STROJNISTVO.com • Poglej temo - Hidravlična stiskalnica Litostroj HVC-2-63

Hidravlična stiskalnica Litostroj HVC-2-63

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Hidravlična stiskalnica Litostroj HVC-2-63

OdgovorNapisal/-a moris22 » 19.8.2024 12:17

Pozdravljeni, v prostem času se ukvarjam s kovanjem in sem si kupil hidravlično stiskalnico Litostroj HVC-2-63, omenjeno stiskalnico bom potreboval za kovaško varjenje - surovcev.

Problem se pojavi, ker stiskalnica oz. batnica (pehalo) gre počasi nazaj (glede na specifikacije, ki sem jih našel na spletu naj bi bil spust pehala 200mm/s in dvig 250 mm/s za ta model), če poenostavim rabim enostavno delovanje, da orodje stisne (ob določeni sili - barih) obdelovalca, ko pritisnem na el. pedal in spusti, ko spustim el. pedal. Dol gre batnica dovolj hitro, nazaj pa ne. Težava je tudi ta, da ko dobi ukaz batnica-orodje, da se mora odmakniti se ugrezne cca.3 mm in šele potem gre počasi gor.

Če poenostavim moram jaz upravljat stroj brez avtomatskega ciklusa, ker ne gre pri kovaškem varjenju za štancanje ... vročina obdelovalca je zelo visoka in zaradi tega mora biti stiskalnica hitra, ker drugače energijo "posrka" orodje.

V čem mislite, da je težava ? Ali gre za mehansko težavo - krmiljenje ali elektronsko (omarica je polna enih varovalk)

Za odgovor se vam že naprej zahvaljujem

P.S.-se opravičujem za nestrokovne izraze, sem samouk na področju kovanja.
Priponke
IMG_6296.jpg
Specifikacija - plošcica
IMG_6296.jpg (425.92 KiB) Videno 7338 krat
IMG_6170.jpg
Stiskalnica z oodjem
IMG_6170.jpg (453.62 KiB) Videno 7338 krat
moris22
Novinec
Novinec

Re: Hidravlična stiskalnica Litostroj HVC-2-63

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.8.2024 16:36

Na krivilnem stroju (abkant) sem imel rahlo podoben problem. Hidravlika je bila Kladivarjeva. Izpadlo je, da je počila vzmet v enem krmilnem ventilu, ki je vodil smer gibanja batnic (v mojem primeru dva cilindra hkrati). Težko najti - toda našel sem.

Malce se zgroziš, ker bi se lahko ob podobnem defektu na hidravliki zgodila resna nesreča, npr. nenadzorovan gib itd :-? .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 19.8.2024 16:38

Hod nazaj bi moral biti hitrejši, zaradi same konstrukcije cilindra, tko k piše v dokumentaciji. Če gre nazaj počasneje, je nekaj narobe. Lahko so tesnila v cilindru (na batu), lahko je pa kaj z ventili. Saj ta reč ne more imet ne vem kaj hidravlike-en ventil za gor-dol, varnostni ventil, pa mogoče še enega za hitri in počasni hod, če sploh ima to.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MihaU » 20.8.2024 11:12

SAJKO napisal/-a:Hod nazaj bi moral biti hitrejši, zaradi same konstrukcije cilindra, tko k piše v dokumentaciji. Če gre nazaj počasneje, je nekaj narobe. Lahko so tesnila v cilindru (na batu), lahko je pa kaj z ventili. Saj ta reč ne more imet ne vem kaj hidravlike-en ventil za gor-dol, varnostni ventil, pa mogoče še enega za hitri in počasni hod, če sploh ima to.

Bi mogla imeti tudi hitri hod, pri nas ima sicer še spodaj pridrževanje in ima zgornji cilinder tudi hitri hod za dol.
MihaU
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moris22 » 20.8.2024 12:27

Demz napisal/-a:Na krivilnem stroju (abkant) sem imel rahlo podoben problem. Hidravlika je bila Kladivarjeva. Izpadlo je, da je počila vzmet v enem krmilnem ventilu, ki je vodil smer gibanja batnic (v mojem primeru dva cilindra hkrati). Težko najti - toda našel sem.

Malce se zgroziš, ker bi se lahko ob podobnem defektu na hidravliki zgodila resna nesreča, npr. nenadzorovan gib itd :-? .

Bom za vikend celo pregledal, en možakar iz vzdrževanja kompleksa Iskre Kranj, pravi da bi naj pregledam olje - zamenjam, očistim filtre in vse zunanje sisteme če bi kje kaj spuščalo ... pol pa naprej. Mašina je pol leta stala, sicer zunaj pod streho...
moris22
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moris22 » 20.8.2024 12:29

SAJKO napisal/-a:Hod nazaj bi moral biti hitrejši, zaradi same konstrukcije cilindra, tko k piše v dokumentaciji. Če gre nazaj počasneje, je nekaj narobe. Lahko so tesnila v cilindru (na batu), lahko je pa kaj z ventili. Saj ta reč ne more imet ne vem kaj hidravlike-en ventil za gor-dol, varnostni ventil, pa mogoče še enega za hitri in počasni hod, če sploh ima to.

Ne vem če so tesnila, ker drugače stisne na polno - lahko pa tudi, da je to. Glede na 3 elektro stikala ima hiter/delovni hod.
moris22
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 20.8.2024 22:12

Cilinder ima prav debelo batnico in če so tesnila fuč, bo vseeno kar precej stisnil, ker še vedno pritiska na površino batnice. Pri 63 tonah na uč ne vidiš razlike, bi moral res pomerit silo. Ko gre nazaj, pa sicer gre, ampak ker precej olja mimo bata leti, gre počasneje, gre pa, ker ne rabi neke sile. Tako da to je vseeno možnost. Je pa tud kakšen ventil lahko. Bo treba kaj razkopat pa eliminirat možne napake eno po eno, ne bo druge.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moris22 » 21.8.2024 8:07

SAJKO napisal/-a:Cilinder ima prav debelo batnico in če so tesnila fuč, bo vseeno kar precej stisnil, ker še vedno pritiska na površino batnice. Pri 63 tonah na uč ne vidiš razlike, bi moral res pomerit silo. Ko gre nazaj, pa sicer gre, ampak ker precej olja mimo bata leti, gre počasneje, gre pa, ker ne rabi neke sile. Tako da to je vseeno možnost. Je pa tud kakšen ventil lahko. Bo treba kaj razkopat pa eliminirat možne napake eno po eno, ne bo druge.

Bom šel po teh korakih kot si opisal, od enostavne možnosti težave do bolj zahtevno. Še prej me zanima ena zadeva, v elektro omarici je tak kot en računalnik - predvidevam, 2 plošči kot recimo v velikosti kot grafična kartica s "scart" priklopom (a je lahko gor program nekega delovnega avtomatskega procesa ?) Na eni izmed teh so gor 4 potencimetri in led diode, ko gre batnica gor se prižiga lučka na diodi na eni izmed kartic, ko sem vrtel enega od potencimetrov je šla batnica še počasneje gor.

Zanima me sledeče, ali lahko odklopim omenjeni plošči in probam brez ... bi morala stiskalnica delat po vašem normalno ? Ali obstaja tveganje da bi bilo lahko kaj narobe - poškodbe ?
moris22
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moris22 » 21.8.2024 8:07

SAJKO napisal/-a:Cilinder ima prav debelo batnico in če so tesnila fuč, bo vseeno kar precej stisnil, ker še vedno pritiska na površino batnice. Pri 63 tonah na uč ne vidiš razlike, bi moral res pomerit silo. Ko gre nazaj, pa sicer gre, ampak ker precej olja mimo bata leti, gre počasneje, gre pa, ker ne rabi neke sile. Tako da to je vseeno možnost. Je pa tud kakšen ventil lahko. Bo treba kaj razkopat pa eliminirat možne napake eno po eno, ne bo druge.

Bom šel po teh korakih kot si opisal, od enostavne možnosti težave do bolj zahtevno. Še prej me zanima ena zadeva, v elektro omarici je tak kot en računalnik - predvidevam, 2 plošči kot recimo v velikosti kot grafična kartica s "scart" priklopom (a je lahko gor program nekega delovnega avtomatskega procesa ?) Na eni izmed teh so gor 4 potencimetri in led diode, ko gre batnica gor se prižiga lučka na diodi na eni izmed kartic, ko sem vrtel enega od potencimetrov je šla batnica še počasneje gor.

Zanima me sledeče, ali lahko odklopim omenjeni plošči in probam brez ... bi morala stiskalnica delat po vašem normalno ? Ali obstaja tveganje da bi bilo lahko kaj narobe - poškodbe ?
moris22
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 21.8.2024 9:30

hidravlično in elektro shemo imaš???, da boš kar nekaj na pamet počel bo bolj žalostno...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moris22 » 21.8.2024 11:13

vili napisal/-a:hidravlično in elektro shemo imaš???, da boš kar nekaj na pamet počel bo bolj žalostno...

hidravlično imam
moris22
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 21.8.2024 11:26

če jo imaš pojdi lepo počasi od črpalke do delovnega cilindra po ceveh in boš videl kaj v sistemu sploh imaš, krmilnike, varnostni ventil, dušilke in tako dalje...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moris22 » 21.8.2024 11:47

vili napisal/-a:če jo imaš pojdi lepo počasi od črpalke do delovnega cilindra po ceveh in boš videl kaj v sistemu sploh imaš, krmilnike, varnostni ventil, dušilke in tako dalje...

Bom tako naredil ja ... pa da vidim kje smo.
moris22
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 21.8.2024 12:12

najprej ti mora biti jasna hidravlična shema z vsemi komponentami in pa tokovi olja, če ti shema nebo jasna bo vse tavanje v megli...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 21.8.2024 18:20

To kar opisuješ, je verjetno napajalna kartica proporcionalnega ventila. To pomeni, da nimaš sam navadnega ventila gor-dol, ampak imaš najbrž proporcionalni ventil ali celo dva, kjer lahko reguliraš hitrosti hoda. Če je pa to, je pa lahko problem še v kartici, al pa potenciometru. Lahko, da je bilo to dodano kasneje, ker najbrž v Litostroju niso vgrajevali proporcionalne hidravlike. So pa proporcionalni ventili precej občutljivi na svinjarijo v olju. Tle boš pa rabil res še elktičarja, pa ne bo tak dober, k zna sam žarnice menat. Pa daj no objavi tisto hidravlično shemo, pa še ventilski sklop mal poslikaj, da ne tavamo tko v megli.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov