STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomoč - od izrisa do strojev

Pomoč - od izrisa do strojev

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Pomoč - od izrisa do strojev

OdgovorNapisal/-a MajaP » 19.12.2023 8:19

Lepo pozdravljeni.
Želela bi uresničiti projekt, ki mi veliko pomeni. Ker nisem iz vašega področja, bom rabila pomoč ljudi, ki so zaupanja vredni. Moj plan je, da naredim prototipe petih kipov v treh velikostih - 120 cm, 40 cm in 5
5 cm. Po protipih in začetku prodaje bi sledila manjša serijska izdelava.
Na vas sem se obrnila, ker sem izvedela, da bom potrebovala strojni izris. Rečeno mi je bilo tudi, da bi bila lahko izdelava na CNC, a da bi bila cena okoli 10.000 €. Izris posameznega kipa pa 500. Rada bi se povezala s človekom, ki mi lahko svetuje tu, predvsem o cenah oz izbiri izvajalca.
Najlepša hvala za vaš čas.

Maja
041702999
MajaP
Novinec
Novinec

Re: Pomoč - od izrisa do strojev

OdgovorNapisal/-a tehnik » 19.12.2023 8:26

Prvi zadetek na Googlu za "izris modela" mi je ven vrgel:
https://www.3d-tisk.si/3d-tiskarna/?gcl ... DEQAvD_BwE
A je to kar rabite?
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MajaP » 19.12.2023 9:51

Iskreno, ne vem, ker prihajam iz drugega strokovnega področja. Imela bom kakovostne ilustracije kipov. Nekdo je rekel, da ne bo šlo na CNC, nekdo, da bo šlo. Nekdo, da rabim oblikovalca za 3 D, spet drugi, da rabim strojni izris.
MajaP
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.12.2023 10:12

Najprej boš potrebovala nekoga, ki ti bo izdelal 3D CAD model po tovjih skicah, če je želja, da se potem nek prototip izdela na CNC-ju.
Iz kod pa si, da lahko malo pobrskam po bazi izvajalcev in mogoče ti lahko kaj svetujem, kam se obrniti.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 19.12.2023 10:25

Zadnjič spremenil tehnik, dne 19.12.2023 10:35, skupaj popravljeno 1 krat.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MajaP » 19.12.2023 10:31

Vidim, da sem pozabila napisati, da gre za lesene kipe. Prototipom petih kipov bi sledila proizvodnja kipov. Tako, imam ilustracije grafičnega oblikovalca. Sledil naj bi izris in potem naprej ne vem (CNC ali ne) in nekdo, ki bi izdeloval kipe.
MajaP
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tehnik » 19.12.2023 11:01

Če imate ilustracije grafičnega oblikovalca, je on pravi naslov za informacijo glede 3D grafičnega oblikovalca. Za izdelavo kipa pa odtipkajte v Google: CNC rezkanje lesa.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MajaP » 20.12.2023 9:18

Hvala. :)
MajaP
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 6.1.2024 12:30

MajaP napisal/-a:Lepo pozdravljeni.
Želela bi uresničiti projekt, ki mi veliko pomeni. Ker nisem iz vašega področja, bom rabila pomoč ljudi, ki so zaupanja vredni. Moj plan je, da naredim prototipe petih kipov v treh velikostih - 120 cm, 40 cm in 5
5 cm. Po protipih in začetku prodaje bi sledila manjša serijska izdelava.
Na vas sem se obrnila, ker sem izvedela, da bom potrebovala strojni izris. Rečeno mi je bilo tudi, da bi bila lahko izdelava na CNC, a da bi bila cena okoli 10.000 €. Izris posameznega kipa pa 500. Rada bi se povezala s človekom, ki mi lahko svetuje tu, predvsem o cenah oz izbiri izvajalca.
Najlepša hvala za vaš čas.

Maja
041702999

Maja živjo, pred leti sem osebno preko ITS_a delal tak pilotski projekt za Marmor Hotavlje. Referenčni izdelek je bil kompleksen kipec deklice z ribo za pridobitev posla v cerkvi svetega Save v Beogradu. Kip so oni zasnovali in poslali v zapisu STL. V tekmi za pridobitev posla so bila še podjetja iz Italije in Nemčije. Ko so konkurenti poslali ponudbo tja, smo mi že imeli CNC tehnologijo in vse programe gotove in v celoti izdelan kip v marmor velikosti cca 0.7m. Uspel je v prvem poizkusu. Na osnovi te ponudbe in izdelave vzorca je zatem Marmor Hotavlje pridobil velik posel za izdelavo 40.000 m3 marmorja. Projekt več 100 raznih kipov še ni povsem končan, gre pa že proti zaključku. Oglejte si web stran interiera te fantastične cerkve, da vidite kaj vse je bilo narejeno.
Sem vas danes klical na GSM, pa niste dosegljivi. LP Lado.

Izdelava lesenih kipov se v principu ne razlikuje od onih iz marmorja. Le režimi dela na CNC centru so različni. Ja tudi CNC tehnologijo za lesene smo že programirali.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 6.1.2024 13:13

Pozanimaj se pri Modelarstvu Miketič iz Črnomlja.

lp, m_m
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 6.1.2024 13:17

MajaP napisal/-a:Iskreno, ne vem, ker prihajam iz drugega strokovnega področja. Imela bom kakovostne ilustracije kipov. Nekdo je rekel, da ne bo šlo na CNC, nekdo, da bo šlo. Nekdo, da rabim oblikovalca za 3 D, spet drugi, da rabim strojni izris.

Maja, 2D ilustracje takšne in drugačne bodo OK samo za 3D graviranje. Vendar to ne bo kip temveč plitva gravura!
Kip je bistveno bolj kompleksen model in ga je potrebno 3D oblikovati na eden od načinov v poljuben "trdni" material, ga potem optično skenirati. Zatem stvari stečejo kot je pričakovatri v današnjem času.
Ne pričakuj, da ti bodo kip 3D modelirali z računalnikom - tega majstra boš težko našla.
Modelastvo izdeluje forme za vlivanje, 3D kipov ne koncipirajo.
Če pa je 3D kiparski snovalec s pomočjo računalnika tukaj, naj se ti javi ...
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost