STROJNISTVO.com • Poglej temo - peč ne dosega temperature vode

peč ne dosega temperature vode

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

peč ne dosega temperature vode

OdgovorNapisal/-a docker » 11.11.2023 6:18

Pozdravljeni,

Letos nabavljena peč na pelete nordica extraflame rosanna 14kw (11 voda, 3 zrak).
Imam jo priklopljeno na 8 radjatorjev, ogreva se 95 kv.m.
Na peči je za nastavit od 65 do 80 stopinj za segrevanje vode, nato bi naj šla peč v modulacijo.
Peč pa komaj prileze do 60 stopinj, ko se vžge vodna pumpa. Imam tudi mešalni ventil, kateri povratka je naštiman na 55 stopinj. Peč bi kar delala in delala. Opazil sem, da je povratek vsaj malo mlačen rabi veliko časa. Radjatorji v sobah se segrejejo šele po 1 uri in 15 minut.
Prvotno smo se greli na kurilno, cela hiša. Sedaj smo pa samo naša etaža na pelete.Inštalacija nove peči je preko 2 ventilov speljana na stari razvod železen. Ventili v kurilnici so zaprti, tako da topla vode ne uhaja v sistem od 2 drugih etaž. Sem pa opazu, da pri 1 radjatorju čeprav je vrel iz vijaka za odzračevanja ne pride ne voda ne zrak ko poskusiš odzračit.

Ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo narobe, da peč ne doseže niti minimalne temp. 65?
Upravljana je zgolj iz nadzorne plošče preko peči (sobnegs termostata nisem še montiral).

Hvala
docker
Pripravnik
Pripravnik

Re: peč ne dosega temperature vode

OdgovorNapisal/-a hine » 11.11.2023 7:20

Kakšna je poraba peletov?
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a docker » 11.11.2023 7:53

Ogromna. Vsak dan dela peč 6 ur...okoli 19 kg. Primorska, kjer ni mraza hudega
docker
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.11.2023 8:00

Ali imaš raztezno posodo v tvoji instalaciji? Koliko je pritisk vode in koliko je max višina instalacije nad manometer?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a docker » 11.11.2023 8:43

Raztezna posoda je pomoje v peči (extraflame rosanna idro)?. Tlak je 0,86 bara pri mrzli vodi (vodo tankam iz kurilnice spodaj), ker na peči je priklop tako, da težko prides do priključka.
Mi pa v ponedeljek pride mojster naredit še dodatno pipoco, da bom lahko filal iz stanovanja, kjer je peč. Saj iz kurilnice (2 štuka nižje) kaže 2 bara, a meni pa peči 0,86. Potem, ko mi bo naredil dodaten ventil bom napolnu, da bo dovolj pritiska
docker
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a tehnik » 11.11.2023 9:06

Samo vprašanje: kaj vas je prepričalo za peč na pelete in ne toplotno črpalko?
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.11.2023 9:39

docker napisal/-a:Raztezna posoda je pomoje v peči (extraflame rosanna idro)?.

Ne poznam peči, dvomim v obstoj raztezne - proizvajalec peči ne more vedeti, koliko vode bo imel kupec v inštalaciji in kolikšen mora biti pritisk vode na nivoju raztezne. Če pa raztezna obstoja, mora biti vpisana med tehnične podatke peči.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a javr2 » 12.11.2023 13:12

zapri vse radiatorje razen enega, in poročaj kaj se dogaja.
Če bo pri enem vse ok, odpri še enega, itd.
Če nisi siguren ali raztezna je ali ni, poglej če je vsaj kje varnostni ventil in za koliko bar je predviden.
Če niti za to nisi siguren, ugasni peč in počakaj majstra.
___
javr2
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 17.11.2023 10:55

imam EDIL kamin tv 12 let 12 kW, dela brez problema, dobro včasih je tudi kaka pihdarija, ti imaš pa NORDICO to je mercedes tv kaminov kolikor vem...

praviš, da ne dosega temperarure, prvo je, da so stene kurišča in kanali izmenjevalnika čiste, da niso obložene s sajami, dobro znano, slab dovod zraka, prevroči plini v dimniku, potrebna je meritev, moj kamin, ko javlja prevroče pline pade v špar način delovanja, ko mi pa segreje bajto cca 80 m2, pa doseže tudi 85 st in se ustavi, najprej kamin dobro očisti, v normalni zimi skurim eno vrečo, če je temp. čez dan okoli 0 pa vrečo in pol..., toliko z moje strani
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost