STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nalezna povrsina kolesa

Nalezna povrsina kolesa

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Nalezna povrsina kolesa

OdgovorNapisal/-a moi » 1.12.2008 14:23

imam eno jekleno kolo, ki se kotali po jekleni tirnici. zanima me, kako se izracuna nalezno povrsino kolesa s tirnico, da lahko dimenzioniram kolo (na tlak)?
nalezna povrsina vem da je sirina kolesa * sirina stika med kolesom in tirnico.

standardnega nisem dobil nobenega pametnega, ker mora tirnico objemati z obeh strani.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.12.2008 20:12

Zadnji predpis, katremu ni nihče ugovaral, in sem se z njim srečal, je bil F.E.M. ( Evropska federecija 1987). Računal se je srednji dejanski pritisk kolesa Psr = (2 * Fmax + Fmin) / 3 . Definirana je računska širina tirnice in sicer: za ravno tirnico ( A75 ...) b = bo - 2 * r, za oblo (S 49 ...) tirnico b = bo - 4 * r / 3. bo = dejanska širina tirnice v zgornjem delu, r = dejanska zaokrožitev tirnice na vogalu. Definiran je dejanski pritisk napram dopustnemu p dej < pdop. Dejanski pritisk p dej = Psr / ( d * b). d = premer kolesa. Dopustni pritisk je odvisen od kvalitete materjala, koeficienta obratov in koeficienta pogonske grupe. Dopustni pritisk pdp = pl * c1 * c2 im hkrati pdp = 1,4 * pl, vzamemo manjšega. Mejni pritisk materjala pl je definiran glede na mejo plastičnosti materjala od pl = 0,5 kN/cm[nad]2[/nad] za σν = 50 do pl = 0,72 za σν = 80. Koeficient obratov je definiran c1 = 1 za 31 obr/ min in se giblje od 0,66 pri 200 do 1,15 pri 6 obr/ min. Koeficient pogonske grupe se giblje od c2 = 1,12 za pg = 1 preko c2 = 1 pri pg = 5 do c2 = 0,8 pri pg = 8. Pri računu ustreznosti kolesa računaš z obrati kolesa in materjalom kolesa, pri računu tirnice, pa z materjalom tirnice in ekvivalentom pogostosti obremenitve na izbrani točki tirnice.

Srečal sem se tudi z drugimi predpisi, JUS je bil manj ugoden za poboljšana kolesa in ugodnejši za kaljena kolesa. Kateri predpis pa bi naj veljel danes pa res ne vem. Velikih odstopanj ( da bi se objekt rušil) pa prav gotovo ni.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Nalezna povrsina kolesa

OdgovorNapisal/-a Deutz » 19.3.2024 19:37

...nadaljujem temo...!!!

Zanimivo...
Ali ste vedeli zakaj tirnice in kolesa imajo takšno obliko !?

Why Are Rails Shaped Like That?

tirnice_01.jpg
tirnice_01.jpg (37.44 KiB) Videno 4655 krat

tirnice_02.jpg
tirnice_02.jpg (21.31 KiB) Videno 4655 krat
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 19.3.2024 20:29

Dober večer.

Čisto na kratko... Za "izravnavo" različnih poti levega in desnega kolesa v ovinkih (kolesa so togo spojena z osjo, pravzaprav gredjo - izjema so španske Talgo kompozicije) in pa za "centriranje" oz. vodenje vlaka na ravnih odsekih (vlak vedno malo levo-desno niha).

Načeloma (teoretično) se vodilni venec koles ne dotika bokov tirnic, ko pa se, se to sliši. Praktično pa temu seveda ni tako in zato se na ovinkih za manjšanje obrabe tirnic in vodilnih vencev nameščajo mazalne naprave, ki mažejo boke tirnic...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a 533 » 20.3.2024 7:06

533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 20.3.2024 7:12

Se pa pozna od kar so “novi” vlaki- Stadler- ji na tirih.
Kamnik- Ljubljana se ga je zelo slišalo na zavojih ( pred kakim letom so to sanirali in sedaj samo še malenkost sliši. Pred sanacijo je bilo obupno.
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.3.2024 8:11

533 napisal/-a: pred kakim letom so to sanirali in sedaj samo še malenkost sliši..

Kaj je bilo bistvo uspešne sanacije?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 20.3.2024 10:41

žal nisem šel do mojstrov in kakšno rekel, ampak glede na to da je vezalo in posledično cvililo kot hudič, je na zavoju tirnice premaknilo( ker do nekaj let nazaj je bilo tudi tovornega prometa nekaj).
Tako da so v zavoju, očitno na novo protrdili šine in spravili na mero.
Imamo pa švelarje- pragove na progi še iz 70ih let, mogoče kak vmes še starejši…
Tako da ni ravno zadnja verzija pregov.
Še vprašanje iz kje pa vozijo te nove švelarje- Kostanj??
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.3.2024 13:09

tudi pri nas vozi Stadler iz grosuplaj do koČ, krasen cug, vozi že par let, no so pa kak teden dva ..., vozili tudi mercedezi se mi zdi ali fiati, sem se malo klatil po štacionu in vprašam masinfirerja kaj to pomeni, pa je rekel ,da nekaj novi glajzi hebejo kolesa stadlerc, no zdaj spet vozijo , sem pa šel po novi štrekni peš par let nazaj nekaj kilometrov, nikjer nobenega stika, vse je termitno zašvajsano, tudi kretnic ne čutiš, ja res lepo pelje tja do bejle lublane... , ja madžarka 17-najstka je pa še lepo tolkla, kaka romantika...

no smo pa tudi v firmi za rudniške vagone drejali bandaže koles, živo sraje, kako zjebe ta mangan je samo žvižgalo pod nožem je moralo iti z andahtjo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 20.3.2024 21:47

Žerjavar napisal/-a:
533 napisal/-a: pred kakim letom so to sanirali in sedaj samo še malenkost sliši..

Kaj je bilo bistvo uspešne sanacije?

...hm... nekako mi se zdi da bi edino sprememba nagiba v ovinku lahko vplivala na centriranje koles da obroč ne praska po tirnici... seveda, odvisno od hitrosti..
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.3.2024 7:00

Deutz napisal/-a:... nekako mi se zdi da bi edino sprememba nagiba v ovinku lahko vplivala na centriranje koles da obroč ne praska po tirnici... seveda, odvisno od hitrosti..
Predvidevam, da so popravili le dolžnino tirnice za prehod iz ravnega v radij krivine.
Domnevam tudi, da imajo novi vagoni kontrolirani zasuk obeh vozičkov za prilagoditev na trenutno hitrost in krivinski radij (radialni pospešek). Ko sem opazoval nekaj daljšo kompozicijo na izhodu iz krivine, je bil nagib prvega in zadnjega vagona različen - možno, da je enako z kontroliranim zasukom vozička.
Nisem prepričan, nisem ajzenponar.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost