STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kurjava na drva

Kurjava na drva

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a sasase » 9.1.2011 0:57

hvala
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marsus » 26.2.2011 19:16

kruster napisal/-a:Slika
Tako nekako zgleda shema vezave.Od elektronike pa Firštov DTC 100/2, par termostatov,časovni rele,...

Pozdravljeni!

Sem nov na tem forumu in že dolgo časa pri nas obstaja dejstvo da bo treba v kratkem menjati odsluženo peč z vgrajenim bojlerjem. Sicer se zelo navdušen nad novimi pečmi z prisilnim vlekom, vendar je pri nas kot pri veliki večini problem z financami in različnimi dilemami okrog nove tehnologije in komleksnosti le te. Tvoja vezava oz. izgradnja kurilnice se mi zdi zelo zanimiva. Mi imamo podobno doma, podobne m2, na vseh radiatorjih termostatske ventile, in dve manjši veji talnega ogrevanja.

Če sem prav razumel ti hišo, se pravi radiatorje in bojler žene črpalka na laddomatu + polnjenje zalogovnika (krmiljenje firšt), mešalnih ventilov nimaš, razen na ogrevalnem krogu za talno imaš tripotni oventrop (verjetno mehanska termostatska glava kot ima tudi honeywell), ki ima lastno črpalko z tipali vklop izklop. Skoraj bi rekel pol termosifonski sistem.

Vprašanje?
Ali ti črpalka za talno ne meša štren pri ostalih vejah!
Koliko everčkov si približno odšel za sistem kot ga imaš.
marsus
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a šemz » 26.2.2011 22:43

Pozdravljen.

Lepa kurilnica. Dobro si to naredil.
Mene pa zanima koliko drv naložiš v peč.

LP Uroš
šemz
Sodelavec
Sodelavec

Re:

OdgovorNapisal/-a kruster » 12.1.2025 20:00

Žerjavar napisal/-a:Ne vem, zakaj imam občutek, da je vsa zadeva čisto nova in da so drva na traktorju nemenjena prvemu kurjenju v peči. Stvar izgleda lepo.

Želel bi pa videti posnetke iz istih zornih kotov vendar čez eno ali dve leti.

Pozdravljen g. Žerjavar , nekaj časa me ni bilo na tem forumu, pa sem se spomnil , sedaj ko se pogosto vrtim okoli peči , da je nekdo napisal , da bi rad videl kurilnico čez nekaj let , no minilo je že skoraj 17 let od takrat ....
Priponke
IMG_20250112_175601.jpg
Pa še TČ voda / voda , praktično nerabljena
IMG_20250112_175601.jpg (594.51 KiB) Videno 4529 krat
IMG_20250112_175541.jpg
Peč po 17 let uporabe , 20m3 na leto
IMG_20250112_175541.jpg (512.61 KiB) Videno 4529 krat
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Re:

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.1.2025 20:19

kruster napisal/-a: je nekdo napisal , da bi rad videl kurilnico čez nekaj let , no minilo je že skoraj 17 let od takrat ....
Izgleda lepo vzdrževano.
Želel bi pa videti posnetke iz istih zornih kotov vendar čez eno ali dve leti.
Ne morem preveriti, ali je to ista kurilnica - takratne slike ni več.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kurjava na drva

OdgovorNapisal/-a kruster » 12.1.2025 20:36

Tudi jaz sem bil presenečen , da ni takratnih slik , ...
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mmd » 12.1.2025 22:11

Imam podoben sistem doma, odlično deluje
Namesto laddomatu imam sicer mešalni ventil, dimnikar praktično nima nekega dela, ne z pečjo , ne z dimnikom, naberejo se samo drobne saje 10 min dela za njega.
Imam Seltronovo elektronika mislim da je najboljša in še servis je zastonj.
Edino kar bi sedaj še spremenil bi kupil bojler za toplo vodo z dvema ogrevalnima kačama, da bi lahko priključil solarne kolektorje na bojler, sedaj mi ogrevajo zalogovnik.
Ko sem delal kurilnico na novo je bil to najcenejši sitem ogrevanja, pa mislim da je še sedaj.
Stem da moraš sedaj kupit peč za pelete z gorilcem , da vse skupaj ustreza, potem pa gorilec demontiraš in kuriš samo drva naprej.
mmd
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.1.2025 7:27

mmd napisal/-a: S tem da moraš sedaj kupit peč za pelete z gorilcem , da vse skupaj ustreza, potem pa gorilec demontiraš in kuriš samo drva naprej.

Ta nepotrebna investicija le zato, ker proizvajalci peči ne sledijo spremembi predpisa o škodljivih izpustih v naravo.
Kar se spomnim, so drva vedno najcenejši energent za ogrevanje. Zahtevajo več dela in časa od ostalih načinov.
Razvoj peči mora iti v smer: majhno izolirano kurišče, da se dosega čim višje temperature izgorevanja (popolnost izgorevanja) ; velike površine za ogrevanje vode in s tem čim bolj ohlajanje dimnih plinov (izpod 100 °C) in komora za umiritev hitrosti dimnih plinov, da se odloži trdne delce. Za manj dela (obiskov kurilnice) je velik prostor za drva od koder se drva dozirajo samodejno.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.1.2025 12:29

Žerjavar napisal/-a:Kar se spomnim, so drva vedno najcenejši energent za ogrevanje. Zahtevajo več dela in časa od ostalih načinov.

S prvim delom se ne strinjam. Voda-voda ali zemlja-voda TČ, pravilno izbrana (z nekaj samoiniciative) in pravilno vgrajena (spet z malo samoiniciative) ni tako hudo draga investicija. Da pa ogromno glede prihranka, še posebej pa glede na vložen trud in delo, kot si omenil v drugem delu, s katerim se strinjam.
Je pa minus točka, da vsak nima vira vode ali pa prostora za zemeljski izmenjevalec.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.1.2025 16:53

grega09 napisal/-a: S prvim delom se ne strinjam. Voda-voda ali zemlja-voda TČ,

Težko me prepričaš. Je TČ ki dodaja v proizvedeno toploto vsaj 25% (ne vem točno) elektrike.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.1.2025 17:45

Tukaj bova težko prišla do zaključka, se strinjam. Letnega grelnega števila v zadnjih dveh letih nisem izmeril. Bom objavil porabo elektrike, samo nimam jo zdaj pri sebi.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.1.2025 18:05

grega09 napisal/-a: Bom objavil porabo elektrike, .

Pa dodaj še tvojo ceno elektrike za 4 ali 6 zimskih mesecev vso porabljeno in plačano.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mmd » 13.1.2025 18:24

Že danes dobiš sodobne peči na lesno biomaso ki delajo avtomatsko in ni potreben tako pogost obisk kurilnice, sploh če uporabiš ventilacijsko peč ali lesne sekance ali pelete, investicijo pa seveda takoj podraži.

Mislim da že od leta 2011 nismo meli oring zime v Sloveniji, tak da te vaše toplotne še sploh niso oring sprobane :) . Ko bo prišla prava zima 20 dni pod -15 bo pravo veselje položnice videt.

Tisti ki so prvi montirali toplotne pred 15 leti že sedaj morajo razmišljat o novi toplotni, ker v večini primerov ni več rezervnih delo, peči na drva 15 let stara pa še vedno pridno grejejo :D .
mmd
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.1.2025 20:02

mmd napisal/-a: peči na lesno biomaso ki delajo avtomatsko in ni potreben tako pogost obisk kurilnice, sploh če uporabiš ventilacijsko peč ali lesne sekance ali pelete, investicijo pa seveda takoj podraži.

Res je. Ne pozabi, da so sekanci ali peleti (avtomatika) kot kurivo znatno dražji od drv. Kar sem zapisal o potrebni sodobni peči na drva, je brez avtomatike in elektronike. Je le sodoben gašperček za ljudi z malo denarja in pripravljeni nekaj dela in časa posvetiti toplemu domu. Mislim, da je takih še kar precej, verjetno v SLO vsaj kakih 200 peči letno.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.1.2025 21:30

mmd napisal/-a:Mislim da že od leta 2011 nismo meli oring zime v Sloveniji, tak da te vaše toplotne še sploh niso oring sprobane :) . Ko bo prišla prava zima 20 dni pod -15 bo pravo veselje položnice videt.

Pri meni nima veze zunanja temperatura. Vhodna temperatura podtalne vode v izmenjevalec je konstantnih 14°, pa če je zunaj -20°C cel mesec. Sploh me več ne zanimajo zunanje temperature, notri je konstantnih 24°C po celi hiši. Za gušt pa še kamin zakurim.
Glede malo boljših in modernih peči na drva se strinjam, da so cene takoj lepo visoke. Pa kot rečeno ostane delo in nek večji prostor v hiši je potreben. Cena m2 hiše je pa danes visoka, zato je spet škoda investirati v kvadrate kurilnice.
Pri peletih je pa minus kvaliteta. Moraš kar malo spremljati od koga kupiti in kaj dobiš, da ni polno dreka zraven. Pa spet rabiš prostor za shranjevanje in logistika pride zraven.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov