STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nosilnost i profila (pomoč)

Nosilnost i profila (pomoč)

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Nosilnost i profila (pomoč)

OdgovorNapisal/-a Selan4 » 6.3.2024 9:27

Pozdravljeni!

Imam problem in sicer, če mi kdo pomaga izračunati nosilnost i profila zanima me ne nosilnost na sredini i profila ipe 120,140 in hea 120 v razponu 8.5 metra (rabim za privat most).

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Selan4
Pripravnik
Pripravnik

Re: Nosilnost i profila (pomoč)

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.3.2024 12:22

Če ne veš izračunati nosilnosti valjanega standardnega profila, dvomim, da boš primerno ocenil potrebno nosilnost profilov mostu. Most delaš za vsaj 50 let, morda bo razvoj privat šel v povečanje mase prometnega sredstva.

- Širina vozišča (mostu)?
- Prevozno sredstvo ( samo osebna vozila, kamion skupaj do 7 t, ...)?
- Bo nosilno vozišče iz prečno položenih plohov (hrast, macesen, smreka, ... ?)?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Selan4 » 6.3.2024 12:31

Hvala za odgovor.

Most je mišljen za peš mogoče še kašno šajtrgo cca 500 kg z rezervo. Drugače sem pa mizar-tesar, tako da nebi izgubljal časa za odkrivanje tople vode, če pa strojniki to že obladate.

Hvala za odgovor in lep pozdar!
Selan4
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.3.2024 13:28

8,5 metra je velik razpon za takšen doma narejen peš most.

Samo za info, vzporedno dva profila, točkovna obremenitev na sredini 500 kg + lastna teža profila

INP120 poves ~55 mm (visoke napetosti v materialu!!!)
INP140 poves ~32 mm
HEA120 poves ~30 mm

Pri tem se moraš zavedati, da bosta dva položena profila in deske čez, zelo nihalo ob hoji.

Bodo potrebni večji profili.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.3.2024 13:45

no meni tako na blic vrže stimulator za 140 tudi podobne napetosti, dobro obtežbo sem vzel 3000 N ah jebiga, nikoli ni vse v centru, ja in mi vrže cca 40 MPa, poves pa cca 10 mm ni panike...???, ja tudi obtešba na cca 500 mm skoraj točkovna na sredi nosilca..., aha vpetje je v breg togo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.3.2024 19:19

vili napisal/-a:, ja tudi obtešba na cca 500 mm skoraj točkovna na sredi nosilca..., aha vpetje je v breg togo...

S predpisom je določena projektna obremenitev hodnika (most) za pešce - potreben podatek o širini mostu. Vpetje ni togo, predvidevam, jekleni nosilec je le naslonjen na betonski temelj. Ne pozabiti na izolacijo vlage med obema materjaloma.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.3.2024 19:21

Spet smo tam vili. Kako boš togo vpel nosilec v breg? Računaj raje prostoležeči nosilec.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.3.2024 7:50

kaj smo tam, bo investitor povedal kako bo vpel ta trama v breg, , pa daj ti tvoje gor... samo hebat znaš..., si mi dan že navsezgodaj... :D :D :D, hvala bogu, do zdaj se mi še nič nič polomilo, lahko se pa še, to ve samo presvetli... :-? :-? :-?
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 7.3.2024 9:32

vzporedno dva profila

Zlahka se bo vsa obremenitev pojavila na samo enem od obeh nosilcev. Pa namesto 'konjskih' nosilcev bi dal raje spodaj neko preprosto paličje, tudi zaradi povesov in nihanja. Ali še bolje zgoraj, pa ga uporabiš za ograjo! Narediš neko preprosto 'lojtro' s poševnimi klini, pa je.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Selan4 » 7.3.2024 9:41

Pozdravljeni!
Natanko tako razmišljam, da bi z leseno ograjo poševno zavetroval. Ter spodaj med nosilci dal nekaj diagonal. Nihanje gor - dol ter levo - desno.
Hvala za vse odgovore in lep pozdrav!

Nejc
Selan4
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.3.2024 10:24

Slavcr napisal/-a:
vzporedno dva profila

Zlahka se bo vsa obremenitev pojavila na samo enem od obeh nosilcev. Pa namesto 'konjskih' nosilcev bi dal raje spodaj neko preprosto paličje, tudi zaradi povesov in nihanja. Ali še bolje zgoraj, pa ga uporabiš za ograjo! Narediš neko preprosto 'lojtro' s poševnimi klini, pa je.

Lahko daš profila enega ob drugega, pa nastane brv.

Avtor bo moral dati več info, kakšno brv želi, ne samo dolžina.

Takšno?
https://external-content.duckduckgo.com ... ipo=images

ali takšno?
https://external-content.duckduckgo.com ... ipo=images

ali ....
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.3.2024 11:53

vili napisal/-a:kaj smo tam, bo investitor povedal kako bo vpel ta trama v breg, , pa daj ti tvoje gor... samo hebat znaš..., si mi dan že navsezgodaj... :D :D :D, hvala bogu, do zdaj se mi še nič nič polomilo, lahko se pa še, to ve samo presvetli... :-? :-? :-?

Saj se ne gre za to. Predvidevaj na slabo stran, pa je. S togim vpetjem si ravno kontra naredil, je pa res, da je bolj ekonomično :D . Kdo za boga ti bo dal vse podatke pri takšnem vprašanju za doma. Kaj bi še ti imel - geodetski posnetek terena?

Drugače pa, če bo šla šatjrga pa pešaki čez, potem ne pretiravajte. Malo rezerve, potem je še plastifikacija vmes do porušitve. Seveda pa tu nihče ne more prevzeti na sebe odgovornosti. So samo forumski nasveti, ki pa hitro odletijo proti previsokim investicijam za takšno uporabo. Če investitorja skrbi, kaj bo ko bo gruča mulcev skakala gor pa dol, naj si najde statika in se z njim pomeni o kvalitetni in varni izvedbi. Sam ve kaj rabi...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.3.2024 12:07

kaj pa, če bo čez ta most korakala strumna stotinja soldatov, kaj pa v tem primeru, lahko pride do pihdarije, ja glede vpetja imaš pa prav, se mi ni ljubilo čarati... hahaha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.3.2024 14:55

Kaj pa če... :roll: Boli me *urac za vojsko pa kanon futr, bolj za moje pa sosedove otroke. Ko se takšne domače stvari čara ponavadi takšni nasrkajo. Zato v kolikor je to zadeva, ki bo ostala tam, bi jo bilo dobro rešiti s človekom, ki je takšne stvari že počel. Samo kaj ko jih skoraj ni več... Ajej...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.3.2024 16:06

s soldati sem mislil na njihovo korakanje na leva, leva..., ker lahko spravijo most v resonanco zato pa morajo iti vsak po svoje, ja froci so pa taglavni, to pa ja, imam jih pet..., ni nevem kaj, so pa najlajpši in najpametnajši ... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov