STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mehke ali trde čeljusti za amerikaner

Mehke ali trde čeljusti za amerikaner

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Mehke ali trde čeljusti za amerikaner

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 13.2.2024 11:16

Seveda se da tudi trde malo poravnati, namreč naležne površine.
Centrične pa bodo samo na točno tistem konkretnem premeru, ker je ponavadi že tudi špirala malo zmahana, pa naležne ploskve tudi.
Pa še to samo, če jih boš podprl znotraj, tako, kot da je vpet obdelovanec. Z obročem zunaj se pa sprijazni z zračnostmi...
Aja, za začetnike, glede mehkih: Nanje se ponavadi "našraufa klocne iz navadnega železa", ki se jih potem poljubno struži in nadomešča z novimi.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 13.2.2024 11:24

Vili, jaz sem en star renčeč revmatičen pes:
Postajaš nadležen. Tudi če se ne nameravaš "vun metat", poleg kakega koristnega odgovora nabruhaš še kup smeti, kaj vse si ti že počel, kar nikogar ne briga. S tem pojdi za šank, tole naj bi bil strokoven forum.
Jbg, sprovociral si me. Ko je nakladanja preveč, se vsak kup podre.
Pa lep pozdrav vsem Suhorobarjem.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.2.2024 11:36

vili napisal/-a:ja res je.., vpneš brusilnik s primernim kamnom ja in gas..., notiste čase prim rnih brusilnikov ni bilo dobiti v lidl ali hofer, to je bila exotika...

...ja res, ni bilo Lidla..Hoferja.... ampak to je bila Iskrina exotika za pobrusit var "švajsane" glave motorja ali pa za "frizirat" izpušne kanale... :P :D
Slika
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.2.2024 11:37

aja, če podrejaš pa mehke bodo pa na vsakem premeru, a zato ker so mehke???, ja res je točne so samo na premeru struženja, manjši premer držijo na vrhu v temenu loka, večje pa na robu loka, tu pa je lahko problem???, saj gre približno tako...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 13.2.2024 12:29

Pišuka ste smotani ... a se spet vreme yebe tam zgoraj v luftu :o ?

Mehke pakne so za to da se jih postruži in prilagodi na točno obdelovanec, trde so pa za univerzalno delo. Trdih se ne koplje, tako kot se tudi babe ne (ker si podpisal pogodbo nekje vmes :-? ). Lahko jih pa zamenjaš z novimi. Če si šel trde pakne popravljat, je isto kot stoenko frizirat - saj gre .. naslednjih 100 km, potem pa crkne in moraš klicati konjederca itd.

Kadar so otroci tečni, se jih po rit nadeva pa spat nažene :evil: !
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 14.2.2024 10:19

Vili, ne ker so mehke, ampak ker jih podrejaš točno na tistem premeru, na katerem potem vpenjaš. Če jih pri tem še "podšprajcaš" v isto smer, kot jih bo tiščal obdelovanec, si rešil tudi napake zaradi zračnosti.
:wink:
Demz, se strinjam. Postružiš / pobrusiš jih pač, če ti preveč poškodujejo neko fino občutljivo površino ali pa če že tako "zijajo", da lahko vanje na knap vpneš morse konus....
:D
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.2.2024 12:34

slavc:
ja na mehke pakne podrejaš ajnzac za vzdolžno naslanjena kosa, največkrat kake rinke ali flančne, da ne rabiš centrirat, sem predrejal tega kar nekaj, sem pa že ogromno pozabil, jebiga leta se nabirajo, ampak kakega drejarja bi pa lahko še kaj navadil..., haha :D :D

dobro, v drejariji je pa načinov penjanja kosov kolikoh hočeš, amerikaner, amerikaner vzdolžni naslon, podpiranje dolgih kosov s konico ali gobo, vpenjanje med dve konici pogonska sojemaln ali pa "herc", pa kaka stabilna ali pomična linete, glej ni da ni, za kake kompleksne kose pa že specialne forrihtnge, vpenjanje s šapami... :o :o :D :D, no na strojih je prvi pogoj, dobro togo vpetje..., ma spet me je zaneslo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.2.2024 12:47

@Slavc ...

Ja sej, ..
Vmes sva se z Vilijem slišala in sem mu povedal, da se termina "mehke pakne" nekako ne spomnim iz mojih časov. S tem da sem jaz po izobrazbi marsikaj, drejar pa samo kot napol samouk :roll: . Moram pa, ker rabim ..

Torej Vili je odgovoril, da so se mu "mehke pakne" pojavile šele nekje v začetku 80. let, do takrat pa te opreme nekako ni bilo. OK, saj je razumljivo in uporabno tudi, Vili kot nek metuzalem tule je tudi neka eminenca itd. Ampak ne komplicirat !!!

Konec koncev lahko tudi diamant pobrusiš, ok. Toda v osnovi je glede paken takole nekako. Struženje mi je v moji delavnici neka - pač obdelava ki je in mora bit, toda da bi mi šel fant npr. prebrusit špancange v neko konturo ki jo pravkar nekako rabi - mater! :evil: , - se še ni zgodilo. Pa bolje da se ne.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.2.2024 12:53

demz:
ti bom dal metuzalema, pa nisem še "broj jedan" jeremija pa že malo..., že boli sem pa kaj kaj...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.2.2024 13:09

Bolj Broj jedan, ker se spomniš še celo tistih pripetij okoli Adama in Eve :lol: :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.2.2024 13:43

e bio je Adem, dobro se sečam..., ma yebo joj ja mat... in tako naprej..., zdej smo pa že "pokne" zasračkali..., nobene serioznosti več na tem forumu, pa kam to pele...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DevBel » 15.2.2024 12:03

Sicer hvala za razlago, kaj so mehke in trde pakne, ampak če bi se ustavili z merjenjem spolnih udov, ne bi škodilo nič. Tako ni bilo glih nekega doprinosa h kvaliteti tako teme kot foruma.

Pa še eno vprašanje: Kako najti oz. kupiti prave pakne za obstoječ amerikaner? Ali je pomemben samo fi amerikanerja in št. paken (3, 4, 6, itd.) ali še kaj drugega? (vem za notranje in zunanje, ampak dimenzijsko)
DevBel
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 16.2.2024 16:32

Pozdravljeni

Pa še eno vprašanje: Kako najti oz. kupiti prave pakne za obstoječ amerikaner? Ali je pomemben samo fi amerikanerja in št. paken (3, 4, 6, itd.) ali še kaj drugega? (vem za notranje in zunanje, ampak dimenzijsko)

Pred leti ko sem skupaj spravljal stružnico doma, sem naletel seveda tudi na ta problem pri vpenjalni glavi premera 200 mm.
Med priloženimi "papirji" sem k sreči našel dokumentacijo o zamenjani vpenjalne glave (številka glave, opis vrste čeljusti,....). Šel sem k trgovcem in so mi dali ponudbo. Malo je bilo potrebno počakati, malo pa sem tudi sam čakal naročilom ko sem gledal ponudbo. Nove čeljusti so pasale kot se spodobi, natančnost pa je v mejah po DIN 6386. (glava rohm, BTS)
Sedaj nove čeljusti vstavim ko delam kaj natančnega, po moje se izplača menjavati, čeprav se mi včasih ne da najbolj :D :D .
Za domače delo (hobi) se po moje se splača pogledati tudi vpenjalne glave iz daljnega vzhoda pa cene čeljusti (če so sploh dobavljive) pa se lažje odločiš.
Dobro poglej koliko je obrabljena spirala v katero sojemajo čeljusti.
Cene sem žal pozabil.
Pa veliko zadovoljstva in uspeha pri obnovi :D.
Ivo
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 16.2.2024 17:54

Leta 2021 sa ble ROHM 200/3 zunanje paktne 228 EU.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.2.2024 20:44

no pri paknah je pomembno, da gredo v T žleb, zobje se pa morajo lepo ujemati s spiralo na zategovalnem obroču, kolikor se spomnim imajo pa vsi izdelovalvi enake spirale ali se motim???, kolikor se spomnim so šle na rohm-ovo glavo tudi mol-ove pokne...
se mi zdi, da so fantje izelovalci te glave kar malo "tipizirali"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov