpon 80 za 22m OSB preveč se bo upogibala?

Ne verjamem! Sem ti podal 4 do 5 m3 žagancev kot nadomestilo za tvojo izvedbo z lepljeno slemensko lego, dva stebra podpiranja te lege, špirovce in nosilno konstrukcijo stropa. Bi verjel, da ti je tesar podal ceno za komplet materjal in delo nosilne konstrukcije .
Verjetno govoriš o OSB kot podeskanje pod kritino. Vprašanje izvedbe, ali mora vzdržati obremenitev od snega, morda pa kritina prenaša težo snega na špirovce in je OSB neobremenjena.
ker bom lahko večino izdelal sam.
Mojo izvedbo lahko veliko večino izdelaš sam, če obvladaš zaris dimenzije lesa, verižno žago in vrtalnik. Tudi najtežji element ne bo presegal 100 kg
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrejcij » 7.11.2023 10:50

Pozdravljeni
mišljena je OSB kot nosilna ker bo na OSB montirana pločevina ( https://www.kritine-majde.si/kritine/kr ... tex-rabek/), nekaj podobnega kot je v linku.
LP Andrej
andrejcij
Novinec
Novinec

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov