STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kakšna je razlika med kalupom in kokilo?

Kakšna je razlika med kalupom in kokilo?

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Kakšna je razlika med kalupom in kokilo?

OdgovorNapisal/-a DevBel » 4.4.2024 10:39

Prosil bi za razlago, če mi jo lahko kdo poda, kakšna je glavna razlika med kalupom in kokilo? Sem Krauta obrnil okoli pa mi še vedno ni jasno, pa bi prosil za "kmečko razlago", če se da.

Hvala.
DevBel
Novinec
Novinec

Re: Kakšna je razlika med kalupom in kokilo?

OdgovorNapisal/-a fogl » 4.4.2024 11:08

SSKJ:
kokíla -e ž (ȋ)
teh. votla kovinska priprava, po kateri se oblikuje vanjo vlita tekoča kovina: izdelovati kokile / jeklarska kokila
kalúp -a m (ȗ)
1. votla priprava, po kateri se oblikuje vanjo dana, vlita snov: izdelovati kalupe; leseni, mavčni kalupi; kalup v tleh / vlivati v kalup / kalup za zidake
♦ teh. peščeni kalup

Se pravi kokila je en tip kalupa.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DevBel » 4.4.2024 11:43

Brez zamere, ampak ne razumem čisto. Tudi fran sem že obrnil.

Ampak po tvoje potem to pomeni, da je kokila iz kovine, kalup je pa lahko iz drugih materialov?
DevBel
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 4.4.2024 12:23

DevBel :
je fogl že prav napisal kokila kovinska, kalup pa največkrat v livarstvu vsaj za SL pa iz peskov in vezivi, so pa za enkratno uporabo, medtem, ko je kokila "stalna"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.4.2024 22:06

Iz kokile (praviloma) dobis ingote, iz kalupa razne duge ulitke.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.4.2024 5:22

DevBel napisal/-a: glavna razlika med kalupom in kokilo?.
Izčasa študija sem si zapomnil, da je kalup za enkratno uporabo, kokila pa za večkratno. Če želiš tri enake odlitke narediš tri kalupe ali eno kokilo.

PS: V MB livarni so kovinski opaž za serijsko vlivanje Al izdelkov imenovali kalup. Morda je beseda kokila uporabna le za vlivanje kovinskih polizdelkov za nadaljno predelavo (taljenje, valjanje, ...)?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 5.4.2024 6:35

Za ulivanje ulitkov iz lahkih kovin (Al, Zn in Mg zlitine se uporablja kokile - kovinska orodja ki so uporabna za nekaj tisoč do nekaj sto tisoč ulitkov (tlačno litje, nizkotlačno litje, gravitacijsko litje) Te kovine imajo tako visoko (ali pa nizko) talilno temperaturo, da se pri polnjenju jeklene kokile, le ta ne poškoduje, deformira, obrabi, razkali...
Pri litju Jekla, sive litine, brona... pa se zaradi visokih talilnih temperatur (ki so enake talilnim temperaturam jeklene kokile in bi se ta zaradi tega uničila po par ulitkih) uporabljajo peščene forme - kalupi. Iz kremenčevega peska vezanega z bentonitom, jedra pesek + vodno steklo - Siegel, lahko so školjke iz peska vezane s furanskimi smolami...Po vsakem ulivanju se formo razbije, pesek delno obnovi in vrne v sistem....
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 5.4.2024 8:53

magnum44 napisal/-a:Za ulivanje ulitkov iz lahkih kovin (Al, Zn in Mg zlitine se uporablja kokile - kovinska orodja ki so uporabna za nekaj tisoč do nekaj sto tisoč ulitkov (tlačno litje, nizkotlačno litje, gravitacijsko litje) Te kovine imajo tako visoko (ali pa nizko) talilno temperaturo, da se pri polnjenju jeklene kokile, le ta ne poškoduje, deformira, obrabi, razkali...
Pri litju Jekla, sive litine, brona... pa se zaradi visokih talilnih temperatur (ki so enake talilnim temperaturam jeklene kokile in bi se ta zaradi tega uničila po par ulitkih) uporabljajo peščene forme - kalupi. Iz kremenčevega peska vezanega z bentonitom, jedra pesek + vodno steklo - Siegel, lahko so školjke iz peska vezane s furanskimi smolami...Po vsakem ulivanju se formo razbije, pesek delno obnovi in vrne v sistem....

Tole ne drži povsem....tudi jekla oziroma jeklene litine se ulivajo v kokile, na primer plašči valjev, ki se centrifugalno lijejo.

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.4.2024 9:04

magnum44 napisal/-a:Za ulivanje ulitkov iz lahkih kovin (Al, Zn in Mg zlitine se uporablja kokile - kovinska orodja ki so uporabna za nekaj tisoč do nekaj sto tisoč ulitkov.

Ali imaš kako strokovno osnovo za tako trditev?
Morda je ime kokila uporabljena le v ožjem okolju, kot sem jaz omenil MB livarno, ki tak opaž imenuje model.
Sicer pa ni važno, kako se kaj imenuje, važno je, da se sodelavci med sabo razumejo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 5.4.2024 9:58

Sem celo delovno dobo delal v livarstvu in orodjarstvu, videl kar nekaj livarn po svetu, različnih, celo sodeloval pri tankovskih kupolah na Ravnah. Naziv kokila verjetno izhaja iz italijanske besede konkilija (pisano fonetično), ki pomeni školjka. In zato se v livarstvu uporablja izraz kokila za kovinska orodja za vlivanje, ostalo pa so peščene forme, litje v školjke... Opis za šolarje, vse ostalo je pa kot je rekel Prešeren: Al prav se piše kaša ali kasha (nimam fonta za nemško črko)
Pa še nekaj: model je pozitiv - enak končnemu izdelku, ko okrog njega nabiješ pesek, formo odpreš izvlečeš model in ponovno formo zapreš, potem pa uliješ. Tako so nas učili tudi na tehnični strojni šoli pa na faksu tudi.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 5.4.2024 11:50

Primer bakrene kokile za kontiliv:
Priponke
Kokila.jpg
Kokila.jpg (124.51 KiB) Videno 20005 krat
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 5.4.2024 12:44

jaz bi rekel da je je kalup orodje za vlivanje, kjer je izdelek v vse smeri zaprt ali ukalupljen z orodjem (kalupom), kokila pa je orodje za "prosto" vlivanje kjer je z zgornje strani odprto (ingot, tudi konti liv..
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rafaellsi » 5.4.2024 23:22

Takole naj bi učili mladino..

Postopki litja
: Glede na material iz katerega je izde
lana livarska forma (kalup) razlikujemo:
• litje v pesek
• litje v kokile [/list]

Litje v pesek:
livarska forma je izdelana iz livarskega peska (kremenčev pesek z dodatki in vezivi). Forma je le za enkratno litje, po končanem litju formo razbijemo. V peščeni formi se ulitek počasi ohlaja, ulitek je grobozrnat, z manjšo trdnostjo in večjo krhkostjo. Površina ulitka je groba, ulitek nima končnih mer zato je potrebna dodatna obdelava ulitka. V peščene forme ulivamo predvsem sivo litino, modularno litino, jekleno litino,...

Litje v kokile:
Livarska forma, je izdelana iz kovine, najpogosteje jekla ali sive litine in jo imenujemo kokila. Kokilo uporabljamo za večkratno litje enakih ulitkov v njej se ulitek zaradi boljše prevodnosti toplote, hitro ohlaja. Ulitek je drobnozrnat, ima večjo trdnost in žilavost, točne mere in gladko površino. Včasih je ulitek tak, da dodatna obdelava ni potrebna. Izdelava kokil je draga in zahtevna zato je litje v kokile ekonomično le pri litju večjega števila enakih ulitkov. V kokile ulivamo predvsem jeklo in zlitine barvastih kovin.
rafaellsi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 7.4.2024 9:38

samo opombe:

modulna litina je NODULARNA litina, nodul je grafit, ki se pri kristalizaciji izloči kot kroglica in ne kot listič kot pri SL in je zaradi tega tudi boj žilava, so pa pri Fiat-u v sedmdestih letih prvi za 128 in 101-ko izdelali kolenčasto gred iz NL, kar je bila kar mala senzacija, zdaj so vse fabrike na NL...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 9.4.2024 15:25

vili napisal/-a:samo opombe:

modulna litina je NODULARNA litina, nodul je grafit, ki se pri kristalizaciji izloči kot kroglica in ne kot listič kot pri SL in je zaradi tega tudi boj žilava, so pa pri Fiat-u v sedmdestih letih prvi za 128 in 101-ko izdelali kolenčasto gred iz NL, kar je bila kar mala senzacija, zdaj so vse fabrike na NL...

Nekje leta 1984 sem bil nekajkrat v Vojvodini, natančneje v Livnici Kikinda. Tam sem videl cele "gore" ulitih motornih gredi in odmičnih gredi za stoenke. In sem se čudil, ker so nas še par let nazaj na faksu učili, da je to vse iz odkovkov. Ljubljanskim profesorjem se še sanjalo ni, (razen morda prof. Murnu), da je to možno. In so mi lepo razložili da je to nodularna litina, in kaj to sploh je. Za takratne rally dirke so pa naši raje imeli v "navitih" stoenkah kovano. Poznam mehanika, ki je s Fiata 128, ki ga je imel v popravilu od stranke, čez vikend demontiral kovano gred in jo zamenjal za lito od stoenke za prijatelja, dirkača...
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot], Google [Bot] in 0 gostov