STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrtanje globokih izvrtin

Vrtanje globokih izvrtin

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Re: Vrtanje globokih izvrtin

OdgovorNapisal/-a vili » 26.1.2024 19:46

če bi bil fajmoštr, a mislš, da bi ti kej falilo..., moj starfotr je pa u farni cerkvi z muštraco pobiral "ofer"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.1.2024 20:12

Ja sej ... Imam (al kwa je že) je rekel : "Tisti denar iz muštrance razdelim tako, da v zakristiji naredim na tleh črto, vržem denar v zrak in tisto kar pade na desno stran je božjega, kar pade na levo pa moje."
Pop je rekel: "Ja, tudi jaz tako nekako. V zakristiji naredim krog, kar pade vanj je božjega, kar je izven kroga pa moje".
Župnik pa pravi: " Tudi jaz tako nekako. Denar vržem v zrak, kar ostane tam gor je božjega, kar pade dol, pa moje".
:P
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.1.2024 20:24

ja star fotr je imel vsako nedejlo mrzlo župo--- jebl ga---
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.1.2024 20:27

Aja, še to, @Vili - fajmoštr ki ga imate v Stari Cerkvi, je bil doma iz moje vasi :D (ko je bil mulc).

- Mater, sedaj smo pa že pošteno izven globoke luknje ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 26.1.2024 20:34

Administratorja lepo naprošam, da me odstrani iz tega foruma !
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:25, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.1.2024 20:40

CNC tehnologija napisal/-a:.... Administrator na tem forumu ni vreden pol fajfe tobaka !

Kwa zdej - je vreden ali ni vreden? :P

Pol pa ti povej :

Demz napisal/-a:Eno tako trapasto vprašanje: A se lahko greš cnc operaterja, čeprav nisi nikoli fural (videl) klasike?
Kaj pa moderni tehnologi - ali lahko šofirajo svoje delo, čeprav niso nikoli v svojih rokah prižgali brenerja za avtogeno? Ali spolirali neko m2 površino do visokega sijaja ... :o

Kwa praviš ti?
Zadnjič spremenil Demz, dne 27.1.2024 5:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 26.1.2024 22:51

Uf, klasika. Spet smo odplavali. Ma klinc, moderatorji tako ne opravljajo svojega dela.

Jaz vas ne zastopim. Sicer nisem delal nekih kilometrin na klasiki, toliko pa že da znam marsikaj podrejati in pofrezati, če je treba - bolj je važno da razumem osnove kot konstrukter, ker potem imajo tehnologi manj dela in mi tudi manj tečnarijo, pa imam fraj popoldneve pa vikende.

Če delaš na klasiki ženeš špindle z roko, na CNC ju pa preko servotov. Kontrola toleranc se dela pri obeh enako. Drugo so pa ušesa in telesni akcelometer, da slišiš in čutiš kaj se med obdelavo dogaja.

Potem je treba še samo delati. Pa kaj zajebati. Saj tako šef plača. :P :lol: Da bi bil ob šiht se ni za bati, kmalu jih bo še bolj malo ostalo, ki bi te stvari počeli in jih znali.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 3.2.2024 12:02

CNC tehnologija napisal/-a:Administratorja lepo naprošam, da me odstrani iz tega foruma !

Na.... tolk smo grozni, da ta grozni kar sami gredo. Nc, en pir bom spil cnc-ju v spomin... :lol:
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 3.2.2024 13:10

Demz, saj veš, da je firbec huda muka:
Zakaj si "kuhal zemljo" in kakšen je bil ta neverjetni efekt?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.2.2024 13:14

Ne vem ... ali lahko :o ? A viš, cnc je že šov, .. da ne bi še kdo šel delat harakiri itd :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.2.2024 14:47

Drugače pa .. njivsko zemljo globoko preorješ ter prefrezaš, vsaj 25 cm globoko, potem jo pa segreješ na 95°C. S tem si uničil v njej praktično vse kar je živega in aktivnega. Naslednje 3 tedne je zemlja docela nerodovitna, moraš jo kar se da hitro obogatiti s kisikom (zalivanje z vodo), da se mikroorganizmi obnovijo. Potem, po nekje treh tednih pa :D , to je neverjetno! V tej, "preparjeni" zemlji rastline dobesedno eksplodirajo, rastejo kot solata. Istočasno v sosednji, torej normalno obdelani njivi rastejo zgolj kot sivo povprečje.

V 70. in 80. letih smo - kar se zemlje tiče, zares pretiravali s kemijo in monokulturami. Kar smo posadili je postala ena sama bolezen ... oprijem morda 2/3 ali še manj ter stalno škropljenje z nekimi fitofarmakološkimi razkužili. Efekta pa nobenega. Zato sem sredi 80. let najprej dal narediti parni kotel na premog, po dveh sezonah pa prodal naprej in sam naredil novega, 150 kW moči na kurilno olje. Tehnologija je znana in sem jo pobral iz Nemčije.

To narediš ... na kakih 10 let. Toda rodnost se dvigne neverjetno, vsaj za faktor 3. Imajo traktor, za katerega zapnejo torej ta parni kotel okoli 1 - 1,5 MW moči, za njim pa brane z votlimi zobmi, skozi katere vpihujejo suho paro ~300°C. Obilno zalijejo z vodo in počakajo 1 mesec. Zemlja je nova in brez plevela, bolezni.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov