STROJNISTVO.com • Poglej temo - Čep na vodovodni inštalaciji - kako odviti?

Čep na vodovodni inštalaciji - kako odviti?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Čep na vodovodni inštalaciji - kako odviti?

OdgovorNapisal/-a roki77 » 16.3.2024 13:53

Pozdravljeni,
enkrat ste mi že pomagali, upam, da tudi tokrat.

Na vodovodni inštalaciji imam 2 čepa (topla+mrzla), ampak ju nikakor ne morem odviti. Uporabil sem francoza, a ker je zadeva iz svinca je zadeva mehka. Za namenski ključ (za dimniška vratca) pa je prekratko ročica in čepa ne morem odviti.

A imate še kakšen nasvet, kako se lotiti tega?

Lepim fotko, če kaj pomaga...Slika
roki77
Novinec
Novinec

Re: Čep na vodovodni inštalaciji - kako odviti?

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 16.3.2024 14:37

roki77 napisal/-a:Pozdravljeni,
enkrat ste mi že pomagali, upam, da tudi tokrat.

Na vodovodni inštalaciji imam 2 čepa (topla+mrzla), ampak ju nikakor ne morem odviti. Uporabil sem francoza, a ker je zadeva iz svinca je zadeva mehka. Za namenski ključ (za dimniška vratca) pa je prekratko ročica in čepa ne morem odviti.

A imate še kakšen nasvet, kako se lotiti tega?

Lepim fotko, če kaj pomaga...https://ibb.co/Sm1YYNs

Ti si tudi iz svinca :D :D :D ...pa ključ za dimniška vrata :D :D :D :D ...prvi april ali chat GPT?

Drugače pa...tole je iz gusa....verjetno se dobi klujč...kake 7 kvadrat če se prav spomnim....Če ne znaš sam pokličeš vodovodarja, ki je delal inštalacijo pa naj odvije :-)

Je pa 100 receptov, maš francoza, maš gedoro, maš viličasti ključ, maš kaka klešča ki pridejo zraven...če res ne gre se malo pogreje z brennerjem da malo popusti....pač znajdi se....google ve vse :-) :-)

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a roki77 » 16.3.2024 14:43

Kako pa temu rečeš?
Slika
roki77
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 16.3.2024 14:47

roki77 napisal/-a:Kako pa temu rečeš?
https://ibb.co/7G6S7V3

Glej še linka do slike ne znaš objavit....

Kar je na linku je ključ za dimniška vratca...nima veze z vodovodom četudi mogoče paše gor je iz mehke repe narejen, ker ni potrebe da je močan.

Ti imaš tole, samo staro varianto, ki ima manjši kvadrat gor in ja zetegnjeno da tesni+predivo + še kak firnež vmes....
https://www.sam.si/gradnja/vodovod/pocinkane-cevi-in-fitingi/titan-pocinkan-cep-18512

Kot sem rekel...najdi neko kvadratno cev, ki ima takšnjo luknjo da nabiješ na čep...Potem pa odviješ. Prej še pogrej da spusti...

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.3.2024 16:17

če imaš tak ključ zgrabi z "rorcangami" za steblo ključa mora iti, če boš za obroč ga boš odlomil..., ključ je verjetno iz sl litine krhke, čepi so pa iz "temprane" litine..., podobna je mekemu jeklu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 16.3.2024 18:45

Čepi za vodovod seveda niso iz svinca, so iz dokaj mehkega jekla, vroče cinkani. Na videz so zaradi cinka podobni svincu. Poskus odvijanja z nepravim orodjem se zaradi mehkobe čepa hitro pokvarijo robovi in je zato odvijanje potem še težje.

Če je bil čep v luknji (ne prideš zraven s kleščami), po polaganju keramike, sem ga vedno odvil z narobe obrnjenim natičnim (nasadnim) ključem 10 ali 13 v katerega sem zataknil velik imbus ključ 10 ali 13. Glede na velikost kvadratnega niplja na čepu sem uporabil 3/8 ali 1/2 cole natični ključ.

Natičnim, oziroma nasadnim ključem nekateri pravijo "gedore", to je napačno poimenovanje, lahko je tudi UNIOR, Wurth, Bosch, ... ne dela samo Gedore teh ključev.

Verjetno obstajajo tudi namenski ključi za te čepe, ampak jih nisem nikoli iskal, ni bilo potrebe.

.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a vili » 17.3.2024 9:11

če mi dovolite, vodovodarski "fitingi" so izdelani, uliti iz bele litine, to pa zato, ker ima najboljše livne lastnosti - tanke stene, jekla se pa ulivajo najslabše..., je pa bela litina trda kot prasica, zato te kose - fitinge po litju žarijo kar nekaj ur, da iz njih izločijo ogljik in kosi postanejo mehki, da jih lahko obdelajo, največkrat navoje, livarji pa pravijo temu "temprana" litina , (tempergus), tako nekako na hitro po spominu, to dela - je delal titan kamnik???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov