STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mehke ali trde čeljusti za amerikaner

Mehke ali trde čeljusti za amerikaner

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Mehke ali trde čeljusti za amerikaner

OdgovorNapisal/-a DevBel » 12.2.2024 15:27

Kakšna je razlika med njimi, oziroma katere so katere? Po čem se ločijo, katere so čemu bolj primerne?

Ni mi jasen del, a mehke čeljusti pomenijo kot mehke - nekaljene ali kot da "mehko" primejo?

Hvala.
DevBel
Novinec
Novinec

Re: Mehke ali trde čeljusti za amerikaner

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 12.2.2024 16:41

Mehke celjusti po potrebi stružiš, da dosežeš čim manjši oplet vpetega kosa, trde pa ne, ker so kaljene.

Primer mehke čeljusti
https://www.wd-tehnik.si/iskanje?q=celjusti

Glava s trdimi celjustmi
https://www.wd-tehnik.si/oprema/vpenjal ... 80-izdelek
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.2.2024 19:48

ja seveda se postruži tudi trde zakaj pa ne ampak le kako desetinko dve špana.... smo to počeli...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 13.2.2024 6:06

vili napisal/-a:ja seveda se postruži tudi trde zakaj pa ne ampak le kako desetinko dve špana.... smo to počeli...

................. bolje, da se vpne ustrezen brus, ter se naredi še bolje........
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.2.2024 8:06

ja res je.., vpneš brusilnik s primernim kamnom ja in gas..., notiste čase prim rnih brusilnikov ni bilo dobiti v lidl ali hofer, to je bila exotika...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šlosar » 13.2.2024 8:21

Vili, ti si pa res car. Prosim razsvetli me kako se postruži trde čeljusti. Ves postopek, bi prosil, sam bi rad postružil čeljusti.
Hvala v naprej za pomoč.
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 13.2.2024 8:50

vili napisal/-a:ja seveda se postruži tudi trde zakaj pa ne ampak le kako desetinko dve špana.... smo to počeli...

Da se, niso pa namenjene za to.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.2.2024 9:47

fikus:
ah ne lomi ga no, seveda se drejajo, zakaj ne, nekako jih moraš poravnati, da ne zijajo in nimaš centra, moraš pa "pokne" stisnit ob obroč ali notranji aki pa zunanji, to moraš narediti tako pri struženju kot brušenju, tudi pri mehkih, danes pa z eno keramiko ali borozanom "poken" ni problem podrejat, ja gre pa po kako desetinko, smo pa drejali s KRUP WIDIA orginal ploščicami, :D :D :D , pa lepo drejejte, če pa česa ne veste :o :o pa kar vprašte, sem za zafrkancijo... :D :D, aja šlosi: , jaz sem največkrat med pokne na notranjih zobeh poken vpel dovolj tog obroč..., če ni kaj jasno vpraši..., še to, v časih moje drejarije so bile mehke pokne eksotika, prišle so, ko smo kupili prvo NC - jko prvomajko, potem pa še šest CNC - jev, s forkardt glavami..., v kompletu so bile trde im mehke pokne
Zadnjič spremenil vili, dne 13.2.2024 9:57, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 13.2.2024 9:56

Saj sem napisal, da se da. Če pa rabiš vpeti kos z minimalno opletanja (npr. 0,01mm), se pa postruži mehke čeljusti.
Sicer pa verjetno imaš kar nekaj kilometrine v tem.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.2.2024 10:05

fikus:
ma jebeš drejarijo, bi bilo bolje, da bi šel za cukrprkaarja, :o :o :o , ja začel sem na TES3, pa TNP250, pa "ada" 45 pa tos r 100 krasen stroj, pa karusla fi 1500 ILR, pa freze pa borerji rb 40, pa "fercanunga" po felovsu, pol pa tehnologija - organizacija s cca 30 mašinami od tega mislim, da 8 CNC jev, no ni bilo ajnfoh..., pa se nimam namena metati vun, ampak malo pa smem, hahaha, jebiga tak sem..., kdo mi kaj more... :D :D :D, pa oprostite mojemu načinu pisanja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.2.2024 10:23

fikus_ napisal/-a:Saj sem napisal, da se da. Če pa rabiš vpeti kos z minimalno opletanja (npr. 0,01mm), se pa postruži mehke čeljusti.
Sicer pa verjetno imaš kar nekaj kilometrine v tem.

ja moraš pa tudi mehke na nek način trdno vpeti, da nimajo zrašnosi, glej teh vpenjaj je pa toliko kot je "drejarjev, same "proste" pakne v glavi imajo vedno neko zračnost, to pa ni najbolj v redu, lahko pozabiš na stotinko, haha..., ja smo pa imeli na strojih kar nekaj kompletov poken podrejanih na različne oblike za vpenjanje kosov, takih ali drugačnih....
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DevBel » 13.2.2024 10:40

Hvala za odgovore.

A potem lahko enostavno vidiš na hitro, a so mehke ali trde po tem, kolko materiala je?

Mehke so večje, bolj masivne in se načeloma za vsako serijo prestružijo (če sm prav razumel), medtem ko trde so nekak "univerzalne".
DevBel
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a šlosar » 13.2.2024 10:43

Vili ti si res car. Hvala za odgovor. Kadarkoli uspem, pogledam na forum, seveda največkrat tedaj, ko se ti oglasiš.
Popestriš mi dan in komaj čakam na tvoje prispevke. Večkrat se nasmejem, da ne bom rekel tvojim nebulozam, pa vseeno, mi popestriš dan. Ampak za vraga, glede na tvoje " izkušnje* si star vsaj 120 +.
Res me zanima katero je bilo to uspešno podjetje v katerem si nabiral izkušnje.
Malo sem se razgovoril, ker je tvoj odgovor, glede struženje čeljusti pavšalen. Hudič je pa v podrobnostih
Tako, da dvomim, da si kakšne postružil. :D
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.2.2024 11:02

ti sem še zelo malad, kot rosa ob poldne, metuzalem, jeremija... :-? :-? :-?
ti glede paken in struženja pa jih ti še nisi videl toliko, kot sem jih predrejal, jasno... :D :D :D
ja firm je bilo pa kar nekaj , skoraj deset... :o :o :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov