STROJNISTVO.com • Poglej temo - motokultivator Lombardini motor problem

motokultivator Lombardini motor problem

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

motokultivator Lombardini motor problem

OdgovorNapisal/-a sanka » 10.6.2024 22:31

Pozdravljeni,

doma imamo motokultivator muta letnik 90, z dizelskim motorjem Lombardini, vendar je tablica tako izrabljena da ne morem videti kateri model motorja je. Težava je namreč da motor dela cca 10 15 minut nato takoj zaduši in crkne. Nato ga lahko po cca 3-5 minutah ponovno zaženem in dela pod štandgasom. Pregledal sem cevi za gorivo, očistil komplet tank in filter, nalil novo gorivo vendar se zadeva ponavlja. Servis motorja je bil narejen cca teden dni nazaj-menjava olja v motorju, menjava filtra ter novo olje v filtru samem. Glede na to da motor vžge in dela pod štandgasom, svečka ni kriva, zadeva zaduši in crkne ko začnem delati pod obrati. Mi lahko mogoče kdo pomaga pri težavi kaj bi lahko bilo narobe oz. pomaga sploh najt kateri model motorja je montiran?
Prilagam slike kako zgleda motor ter motokultivator.
https://file.si/J6Rl/img-20240610175909.jpg
https://file.si/63jJ/img-20240610175831.jpg
https://file.si/An18/img-20240610175819.jpg
https://file.si/LL2q/img-20240610175837.jpg

Za pomoč se zahvaljujem že vnaprej.

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: motokultivator Lombardini motor problem

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 12.6.2024 4:58

Mislim da ima filter goriva v tanku, tam kjer je cev za gorivo od tanka do visokotlacne crpalke. Poglej na spodnji strani rezervoarja, bi morali biti trije vijaki, te odviješ in gre pokrovcek dol.
Lahko je tudi zamasen zračnik na pokrovčku goriva in se v tanku ustvari podtlak.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 12.6.2024 22:00

Pozdrav,

celoten rezervoar sem že imel razstavljen, očistil nesnago ki se je nabrala skozi desetletja,seveda očistil filter, sestavil vse nazaj in poskusil ampak se nadaljuje težava. Tudi tisto luknjico na pokrovčku sem očistil, preveril zračnost, ampak ne pomaga.
Zdi se mi da se motor pregreva, je to možno? Olja ima dovolj, gorivo je novo, čisto, sam zračni filter, očiščen, vsi prehodi so čisti, ima tudi malo olja kot bi ga naj imel v tisti šalci. Ima mogoče še kje kak filter pa sem ga spregledal in bi lahko bil problem? Bi še kakšna zadeva bila ko sem jo spregledal, ker mi enostavno ni jasno zakaj to dela in v čem je problem.

Malo mi gre na jetra, zdaj je 20 let delal brez težav ob rednih menjavah olja in čiščenju, sedaj je začel nagajat ko bi ga najbolj potreboval.

Hvala vsem za pomoč

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 13.6.2024 7:12

Pozdravljeni
Imaš dober motor, govorim iz osebnih izkušenj.
Iz slik je razvidno da je diesel. (ne vem kje bi imel svečko, kot pišeš).
Ali imaš v rezervoarju plinsko olje (nafto po domače)?
Če snameš cevko za gorivo pri visokotlačni črpalki, mora gorivo lepo prosto teči (nastavi čisto posodo pa preizkusi). Iztoči vsaj liter goriva, da boš videl če je okrog filtra vse prehodno.
Pišeš o 20 letih uporabe.
Vbrizgalno šobo bo treba pogledati, pa visoko tlačno črpalko. To ti naredijo mojstri za dizel črpalke. Včasih smo jim rekli bosch mehaniki. Šoba (element v šobi) se mora zamenjati, nastaviti na ustrezen tlak, sam ne moreš.
Po potrebi se zamenja element in prelivni ventil v visokotlačni črpalki. Iz tvojega pisanja svetujem poseg kakega mehanika.
L.P.
Ivo
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a sanka » 13.6.2024 19:18

Zdravo,

Nekako mi je uspelo videt vgravirano oznako motorja: Lombardini 6LD 360/400
Preverim rezervoar ter filter še enkrat, tukaj mi je zadeva malo čudna, saj bi moralo gorivo priteči ven,pa tudi po čiščenju filtra gorivo skoraj nič ne priteče....Bom to še enkrat vredu preveril....hvala.

Mogoče kako priporočilo mehanika ki te zadeve okrog teh motorjev obvlada na štajerskem koncu? Maribor ali okolica?

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 17.6.2024 15:49

Pozdrav vsem,
Zamenjan filter goriva v rezervoarju, stroj dela spet kot nov. Hvala vsem za pomoč

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov