STROJNISTVO.com • Poglej temo - varjenje postelje stroja

varjenje postelje stroja

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

varjenje postelje stroja

OdgovorNapisal/-a hobikovinar » 27.10.2024 20:21

Zdravo

ali ima kdo mgoce kaksno idejo iz katerega jekla se bi dalo zvariti postlo za stroj in z cim bi se to varilo.

hvala

lp
hobikovinar
Pripravnik
Pripravnik

Re: varjenje postelje stroja

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 27.10.2024 20:41

Daj ti malo več povej (slika, skica), kakšno pojstlo in stroj imaš v mislih...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.10.2024 9:50

kakšen bo ta tvoj "grušt" veš samo ti, če ni nekih hudih zahtev bo repa st 37 čisto v redu, variš pa lahko s čimer hočeš..., ja bi bilo pa fino gor prilimat kako skico, če ni skrivnost, če ni za nasa ali bajkonur... ali se bojiš mosad-a...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 28.10.2024 13:26

In rahlo pretiravaj pri porabi materiala, bo manj vibracij, votle prostore napolniš z jeklenim peskom,.....
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hobikovinar » 28.10.2024 18:42

vzel bi dve plate 20mm debele na vsakem boku v sredini bi pa naredu cik cak po visini plosce20 mm debele pa vse zavaril. V center tega bi pa dal eno cev kvadratno veliko pa vse zvaril vkup. Pol bi dal popuscat pa na rezkar. A kdo ve kje je kak clovek ki to lahk popusca recmo 1.5m dolgo pa 300mm na 300mm precni prerez. Pol bi pa dvignu ta steber na neko gumo al cunje, dal noter drugo kvadratno cev da je kak cm lufta umes na vseh straneh. Pol pa bi ulil noter betumen ali pa epoxsi z kovinskimi ostruzki, pac to kar po tleh pometes ko brusis pa podobno.

mig bi se dalo variti tole st37, ali bi bilo bolje elektroda.

kaksne lastnsoti pa ma ta materijal st37 al je to isto kot tile profili grabeni ki je ko drek ko varis, ga kar poje k da je iz cukra ko varis. ne vem sem varil zadnic tole st37 pa se mi zdi kot da je iz papirja. En konc var lepo se formira 50 mm naprej pa gre kar skozi k da ni kovina sploh. ne razumem tega. tole je mal cudan ideja, poj je bolje ce iz aluminija ulijem v pesek k tale st37 razen ce je vec tipov te kovine. Tedensko tole sranje varim. razen ce je zanic materijal pa je zato tak papirnat. Ne vem.

No zdej pa grajajte na polno

aja st37 je 23.5kn na mm al kako je z tem,.. a kaksnega bolsjega ni v mejah noramle z ceno in pogoji varjenja. ne vem, ce se krivi konc od 15 mm to akr popoka na mestu krivljenja, jaz sam neumno gledam, inox 15 mm ga ne odpre na pigu WTF, pa je SS bolj gumijast nepa trd.

Hvala lp
Priponke
WIN_20241026_21_56_34_Pro.jpg
WIN_20241026_21_56_34_Pro.jpg (245.23 KiB) Videno 10000 krat
hobikovinar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 28.10.2024 20:43

Nima te smisla grajat...
Prosim preberi kar si napisal.
Zanima me pa koliko si star, kaj si po poklicu (oz. kaj boš)?
Voljo očitno imaš, tako da si na poti do pravega majstra, mogoče bo potrebno malo strategijo spremeniti.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 29.10.2024 8:48

Še vedno nisi napisal, za kakšen stroj to rabiš, kako točno mora biti,.... . Tako da je težko svetovati.

PS deluje mi kot "bot", skica z opombami v angleščini, edino "slovenščina" je "pristna".
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 29.10.2024 9:35

Prilepi kakšno sliko kaj to bo ? Stružnica ? Če bo stružnica se ti bolj splača zapeljati do odpada ali pa pogledati na bolho za kakšen star "odlitek", katerega obnoviš ali pa porezkaš in daš gor linearna vodila.

Drugače pa konstrukcijsko jeklo, zvariti s postopkom ki ti odgovarja, potem pa je najboljše to prvo grobo porezkati, nato normalizacijsko žariti za popustitev notranjih napetosti. Potem pa se to še fino rezka naležne površine, lahko tudi brusi. Pri vsakem odvzemu materiala nastajajo nove notranje napetosti, zato je dobro prvo pred normalizacijo vse grobo obdelati.

Za dodatno težo in dušenje vibracij lahko narediš komoro in jo napolniš z mivko, tako so imeli rešeni recimo emco stroji. Lahko jo napolniš z betonom, vmes se da lahko tudi drobljen stiropor. Če greš v resnejše variante lahko varjenec zaliješ s epoxi beton, ki je v bistvu pesek različnih granulacij ter epoxy smola. Iz epoxi betona je dandanes veliko ogrodji strojev, recimo hermle. Še ena varianta je uhpc beton, če ga dobiš.

Sigurno pa je potrebno uporabljati vsaj približek strokovnega jezika, saj smo na strojniškem forumu in ne v vaški "oštariji".
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hobikovinar » 29.10.2024 20:11

Pozdravljeni,

Nisem strojnik. Sem anredil faks, toda ne strojni na žalost. Pa so me vabili.

Struznico bi naredil. Dal bi gor linearna vodila, vreteno bi poskusil samnarediti ali pa kupil od kitajca.

Ce prav razumem, teza postle resonantno frekvenco niza, medtem ko togost frekvenco dviguje. Ce bi mela postla visjo frekvneco pol ni problem vibracij. Dusenje vibracij je pa zazeljeno da ti vse ne vibrira in da zmanjsa jakost vibracij an resonancni frekvenci ce nanjo naletis.

Ce sem prav razumel litain vajrena postla istih dimenzij ima varjaena 18 krat vecjo togost in nekajkrat vecjo dusilnost. Eno knjigo an netu sem bral.

Se neki bi vprasal. Em,.. pac k ste majstri z izkusnjami. Em ce gledas mig postopek z wtl trofaznim magic varilnim aparatom je na koncu oblok v obliki krogle. Ce pa gledas oblok na 30 let staremu varilnemu aparatu iskra iz transforamtorja, je pa na koncu zice taka usmerjena obliak obloka ni okrogla. Ce varim i iskro se tako lepo vari usmeris v kovino muckas pustis da tece zlivas skup, ce pa z wtl je pa kot en oblak tam itd. V cem je fora, so transforamtorski varilni aparati boljsi al je smao ta iskra E300 tko hudo azsnovan. Mingrede fbc315 wtl je tudi trafo, sam je sto pakiranje krogla na koncu. Pa zvok ob varjenju z iskrinim je cel po.nic. Mislim, zakaj je iskrin tako lep za varit ta wtl je pa totalna banana. Se v postlo bi vzel aparat ce bi ga mel tega od iskre sam je 30 let star. A da bi ga sestavil pa ne dobis nacrotv id iskre podjetja. Verjetno ne.

Smer obloka in manipualcija le tega je res razlicna nisem mogel verjeti.

hvala.
hobikovinar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.10.2024 6:03

Neverjetno :D ! Končno imamo enga, ki ima rad iskrine švasaparate.

Jaz ti ga prodam, 350 A. 500 Ejev. Zraven dobiš 4m varilno pištolo in manometer za plin. Flašo boš pa že sam nekje dobil.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 30.10.2024 7:50

Varjenje je druga tema. V osnovi imaš V in pomik žice, zraven še induktanco (pri starih aparatih več priklopov za maso). Zakaj tebi iskra lepo dela, wtl pa ne, seveda pri isti žici, parametrih in plinu nevem, lahko je kaj za aparatom.

Kakorkoli, tudi sam imam za "zimski projekt" (nevem samo letnico zime :D ) planirano izdelavo ene mini cnc stružnice. Sam bi se lotil tega tako da bi dobil eno tako kot na spodnji sliki (dobiš za cca 500€), odrezkal vodila, gor privijačil prednapeta linearna vodila, sam naredil X os, isto z linearnimi vodili in seveda krogljičnimi vreteni. Pogon ali koračni motor z encoderjem ali pa kar ac servo (kitajci imajo to poceni). Naredil bi ali kar dolgo x os da lahko vpneš več nožev ali pa bi poskusil nekje dobiti deljujoč "sržer" in plc.

Vreteno že imaš, po potrebi menjava ležajev, pogon preko frekvečnika ali pa kar servo, predelava hitrega vpenjanja na pnevmatiko in povezava z krmilnikom. Krmilnik kitajska kopija fanuca.

Izdelaš še neko ohišje da nimaš špen po celi delavnici in to je to. Karkoli resnejšega se ne splača delat, ker je potem boljše stroj kar kupiti. Stroj delati iz nule je pa kar velik projekt. Imaš pa tega polno na youtubu in raznih forumih, tako da malo poglej kako delajo drugi.

Slika
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hobikovinar » 31.10.2024 7:33

Pozdravljeni,

trenutno se prodaja na bolhi ena ze okrnjena sruznica, vreteno je sestavljeno iz treh lezajev se rece prva dva zadnaj sta 80 ta ta prvi je pa 700 evrov. Postelja je se in je res masivna. Dec je pa ful car ko prodaja.

Sem kupil eno struznico staro 70 let pa so me nategnil in sem jo razsekal z macolo in sekiro pa peljal na odapd.

Hec je v tem, da ga ni pogoja da jo sestavis, ko sem jo zdrl je blo vse prezagan prevrtan, potem sem ocistil vodila ki so bila na nekaj mestih resno odbita,.. dobis mravljince. Mislim ne razumem kaj lahko pobere vodilo na 4 cm dolzine n nekje 2 cm v blobino, al so jo po gorovju premetaval cez mejo. Je nemška.

Ne pri kolegu sem neki zavaril in sem kar butasto bulil. In ne sprica nic. šobo ima pomoje za par mesecev cisto nic ne šprica, medtem ko jaz na sihtu uno sobo pucam na 5 minut pa lahko peces slanino ja ma spirca kot dojencek ko poje hrano. Sedaj jo kar namakam v rastopino za mizo pucat kar celo pistolo do sobe ki fura zico. Ne vem.

Iskritni aparati so slabi potem ali kako.

O se to sem opazil,.. mislim da ima t akolega nek grelec na jeklenki, ali je lahko to ta skriti hec ne vem.

No, sem prašal apr ljudi da bi porezkal ta vodila, samo smo prisli dozakljucka da je premalo emsa. Sploh pa ce prav razumem, ce bi odbil vodila preč potem sem sprostil noter geoemtrijo in to zna kriviti. Po pravici kalsicni struznic ne poznam toliko sem malo delalna njih, toda ko sem odprl zobnike in zacel to ven vlačit brez pinov vse neki sklokota se mi ej zar zvrtelo v glavi. Sploh pa ne poznam nobenga da zobnike in re reci lahko porpavi. Pa lufti v osovinah povsod. Krizni suport da ne govorim, komplet je bil prevrtan prezagan pol sp pa akr zasravbal nazaj plosce aluminija blokce ,... ja ma mores videt da verjames,...

V glavnem gospodje, nikol ne kupt umazane struznice ;) hahaha

Resno.

Ja gospod, vas razumem, toda ce je treba rezakt pa to zakaj en bi zvaril celo postlo. Ja vem dusenje. samo a veste, tiel americani so delali varjene poslte za stroje in ce sem prav bral v knjigi jeklo iam precej dobre lastnosti in vibracije niso rpoblem ce ruknes resonancno frekvenco visje .

Sem gledal te kitajske, pa ce pomislis da jo mores na novo prebarvat. Tajwan noce predat. tale zadnji gospod v sloveniji pa ncoe slisat samo rpedaja 2 od 10 ki jih fabrka predaja. Nj se gre soncit.

Ulivanej v sloveniji je predrago. 4kg na kilo plus popuscanje in kalup je nekje 2k do 7 k.

ampak varjenej bi bilo pa opcija. Lepo 250 kil tezko pa gas. Potem ap zemces vse elemente noter skatlo za elektronko, edin problemje tale vreteno. To ne mores kar doma neki spacat. Sej geometrijo ze dobis. Edian rec katera je ne razumem je kako te tolerance za lezaje pogruntat. Je faktor na kovino ter temepraturo to ze razumem. Se pa bojim da fabrka ki delavretena z prakso pa testi pogrunta prave tolerance. No po drugi strani pa ce pogledamo. Emko ima sam 4 lezaje v struznici ponekod samo dva pa so od 30 do 80 evrov eden pa ga tera na 4k kko keks. Se rece neka znanost za neki malega ni. Ce pa hoces lovit mikrone si ga pa nasankal orenk. TO morejopa potem ljudje z pravim orodjemnarediti in okoljem ter znanjem.

Hvala za vase odgovore. Res se je lepo pogovarjati v slovenskem jeziku ( katerega pismeno ne obladam), kot rovarit po tujih forumih.

Gospod kaksen aparat pa iamte ce smem prasat. No ne vem kako stvar stoji, toda jaz sem bil res izjemno presenecen. Res ta aparat tako lepo vari. cisto preciznoo, zvok ej tako lep, oblok popolen. NImam pojma zakaj. Vidis vse. Mislim, lahko semi smejite ni problem. Pac povem vam. drugi svet.

lp
hobikovinar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Demz » 31.10.2024 11:20

Kot prvo, - a se ti kdaj bereš za seboj preden si objavil svoj zapis? Ali si najstnik? Strojništvo je precej natančna zadeva in če nisi natančen že pri zapisovanju/izražanju, pač nikoli ne boš za strojnika.

Glede varilnega aparata pa, saj ne rabiš neko grozno hudo opremo. Zadostuje ti že navadna feldšmitna in lopata kolma, ampus in konkreten kladu. Če le veš kaj delaš.

Tako da je iskrin švasaparat čisto v redu, (sploh moj ki ti ga prodam za napol đabe če hočeš), ker vse kar potrebuješ, je nekaj znanja (tudi kilometrine) in nastavitve aparata. Teh je pa pri MAG-u kar precej in če ena od njih ni čisto v nulo - bo špricalo. Sploh bo pa špricalo, če delaš s CO2 plinom (ko si že omenjal neki grelec na reducirnem ventilu). Lahko si pa res narediš, da nič ne "šprica", toda takrat te mora skrbeti glede penetracije, tako kot kadar rešuješ kvadratni koren iz negativnega števila.

Skratka - če ne šprica, običajno pomeni, da delaš s premalo energije. In bo potem aparat kriv, namesto tvoja kosmata buča :roll: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 31.10.2024 12:03

ja res eno malo konfuzno zbegano pisanje, fant sploh nima razčišeno kaj bi sploh želel povedat..., no ima še čas pred seboj pa mu bo že ratalo... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov