tadej, v redu. Glede na to, da sta delala vmesni model z vsem sranjem za določanje dimenzije glavne cevi je že malo moteče in slabo kaže za prakso pri preračunih v prihodnosti. Pa zdaj bom dal na stran kar ti Žerjavar piše o obremenitvah (prva pomembna in kritična točka preračuna) in bomo privzeli samo tisto silo, ki si jo sam predvidel.
To se na hitro naredi tako, da se zmodelira cevi s shell elementi in potem pripneš "dummy" beam elemente na to cev. Ti "dummy" beam elementi se uporabijo zato, da lahko silo vpneš na pravo pozicijo. Potem narediš preračun in pogledaš cev, ki se ti mora ujemati s peš preračunom dokaj dobro, par špic napetosti iz tega začetnega FEM preračuna pa zanemariš.
Ko imaš v grobem elemente določene, greš (vsaj jaz) reševati detajle z ročnimi skicami in potem to počasi preneseš v modelirnik, kjer sproti razmišljaš o izdelavi in enostavnosti preračuna in izvedbi tehnične dokumentacije. Ko je to narejeno na 90%, narediš pravi FEM model in preveriš detajle in počasi vse skupaj zapakiraš v končni izdelek. Seveda te mora vseskozi voditi funkcionalnost izdelka, zakaj bi drugače sploh kaj delal?
Če bi se kdo lotil preračuna tukaj tako, potem bi bilo vse skupaj že nekaj vredno. Imam hudo željo, da bi peljal postopek skozi, tako kot je treba, da bi se vsi tukaj lahko kaj naučili, kdo bi pa dodal še kakšen detajl preko svoje kilometrine. Ampak so na žalost glave pretrde, jaz sem na žalost ali pa srečo zasut z delom in se samo (že malo za zabavo) trudim, da malo prečistim nekatere neumnosti, ki se jih tu objavlja.
Za nosilnost prereza in sestavljanje napetosti beri pa tole:
https://www.phd.eng.br/wp-content/uploads/2015/12/en.1993.1.1.2005.pdf, poglavje 6.2, stran 45.
Potem, da bo bolj enostavno za diplomo imaš še Strojniški priročnik, stran 137 - poglavje Sestavljene obremenitve.
Pa knjiga Trdnost, Franc Kosel, stran 338.
Pa knjiga Varjene konstrukcije, Jože Rigler, stran 13.
To sem samo na hitro iz polic vzel, mislim da bo za to nalogo dovolj.
Mater beri in raziskuj malo, saj delaš diplomo, če sem prav razumel.

Saj greš v pravo smer, kar sem na hitro pregledal tvoje objave s preračuni. Številk ti pa ne bom kontroliral. Pa na faksu nimaš nikogar, da bi jih malo podrezal? Saj so plačani zato, da odgovarjajo na tvoja vprašanja.
Katero porušitveno hipotezo boš vzel, pa malo preberi. Jaz bi kar Misesa, ker delaš z duktilnimi materiali (konstrukcijska jekla) in je brezveze komplicirati, par decimalk sem ali pa tja - še en praktičen nasvet, kar je pri napetostih v MPa (N/mm2) za decimalno vejico, to ne obstaja.