STROJNISTVO.com • Poglej temo - Naprava za vodno hlajenje varilnega aparata

Naprava za vodno hlajenje varilnega aparata

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Naprava za vodno hlajenje varilnega aparata

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 23.7.2024 10:22

Za hlajenje neke druge naprave bi rad uporabil hladilno napravo za vodno hlajenje varilnega aparata (npr. Iskravar HS-18, IPOTOOLS WRC 300A, ...). Moral bi jo nabaviti. Ker ne vem, če je ustrezna za moj problem, me zanima kako te naprave delujejo. Domnevam, da so vse v tem cenovnem rangu podobne konstrukcije...

Torej, imajo rezervoar s tekočino in pumpo. Tokokrog gre skozi hladilnik, ki je v napravi in le-ta odda toploto zraku? Hladilnik ima kakšno prisilno hlajenje z zrakom ali je naravna konvekcija? Je v teh napravah kakšna "pamet", ki regulira pretok in/ali ventilatorje glede na delta T, ali se samo ročno vklopi napravo, pa se segreje kolikor se segreje?

Videl sem, da tudi prodajajo tekočino za te naprave. Zakaj ne destilirana voda? Je problem zamrzovanje (če je), ali korozija?
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Naprava za vodno hlajenje varilnega aparata

OdgovorNapisal/-a Deutz » 23.7.2024 11:28

usimoncic napisal/-a:Za hlajenje neke druge naprave bi rad uporabil hladilno napravo za vodno hlajenje .....

...kaj točno misliš hladit (pivo... vino... šampanjc... :D :P )??? ...količina??? ....temperaturno območje (sprememba temperature) ???
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 23.7.2024 12:21

Hladit mislim LED panele, ki so montirani na vodni hladilni blok. Generiranje toplote je manjše, kot pri varilni pištoli, je pa potrebno, da je temperatura stabilna (znotraj par stopinj), potem ko se stabilizira.

Nek tak sistem za hlajenje smo pred leti naredili z avtomobilskim hladilnikom in črpalko, a se je po letih uporabe pokvaril. Nisem ga jaz delal, mislim pa, da je problem v neustrezni kombinaciji materialov in koroziji.

Kot rečeno, zanima me kaj je v tej napravi za hlajenje varilnega aparata...
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 23.7.2024 14:02

Ne rabim hladiti na temperaturo, ki je nižja od okolice, lahko je malo višja. Torej rabim nekaj za odvajanje toplote (proti gradientu T), ne toplotne črpalke. Naprava za vodno hlajenje varilnega aparata izgleda OK. Sprašujem samo če kdo ve kako točno deluje; če ima kakšno aktivno regulacijo in kako ima izveden prenos toplote iz vode na okoliški zrak. Pa dodatno me zanima zakaj se tu uporablja posebna tekočina - če je proti zmrzovanju ali ima kaj veze s korozijo.

PS: Pa zadeva je poceni (~400€) in zanima me, če je to zaradi ekonomije obsega, ali zato, ker je vsebina tako slaba. Npr. tole:
https://iskra-varjenje.si/hs-18
https://www.varez.si/Hladilna-naprava-za-vodno-hlajenje
https://www.ipotools.si/produkt/naprava ... -wrc-300a/
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 23.7.2024 15:50

Prenos je prisilni (ventilator), regulacije ni, detekcijo pretoka imajo redki.
Original tekočina bazira na etanolu, z destilirano ne bo šlo (korozija, alge, ...).
Skratka, nobene znanosti, lahko narediš DIY, v vodo daš pa malo antifriza.
Če bi imel problem z glasnostjo ventilatorja pa pač dodaš neko regulacijo, na račun višje temperature seveda.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 23.7.2024 16:31

Hladilna tekočina je voda z antifrizom, ker ne zmrzne(ni vsak aparat na toplem), pa preprečuje korozijo, Etanol je špirit, kar pa ni glih za uporabo v varilnem aparatu, ker bi se slabo končalo. Nobene regulacije nima. Črpalka, hladilnik in ventilator,rezervoarček tekočine, pa stikalo 0-1, to je vse. Ima pa varilni aparat (morda, ni nujno) stikalo pretoka, pa če pretoka ni, aparat noče variti. Lahko uporabiš avtomobilski antifriz.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 23.7.2024 22:57

Hvala za odgovora. Sem izvedel, kar me je zanimalo.
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov